A tánc világnapja


2018-04-27 21:47:02  | cikk: ha  | 


A tánc világnapja főképe

Április 29. a tánc világnapja, 1727-ben ezen a napon született Jean G. Noverre francia balett-táncos, az egyetemes táncművészet megújítója. A világnap célja, hogy felhívja a figyelmet a tánc fontosságára, népszerűsítse ezt a mozgásformát. Városunkban a Müller házaspár neve jut mindenkinek eszébe, ha a táncról, néptáncról van szó, s persze a Tánc-Lánc AMI, a Refi táncos művészetis képzése és a Pápai Vadvirág Művészeti Egyesület: sok száz gyermek és fiatal, akit magával ragadott a táncos életérzés.

Az egyesület a világnap kapcsán ma kora délután megemlékezést szervezett Réthei Prikkel Marián emléktáblájánál a Türr Gimnáziumban. Beszédében Müller Anita egyesületi elnök elmondta, hogy a bencés szerzetes, tanár Pápán eltöltött évei alatt néptáncaink széles körű gyűjtésével és tanulmányozásával jeles és úttörő munkát végzett, megalapozta a mozgáskultúra Kárpát-medencei vonulatának rendszerelméletű megközelítését. A megemlékezésen az egyesület nevében Müller Anita elnök, a város nevében Unger Tamás alpolgármester helyezett el koszorút Réthei Prikkel Marián emléktáblájánál.

Az emléktáblánál Unger Tamás alpolgármester és Müller Anita egyesületi elnök koszorúzott

A program a Jókai Mór Művelődési és Szabaddő Központ színházépületében folytatódott. A vendég a felvidéki Pósfa zenekar volt, akik a Fölszállott a páva legjobb zenekara díját vihették haza. 2010-ben egy erdélyi kirándulás után alakult meg a banda. - Édesapám tizenöt évesen népi zenekart akart alapítani, de aztán ez nem sikerült fiatalkorában. Amikor Erdélyből rengeteg élménnyel gazdagodva hazatértünk, apám újból ihletet kapott, hogy népi zenekart alapítson. Így került elő a sok hangszer 2009 karácsonya után, és nagy muzsikálásba fogtunk, apa és három fia - mondta Iván András, a zenekar brácsása. 2010 elején változott a csapat felállása, hisz az édesapa azt mondta, hogy muzsikáljanak a fiatalok, így Álló István nagybőgős csatlakozott a zenekarhoz. A jelenleg hattagú zenekarban Petro Krisztina énekel és táncol, Iván Péter hegedűn, Iván Zoltán klarinéton, tangóharmonikán, háromhúros brácsán és ütőgardonon játszik, Béhr Márton cimbalmos, de táncol is, Iván András brácsázik, hegedül és gitározik, Álló István nagybőgőzik. A pápai koncertre felvidéki nótákat hoztak.

A Pósfa zenekar Felvidékről érkezett Pápára

A koncertet követően aztán tényleg a táncé volt a főszerep. A Pósfa zenekar húzta a talpalávalót, és jó hangulatú, lendületes táncház tette fel a koronát a pápai programra. Müller Zoltán művészeti vezető elmondta, nagyon sokat dolgoznak azért, hogy megmaradjon az a mozgalom, amit kiépítettek, mind az intézményes oktatás, mind az amatőr képzés terén. Nagy álma az egyesületnek, hogy Pápán lehessen profi táncszínház - ez a jövő feladata. A motivációt a rengeteg munkához a gyerekek adják, akik szeretik és élvezik a táncot.

Képek:


Címkék: néptánc | táncház | Vadvirág
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!