Az orgona lordjai a református ótemplomban


2018-05-13 22:55:16  | cikk: ha  | 


Az orgona lordjai a református ótemplomban főképe

Van úgy, hogy a közönség nem hagyja elköszönni a művészt. Háromszor is visszatapsolja. Ez történt Rákász Gergely koncertjén, a református ótemplomban. A koncertorgonista Amerikában is élt és ott tapasztalta meg, hogy egy koncert lehet laza és kommunikatív is. Aztán hazatért és kiderült, hogy van erre igény Magyarországon is, főként úgy, ahogy ő csinálja. Néhány pikáns vagy épp romantikus részlet a zeneszerző életéből, érdekes adalék a mű keletkezésének körülményeiről, hangulatfestő bevezető - s mindezt kiegészítve vetítéssel is.

Pápára már 20 éve jár Rákász Gergely, először a Nagytemplomban koncertezett, aztán az evangélikus templom, később a református templom volt a helyszín. - Volt itt most olyan vendég, aki az első koncertemen is részt vett. Szívesen jövök Pápára, hisz az itteni nem csupán egy közönség, hanem egy közösség és nagyon jó érzés így visszatérni; mintha távoli rokonokkal találkoznék időről-időre, szeretettel - mondta Rákász Gergely, aki most először várta a református ótemplomba a közönséget, s a hely elvarázsolta. - Tökéletes az akusztikája és tökéletes a mérete is. Kellőképp intim, hisz a nézők tényleg karnyújtásnyira ülnek, s szinte együtt lélegzik a hallgatóság és a művész - tette hozzá.

A református ótemplom lesz ezentúl Rákász Gergely koncertjeinek helyszíne

A Lords of the Organ-sorozat a hangszer legnagyobb zeneszerzőit és örökérvényű műveit mutatja be a közönségnek. Bach természetesen minden évben ott van az orgona lordjai közt, s aztán csatlakoznak hozzá az évfordulósok: 340 éve született Vivaldi, 120 éve született Gershwin, 180 éve született Bizet, Debussy 100 éve távozott az élők sorából - ők mindannyian ott voltak a koncerten halhatatlan műveiken keresztül. - Nekem Bach a legjobb barátom a mostani koncert anyagából. Meg Gershwin. Bach hasonlóan logikusan gondolkozik, mint én, feszes, átgondolt, logikus a zenéje is, de ha rossz kedvem van, akkor Gershwint hallgatok, mert ő egy lelki akkumulátor töltő - mondta Rákász Gergely.

A koncertorgonista Márton fia 3 éves lesz és hamarosan érkezik a kistestvér is. A családban a zenei nevelés nagyon fontos, de persze nem kell hosszú hangszerszólókra gondolni, hisz a szülők népdalokat énekelnek Mártonnak és a pocaklakó Bencének is. - Ezért is szerettem volna itthon családot alapítani és nem mondjuk Amerikában, mert így közösek a szülői gyökerek. A minap például az A csitári hegyek alatt című népdalt énekeltem Mártonnak, aki megkérdezte édesanyját, hogy ő is ismeri-e, s aztán együtt énekeltük el a dalt. Ez az egyik ajándéka az életemnek, hogy akik körülvesznek, tudják folytatni a magyar népdalokat, és az én gyerekeim ebbe nőnek bele - mesélte Rákász Gergely, aki igyekszik úgy összeegyeztetni a művészlétet az apasággal, hogy egyik se csorbuljon.

Képek:


Címkék: ótemplom | koncert
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!