Jókai Mórra emlékeztek


2018-05-06 21:15:21  | cikk: ha  | 


Jókai Mórra emlékeztek főképe

1904. május 5-én hunyt el Jókai Mór. A nagy magyar mesemondó életének 80. évében halt meg, tüdőgyulladásban. Az egykori pápai diákra, a város díszpolgárára emlékeztek a regényíró nevét viselő intézmények, civil szervezetek képviselői az Esterházy-kastély előtt álló Jókai emlékkőnél. Pápa Város Önkormányzata, a Pápai Jókai Kör, a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma, a Jókai Mór Városi Könyvtár, a Jókai Mór Művelődési és Szabadidő Központ, a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei, és a Pápai Művelődéstörténeti Társaság közösen szervezte a koszorúzást.

Sokan emlékeztek az egykori pápai diákra

Szabóné Juhász Klára, a Jókai Kör alelnöke köszöntötte a megjelenteket, majd Rozgonyiné Csepregi Annamária olvasta fel Wass Albert Jókai Mórhoz című versét. Mátyus Aliz, a Pápai Művelődéstörténeti Társaság alelnöke, lapszerkesztő idézte fel a Jókai-emlékkő keletkezésének körülményeit. Mint mondta, édesapja, Mátyus Ferenc kezdeményezésére készült el az emlékoszlop, oroszlánrészt vállalt a szervezésben is. Elmesélte, hogy ez a mű főként Szervátiusz Jenő keze munkáját dicséri, az oszlop négy oldalán Jókai Mór életéből és regényeiből ábrázolt jelenetek elevenednek meg. Mátyus Aliz elmondta, felemelő látvány volt, amikor az emlékkövet leemelték és elhelyezték a kastély előtt.

A megemlékezés koszorúzással zárult, majd a jelenlevők részletesen áttekintették a kőoszlopon látható jeleneteket.

Képek:


Címkék: Jókai
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!