Játékos ismerkedés a rendőrség munkájával


2018-04-29 11:25:05  | cikk: HuHa  | 


Játékos ismerkedés a rendőrség munkájával főképe
A rendőrség napja alkalmából szervezett nyílt napot a pápai kapitányság szombaton délelőtt. A rendezvény idejére megnyílt a kapitányság kapuja és a látogatók számos érdekességet ismerhettek meg a rendőrök munkájából. A cél az volt, hogy közelebb hozzák a lakosságot a rendőrséghez, és azok is ellátogassanak a kapitányságra, akiket ügyes bajos dolgaik nem vezetnek a rendőrségre, de a program a bűn- és baleset-megelőzési információk átadására is kiváló alkalmat adott.
Benépesült a kapitányság udvara érdeklődőkkel

Császárné Elek Veronika, a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója érdeklődésünkre elmondta, évről évre megszervezik a nyílt napot, melyen főleg kisgyermekes családok vesznek részt. A programot úgy állítják össze, hogy mind a gyermekek, mind a felnőttek számára mutassanak érdekességeket és adjanak hasznos tanácsokat.
-Természetesen mindent nem tudunk megmutatni a rendőrök munkájából, de nagyon sok olyan tevékenységet végzünk és nagyon sok olyan eszközt használunk, amivel a jogkövető állampolgárok nem találkoznak. Ezek egy részével most megismerkedhetnek a családok.
Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes úgy állította össze a programot, hogy kicsik és nagyok számára is érdekes és hasznos legyen

Ilyen volt a fegyverbemutató, a bilincselés, az ujjlenyomatvétel, vagy éppen az előállító helyiségben tett látogatás, ami nagy sikert aratott kicsik és nagyok körében. A látogatók a rendőrautókba is beülhettek, sőt egy 1982-es Ladát is megtekinthettek, ami az egyik rendőr kollégáé és pont úgy néz ki, mint amit akkoriban használtak a rendőrök, s amit ma már csak a Bujtor filmekben lehet láthatni.
Régen ilyen autókkal dolgoztak a rendőrök

Nagy Zoltán címzetes rendőr őrnagy a csapatszolgálati eszközöket és a rendőrség mindennapos munkájában használatos személyi felszerelést mutatta be az érdeklődőknek, így a hosszított gumibotot, a golyóálló pajzsot, a sisakot, a bilincset és a különböző fegyvereket bárki kezébe vehette.
-Két fegyvert is hoztunk, egy gépkarabélyt, ami a csapatszolgálati eszközök közé tartozik és egy pisztolyt, amit itt a pápai kapitányság rendőrei is használnak - ismertette, hozzátéve - a gyermekeket nagyon érdekelték a fegyverek, de a felnőttek is szívesen idézték fel honvédségi, határőri emlékeiket.
Népszerűek voltak a fegyverek

A nyílt nap bűn- és baleset-megelőzési programelemeket is tartalmazott, a gyermekek játékos formában ismerkedtek a közlekedés szabályaival, volt kerékpáros ügyességi pálya kicsiknek, KRESZ totó, közlekedési kirakó és színező, mágneses tábla segítségével tanulhatták meg a kerékpár kötelező tartozékait, a testfestőnél pedig közlekedési táblákat rajzoltathattak a karjukra. A felnőtteknek is lehetőségük volt KRESZ tudásuk felfrissítésére a különböző tesztekkel és számos bűnmegelőzési tanácsot is kaphattak a totó kitöltése során.
-Azt tapasztaljuk, hogy amikor a gyerekek leülnek színezni, kirakózni, a szülők is csatlakoznak hozzájuk, segítenek a KRESZ totót kitölteni, sőt a felnőtteknek szóló tesztet is megoldják. Sokszor viccesen megjegyzik, hogy remélik, a jogosítványuk nem kerül veszélybe. Természetesen ez nem erről szól, a jól kitöltött tesztért ajándék jár, a hibákból pedig tudnak tanulni, hiszen megkapják a jó válaszokat - mesélte mosolyogva az alezredes asszony. A feladatok megoldásában résztvevők ajándékot is kaptak: láthatóságot segítő eszközöket és persze cukorkát, csokoládét osztottak a kapitányság munkatársai.
Kerékpáros ügyességi pályát is építettek a kicsiknek

A rendezvény legnépszerűbb programjai közé tartozott a rendőrkutyás bemutató, melyen Kocsis József címzetes rendőrzászlós és társa Macsó adott ízelítőt munkájukból. A járőrvezető és négylábú társa engedelmességi és őrző-védő feladatokat mutatott be. Mint megtudtuk, a rendőrzászlós rendszeresen kutyájával teljesít szolgálatot a városban, de nagyon sok határszolgálatot is adnak, ahol szintén eredményesen teljesít Macsó, több sikeres elfogása, felderítése volt már.
-Macsó egy 6 éves belga juhászkutya, malinois fajtájú, általános rendőrkutya képzettséggel, ami azt jelenti, hogy járőrözési, őrző-védő és nyomkövető feladatok ellátására alkalmas. Az őrző-védő feladatokban nagyon jól teljesít, amint póráz kerül rá, szolgálatba helyezi magát. Nyomkövetésben is remekül dolgozik, ez pszichikailag nagyon fárasztó a kutya számára, arra többet szoktunk tréningezni - mutatta be munkatársát a rendőrzászlós, hozzátéve, kutyája nemcsak munkatárs, de igazi családtag is.
Kocsis József rendőrzászlós és társa, Macsó

A rendőrségi nyílt napra sok kisgyermekes család látogatott el, végigjárták az egyes helyszíneket, megoldották a feladatokat, megismerkedtek a különleges helyiségek berendezésével, és a nem mindennap látható eszközökkel. A 9 éves Nagy László édesapjával és testvérével érkezett a rendezvényre, a kisfiú nagyon érdeklődött a fegyverek iránt, ezért is jöttek el.
-Megnéztük a fogdát és a rendőrautókat is, de legjobban a pisztoly és gépfegyver tetszett - mesélte. Édesapja hozzátette, nagyon sok érdekességet láttak, ez a szakma sokak számára nem ismerős belülről és jó, hogy betekintést nyertek a rendőrök által használt eszközök világába.
Nagy László és fia számára a fegyverek voltak a legérdekesebbek

Tenkei Adrienn kisfiát hozta el a nyílt napra, most először vettek részt a programon. Szinte minden helyszínt megnéztek, voltak az ujjlenyomat vételen, a tetkókészítésnél, megnézték az előállító helyiséget, kitöltötték a KRESZ tesztet, kipróbálták a kerékpáros pályát, beültek a rendőrautóba is - és minden nagyon tetszett nekik.
-Máté 6 éves és minden álma, hogy rendőr legyen, ezért is jöttünk el - mondta az anyuka. A kisfiú arról mesélt, a bűnözők elfogása, az egyenruha és a rendőrautó nagyon tetszik neki, és ha nagy lesz, nyomozóként szeretne dolgozni.

A színes programot a rendőrség napja alkalmából tartotta meg a Pápai Rendőrkapitányság, a kormány 1992-ben határozott arról, hogy április 24-ét, Szent György napját a magyar rendőrség napjának nevezi ki.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!