Az ifjúsági néptánc fővárosa volt Pápa


2018-05-13 21:46:49  | cikk: ha  | 


Az ifjúsági néptánc fővárosa volt Pápa  főképe

Városunk volt a helyszíne a XVII. Országos Ifjúsági Néptánctalálkozónak május 11-12-én. A házigazda a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ volt, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesülettel közösen szervezték a 22 csoport részvételével zajló fesztivált. Épp 20 éve, 1998-ban történt, hogy Foltin Jolán, Kossuth- és Erkel Ferenc-díjas magyar táncművész, koreográfus-rendező olyan várost keresett, ahol nincs felnőttek vagy gyerekek számára szervezett találkozó, ahol otthonra lelhetne az ifjúsági fesztivál, mesélte Baán Éva főszervező. Egy ideig Pápa egyedül vállalta ezt, aztán bekapcsolódott Nyíregyháza, s most a páros években a Dunántúlon, páratlanokban pedig Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében találkoznak a fiatal néptáncosok. A rendezvény bemutatkozási és találkozási lehetőséget biztosít az országban működő ifjúsági korosztályú együtteseknek. Olyan csoportok vesznek részt a fesztiválon, amelyek a gyermektánc-találkozókból életkoruk miatt már kinőttek, de a felnőtt fesztiválokon még korai lenne a részvételük. A 14-19 éves fiatalok szakértő zsűri előtt mutatják be színvonalas produkcióikat, helyezések nincsenek, a zsűri elmondja véleményét a szakmai vezetőknek, tanácsokat adnak a folytatáshoz és javaslatot adnak majd a következő évi Ifjúsági Néptáncantológián történő szereplésre is.

Mindig látványos program a táncosok felvonulása

A pénteki bemutatók és táncház után szombat reggel az együttesek zenés-táncos felvonulása nyitotta a programot. A csoportok a Fő téren át a református templomhoz mentek, ahol Zsuráfszky Zoltán, a Nemzeti Táncegyüttes igazgatója tartott előadást. A Kossuth-díjas rendező, koreográfus beszélt pályájáról, a Nemzeti Táncegyüttesről és a Fölszállott a páva című műsorról is, ahol zsűrizett. Mint mondta, nagyon boldog, hogy ennyi viseletbe öltözött fiatalt láthat. Szükség van az amatőr csoportokra, hangsúlyozta, s jó munkát, kitartást kívánt a több száz táncosnak.

Zsuráfszky Zoltán előadása a református templomban

A szervezők ügyeltek arra, hogy ne csak színpadi szereplésekből álljon a program, ebéd után például a kárpátaljai Borzsavári zenekar muzsikált a Fő téren. Kovács Sándor, a zenekar vezetője elmondta, hogy felesége és gyermekei is tagjai a bandának, egyedül a másodhegedűs nem családtag. Céljuk, hogy Kárpátalján a fiatalabb generációnak is közvetítsék a magyar hagyományokat, értékeket. Mint mondta, a feladat nem nehéz, mert egyrészt nagyon szeretik ezt csinálni, küldetésüknek tekintik, másrészt pedig úgy látják, hogy a fiatalok nyitottak erre a szívből jövő kultúrára. A zenekar előtt a Fő téren meg-megálltak a néptáncos csoportok is, aztán a kismarosi legények odamentek a prímáshoz, kalotaszegi legényest kértek, s már táncoltak is. Kovács Sándor azt mondta, ezek az élmények is segítik őket abban, hogy hittel és szeretettel folytassák a muzsikálást.

