Véget ért a „Mese, mese, meskete”


2010-05-14 10:06:45  | cikk: Babos Petra  | fotó: Babos Petra  | 


Véget ért a „Mese, mese, meskete” főképe
A Tudás-Szín Tér projekten belül 5 hónapon keresztül a Pegazus Színház munkatársai a város és a környék óvodáiban tartottak különböző bábfoglalkozásokat az óvodásoknak. Tegnap délután egy rövid szakmai előadást hallhattak az óvodapedagógusok a kisgyermekek bábjátékkal történő oktatásának, nevelésének lehetőségeiről, tapasztalatairól. Az előadást Végh Zsolt és Sarkadi Nagy László tartotta a társulat színházában.
- A „Mese, mese, meskete” egy komplex kompetenciafejlesztő bábfoglalkozás óvodáskorú gyermekek számára. A közösen játszott mesék közben a kicsik ismereteinek rögzítése és gyarapítása történik: tér, forma, szín vizsgálat, ritmus, mozgás fejlesztése és irodalmi szöveganyagok tanulása valamint bábos ismeretek megszerzése. Ez egy öt alkalomra épülő, kompetencia-fejlesztő foglalkozás volt, melynek most már a végén járunk és megfogalmazódott az óvónőkben, hogy ők is szeretnék ezt elsajátítani. Először az ovisok a „Konyhabál”keretében játékosan a zöldségekkel, gyümölcsökkel ismerkedhettek meg, aztán ezt követte a „Pöttyös mese”, melyben a kör és gömb, sík és térformák mozgása volt a téma. A „Csillagtánc” a ritmusfejlesztésről és a bábmozgatásról szólt. A „Párnacsatában” bábokat készítettünk párnából, az utolsó foglalkozáson, az „Óperencián” pedig csoportjátékokat játszottunk vízben és „víz alatt”- mondta el Végh Zsolt színész.
- A báb és a gyermek kapcsolata hasonló, mint a felnőtt és a gyermeké. Ha a bábot használjuk, minden egyes területet (a vers, a zene, a magyar nyelv és a testi nevelés) meg tudunk „mozdítani”, ami nagyon jó eszköz lehet a pedagógusok kezében. A mai napon ezt a komplexitást szeretnénk átadni az óvónőknek, szakmai beszélgetéssel. Akármennyire is vagyunk felnőttek, jó, ha megtapasztaljuk a gyermek és a bábjáték sajátos kapcsolatát- tette hozzá az előadó.
- Amikor a Tudás-Szín-Tér projekt elemeit összeszedtük, törekedtünk arra, hogy minden korosztály számára legyen megfelelő program. A Pegazus Színház régóta dolgozik városunkban, ezért gondoltunk, hogy ők tudnának nekünk ebben segíteni. Tudatosan arra törekedünk, hogy a kistérség óvodái is részesüljenek a foglalkozásokból. Nagyon nagy sikere volt a projektnek, a gyerekek élvezték ezt a fantáziadús programot és persze az óvónők is sok hasznos ismerettel bővíthették repertoárjukat - hangsúlyozta dr. Baloghné Uracs Marianna szakmai koordinátor.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!