Modern mese vagy versek? - Elkezdődött az írásbeli érettségi


2018-05-07 22:12:25  | cikk: ha  | 


Modern mese vagy versek? - Elkezdődött az írásbeli érettségi főképe

- Nem csak a diákok, a tanárok is izgulnak - mondta Mayerné Pátkai Tünde, a Pápai Református Kollégium Gimnáziumának és Művészeti Szakgimnáziumának igazgatóhelyettese, magyartanára az érettségi kapcsán. A Refiben 64 diák ballagott, ketten választották az emelt szintű magyart, a többiek az alma materban írták meg feladatsort. Méltó és szép feladatok - így jellemezte a pedagógus az idei magyarérettségit.

Középszinten az első feladatlap egy szövegértési és szövegalkotási feladatot tartalmazott. A magyarérettségi első részében a szövegértési feladat kiindulópontja egy, a barátságról szóló szociológiai mű ismertetője volt. A két és fél oldalas szöveghez tíz feladat tartozott. Ezek között volt visszakeresés, fogalomértelmezés, összefüggések keresése, igaz-hamis állítások megnevezése - szóval a hagyományos szövegértési feladatok, mondta Mayerné Pátkai Tünde.

Az első feladatlap második részében, a szövegalkotásban két lehetőség közül választhattak a diákok. Érvelniük kellett olyan ünnepek mellett, mint a nőnap, a halloween és a Valentin-nap vagy választhatták a hivatalos levelet, melyet egy önkormányzati képviselőnek kellett írni a leromlott állapotú épületek újrahasznosításáról vagy új intézmények létrehozásáról. A Refi magyartanára szerint a hivatalos levél formulájával sokat foglalkoztak a gimnáziumi évek alatt, ez valószínűleg egyszerűbbnek tűnt a diákoknak.

Az írásbeli magyarérettségi második részében két és fél óra állt a diákok rendelkezésére. A diákok itt is két feladat közül választhattak: az egyik lehetőség egy József Attila és egy Szabó Lőrinc-vers összehasonlítása volt. Mayerné Pátkai Tünde szerint a költemények témája közel áll a diákokhoz, hisz a fiatalok élet- és örömvágyáról, az előző generációkkal való konfliktusokról szólnak. A másik, műértelmező lehetőség Balázs Béla modern, szimbolikus meséje volt, azt kellett elemezni, mennyiben különbözik a hagyományos meséktől.

Lucza Levente matematikusnak ksézül, de nagyon szereti az irodalmat

A refis maturandusok közül sokan választották a mese elemzését, például Lucza Levente is. Levente mondta a központi ünnepségen a ballagási beszédet, s most is szövegalkotás várt rá. - Nehéz lenne eldönteni, melyik volt nagyobb kihívás, a ballagási beszéd megírása vagy a magyarérettségi. Mindkettővel megszenved az ember, hogy a jó gondolatokat írja le, választékosan, igényesen fogalmazzon. Remélem, hogy mindkettő megütötte a kívánt szintet. Szerintem nem volt nehéz a feladatsor - mondta Levente, aki négy éven át volt a Refi irodalmi programjainak állandó szereplője.

Varga-Umbrich Eszter maximálisan kihasználta a rendelkezésre álló négy órát

Varga-Umbrich Eszter kapta idén a Tarczy-díjat az iskolai ballagáson. Ez a legnagyobb elismerés, amit átvehet egy diák a pápai református intézményben, de Eszter kiérdemelte ezt, hisz a Refiben ő az iskola újraindítása óta eltelt időszak legeredményesebb tanulója. A tehetséges és okos lány kicsit tartott a magyar írásbelitől, de csak azért, mert ez az első lépcsőfok a vizsgák sorában. Érdekes, jó kihívásnak találta a feladatokat. Holnap emeltet ír matematikából, s aztán még fizikából és informatikából is. Ha jól sikerül az érettségije, akkor Cambridge-ben folytathatja tanulmányait.

A végzősökre kedden a matematika, szerdán a történelem, csütörtökön az angol, pénteken pedig a német írásbeli feladatsor vár.

Képek:

nincsenek képek


Címkék: érettségi
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!