Kárpátaljai zenészek és kismarosi táncosok

A találkozón összesen 22 csoport vett részt, közel 750 táncossal. Az együttesek hivatalos köszöntésére szombat délután került sor a JMSZK színházépületében. A találkozót támogatta Pápa Város Önkormányzata is, a város nevében Unger Tamás alpolgármester üdvözölte a résztvevőket. - A néptánc Magyarországon nem csupán egy tánc: egyrészt egy életforma, s aki ezt választja, az a gyakorlást választja, a lemondást választja, a hétvégi, szünidei fellépéseket választja, másrészt a néptáncon keresztül olyan értékeket adunk át egymásnak, amelyre más, hasonló szegmens nem képes. A néptánc szellemi örökségünk, nemzeti identitásunk része - mondta az alpolgármester.

A város nevében Unger Tamás alpolgármester köszöntötte a talákozó résztvevőit

Sikentáncz Szilveszter, az Örökség Gyermek Népművészeti Egyesület elnöke elmondta, hogy a pápai találkozó nagyon fontos rendezvény. - Nektek ott van a mindennapjaitokban a néptánc, ez nem egy műfaj, ez a kultúra maga. S ti felelősséget vállaltatok ezért a kultúráért, a magyarságotokért. Nem kell különleges dolgot tenni azért, hogy megmutassuk magyarságunkat, elég, ha mindenki megismeri a saját kultúráját, megtanulja, s továbbadja - hangsúlyozta az elnök.

Fontos a pápai találkozó - mondta Sikentáncz Szilveszter elnök

A házigazda intézmény nevében Szabadkai Verita igazgató mondott köszöntőt. - Őszinte örömünkre szolgál, hogy immár 11. alkalommal adhatunk otthont a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ színházépületében a Kárpát-medence fiatal néptáncosai seregszemléjének. Igazi ünnep ez számunkra, a hagyomány, a néptánckultúra kiemelt pillanata. Ünnep, amely kapaszkodót ad a bennünket körülvevő, folyamatosan változó világban. De Pápán két dolog állandó: az egyik az intézményünk. 20 éve vagyunk házigazdái e nemes eseménynek, s rajtunk nem fog múlni , hogy a következő két évtizedben ugyanígy legyen. A másik Baán Éva kolléganőnk, akinek fáradhatatlan, elkötelezett, már-már szenvedélyes munkája a folytonosságot, a biztos pontot és a folytonosságot jelentette és jelenti ma is Pápán a néptánckultúra terén - mondta az igazgató, aki megköszönte Müller Anita és Müller Zoltán munkáját is, hisz a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület sokat segített a találkozó lebonyolításában.

Este a Tarsoly zenekar muzsikált a Fő téren

A szombat délutáni-esti bemutatókon 11 csoport lépett színpadra. A zsűri tagja voltak: Juhász Zsolt, a Duna Művészegyüttes művészeti vezetője, Németh Ildikó Harangozó-díjas táncművész, táncpedagógus, koreográfus, Busai Zsuzsanna táncpedagógus, koreográfus, Darmos István néprajzkutató, táncpedagógus, Lukács István néptáncpedagógus, koreográfus, Sikentáncz Szilveszter táncpedagógus, koreográfus, az Örökség Egyesület elnöke, a Fóti Népművészeti Szakgimnázium tanára. - Csodálatos szervezés, csodálatos együttesek, csodálatos együttesvezetők, csodálatos zsűritagok - mondta Juhász Zsolt, a zsűri elnöke a pápai találkozóról. - Ritkán jönnek össze ennyire jól a dolgok, mint itt Pápán. Tehetséges fiatalokat látunk, tehetséges csoportvezetőket, jó koreográfiákat, remek csoportokat - tette hozzá.

Péntek este Müller Sára és Orsós Szabolcs, szombat este pedig Marosy Gerda és Józsa Tamás vezette a táncházat

Szombaton a békéscsabai, a szentesi, a sátoraljaújhelyi, a budakalászi, a kismarosi, az angyalföldi, a zilahi, a székesfehérvári, a szekszárdi, a rákospalotai és a deszki csoport lépett fel. A bemutatók után a Tarsoly zenekar adott koncertet a Fő téren és ők muzsikáltak a fesztiválzáró táncházban is.

Képek:


Címkék: néptánc
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!