"Elhagyni az iskolát legyenek bátrak!" - Ballagás 2018.


2018-05-05 15:15:27  | cikk: ha  | fotó: Babos Petra  | 


"Elhagyni az iskolát legyenek bátrak!" - Ballagás 2018. főképe
- Május van, ünnep, ihletett együttlét. Mielőtt a nagy idők kezdődnek, szinte megállt a pillanat. Menjenek! Követjük Önöket, bármerre is járjanak; büszkék leszünk Önökre, ha nem is számítanak erre. Ne feledjék, hogy honnan indultak, ne feledjék, hogy kik pallérozták Önöket és ne feledjék soha, hogy pápai diákok voltak! - üzente a végzős pápai diákoknak ünnepi beszédében Áldozó Tamás polgármester a városi ballagási rendezvényen.


Pápa hat középiskolájának 550 diákja búcsúzott el az alma matertől, majd végigsétáltak a város utcáin, hogy részt vegyenek városi ünnepségen az Esterházy-kastély főhomlokzata előtti Várdombon. Ez volt az első alkalom, hogy a pápaiak birtokba vehették az itt felépített nézőteret. A korábbi évekhez képest szebb és méltóbb környezetben lehettek a központi ünnepség részesei a végzősök. A Városi Ballagást a petőfis Sánta Flóra éneke nyitotta, aki Danics Dóra Új út című dalát adta elő, majd Áldozó Tamás polgármester mondta el ünnepi gondolatait.

- Köszöntöm elsősorban azokat a ballagó diákokat, akik ezekben a napokban - vizsgák, megméretőzések, tanúságtételek között - készek arra, hogy elhagyják a megszokott világot, hogy valami mást próbáljanak, hogy bejelentsék igényüket arra a térre, amit a megelőző generációk zsúfolnak tele -mondta Áldozó Tamás. - Elhagyni az iskolát legyenek bátrak! Üljenek össze önmagukkal és jussanak dűlőre abban, hogy mit várnak maguktól: mit várnak maguktól és mi az, amit más nem végez el önmaguk helyett. Vállalják a felelősséget: elhagyni az iskolát felelősségvállalásból jelent többet. Aki arra vár, hogy más döntsön helyette, aki arra vár, hogy más végezze el a munkát helyette, de mindeközben a döntés, a tanulás és a munka eredménye az övé legyen, nos az mindenképpen csalatkozni fog. Aztán ha csalatkozik, mert a felelősséget elhárította magától, akkor ne a világra, a közösségére, a hazájára vagy a szülővárosára legyen dühös: a számonkérést önmagán kezdje! - hangsúlyozta a polgármester. - Elhagyni az iskolát legyenek bátrak! Önök fiatalok, már most felkészültek vagy majd néhány kerülőút után azok lesznek; Önök tehetségesek és Önök építeni fognak; építeni családot, közösséget, házat és hazát; legyenek kitartóak és higgyenek magukban.


Városunk polgármestere felhívta a fiatalok figyelmét, bár övék a jövő, ne feledkezzenek meg azokról, akiknek ezért köszönettel tartoznak: - Nemcsak az Önök életében, de családjukban is ünnep a mai nap. Sok száz család lesz ma gazdagabb egy felnőttel; a változáshoz mindenkinek szoknia kell. Önök nemsokára az ünneplő családjuk körében lesznek; első szavuk ott legyen a köszönet! Nem kell cifra beszéd, csak öleljék meg édesanyjukat és édesapjukat és abban a mozdulatban bent lesz a féltés, az öröm, a büszkeség és a biztatás is! Ez az ölelés nem a búcsúzást fejezi ki; de leginkább egy új egymásra ismerést: ha a vizsgák után az Önök útja a munka lesz, az is átfogalmazza eddigi életük, ha tanulni mennek, az majdnem biztosan más várost jelent. De ez az első ölelés jelentse azt is, hogy Önök bármerre is veszik az irányt, a családjukban összetartoznak; az ölelő szülői kar akkor is körbe fonja Önöket, ha százkilométerekben is mérik a távolságot majd Önök között - mondta Áldozó Tamás.

A türrös Kristóf Dia szavalata és a mezős Szücs Dóra éneke után a végzősök nevében a református gimnázium ballagója, Lucza Levente búcsúzott: - Amikor négy évvel ezelőtt először léptem át a város határát, veletek együtt még kisgyereknek számítottam. Felvidékről, Hetényből érkeztem, kifejezetten azért, hogy magyar iskolában magyar nyelven tanulhassak, hogy még inkább magyar lehessek. A Pápai Református Kollégium végzős diákjaként büszkén vallom, hogy nemcsak magyar polgár, de egy kicsit pápai is lettem - mondta a refis diák, aki Jókai Mór gondolatát idézte: "Áldott legyen a láng, mely utamra rávilágított, áldott legyen a kéz, mely arra rávezetett" - Áldást kívánok ballagó diáktársaim nevében szüleink életére, hiszen az ő féltő-óvó, önzetlen szeretetük vezetett el bennünket egészen eddig. Áldást kívánok tanáraink életére, akiknek áldozatos oktató-nevelő munkája következménye, hogy középiskolás éveink lezárásához érkezhettünk. És áldást kívánok erre a városra, mely befogadott, gondoskodott arról, hogy minden diák otthonosan érezze itt magát, és amely mindig nagy becsben tartotta azokat a régi diákokat, akik ebben a városban tanultak - hangsúlyozta Lucza Levente.


A Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma és a Türr István Gimnázium végzős diákjainak táncát követően a központi ballagási ünnepség kiemelt eseményeként Áldozó Tamás polgármester felnőtt pápai polgárrá fogadta a ballagókat. Ennek jelképeként Polhammer Alexandra, a PSZC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma végzőse és Döbröntei Dávid Bence, a Türr István Gimnázium ballagó diákja vehette át az emléklapot és a város címerével díszített láncot. Döbröntei Dávid Bence ezt követően Pro Publico-díjat kapott városunk polgármesterétől. A türrös diák mindig az országos matematikai versenyek élmezőnyében végzett, s ennek megkoronázásaként az idei matematika OKTV-n maximális pontszámmal lett első helyezett.


A műsor folytatásában a Türr István Gimnázium énekkara adta el az Álmodd meg a csodát című dalt Üvegesné Ozorai Hortenzia vezényletével. A 2018. évi városi ballagás a türrös énekkar vezetésével a Szózat hangjaival zárult.


Képek:

Pápai Petőfi Sándor Gimnázium
Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma
Pápai Szakképzési Centrum Acsády Ignác Szakképző Iskolája
Türr István Gimnázium és Kollégium
Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!