Telefonos Napot tart a lelkisegély-szolgálat


2010-05-13 17:13:32  | cikk: Tóth Tamara  | 


A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) 2010. május 14-15-én tartja a Telefonos Napot. A Telefonos Nap többek között azt a célt szolgálja, hogy olyanok is szerezzenek tudomást erről a szolgáltatásról, akik eddig nem ismerték, vagy keveset tudtak a lehetőségről, s baj esetén bizalommal fordulhassanak hozzájuk.

A Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Nemzetközi Szövetsége (International Federation of Telephonic Emergency Services – IFOTES) 1997. május 16-17-ét a lelki elsősegély telefonszolgálatok napjává nyilvánította. A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) csatlakozott ehhez a kezdeményezéshez 1997-ben, és azóta minden évben, egy májusi hétvégén megrendezi a Telefonos Napot, amikor a szolgálatok – a tömegkommunikáció útján, de más közösségi és szakmai rendezvények keretében is – megmutatják magukat – olvasható a LESZ sajtóközleményében.
A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségét (LESZ) 9 magyar telefonszolgálat alapította 1986-ban. Ma már 22 szolgálat a tagja.
Az első magyar telefonszolgálat 1970-ben, Debrecenben alakult, s szinte azonnal tagja lett a nemzetközi szervezetnek, az IFOTES-nek. Magyarország képviseletében a LESZ 1994-ben vált hivatalos tagszervezetté.
A nemzetközi normák alapján működő lelki elsősegély telefonszolgálatok célja az öngyilkosság-megelőzés, a krízisintervenció és a mentálhigiénés prevenció, így alapvetően mentálhigiénés prevenciós feladatokat látnak el, átvállalva sokszor az egészségügyi ellátás betegségmegelőző szerepét is. Arra törekednek, hogy a krízisben lévő, problémákkal küszködő emberek azonnal elérhessék vonalaikat. A szolgálatok hívása ingyenes, s a hívó anonim maradhat.
Névtelen, de nem személytelen segítségükkel évente országosan több tízezer hívó él, a legkülönbözőbb életnehézségek szorításában. Szervezeteiket maguk tartják fenn, a krízisintervenciós munkára képzett önkéntesek stábokban dolgoznak, s a szolgálatok sok helyen bázisai más mentálhigiénés, prevenciós kezdeményezéseknek is.
Az IFOTES 1997-ben, hagyományteremtő szándékkal kezdeményezte a Telefonos Nap megrendezését a Távközlési Világnaphoz közel eső időpontban, amit hazánkban is követünk. Az alapgondolat az volt, hogy a fejlődő, globalizálódó világunkban a kommunikáció egyre nagyobb teret nyer, mégis az emberi kapcsolatokban egyre inkább a kiüresedés, az elmagányosodás, a tolerancia hiánya tapasztalható.
„Beszéljünk egymással” - ez a nap mottója, ami kifejezi azt, hogy miről is van szó.

A Telefonos Nap alkalmából a tagszolgálatok városaikban tartanak különböző rendezvényeket. Tavaly is sok programot szerveztek országszerte, például hagyományosan Pápán és Szolnokon rajzversenyt hirdettek iskolásoknak és a helyi Civil Majálishoz kapcsolódóan különböző programokban vettek részt. A Telefonos nap központi eseménye a Magyar Mentálhigiénés Szövetség és a LESZ szervezésében egy szakmai fórum volt 2009. május 15-én. A rendezvény nyitóelőadását Buda Béla tartotta, a fórum további részében kerekasztal beszélgetésen vettek részt a szakemberek.

A szolgálatokhoz éves szinten több százezer hívás fut be, már a mobilkészülékekről is ingyenesem hívhatóak. Céljuk, hogy hazánkban is áttérhessünk az EU-ban elterjedt ESN-rendszerre (european short number), a központi egységesített rövidített hívószámra.
Mivel könnyen igénybe vehető szolgáltatásról van szó, valamint hogy az esti-éjszakai órákban - amikor a hivatalos egészségügyi szervekhez egyáltalán nem, vagy csak korlátozottan lehet fordulni – működnek a szolgálatok, így sok hívónak még könnyebben elérhetővé válna, ha minden készülékről hívhatóak lennének a segélyhívószámok.

Ebben az évben 2010. május 14-15-én tartják a Telefonos Napot. A nonstop szolgálatok ebben az időben a mobilhívásokat is képesek lesznek díjtalanul fogadni. Május 15-én, szombaton Veszprémben tartják az országos Telefonos napi rendezvényt.
- A Telefonos Lelkielsősegély Szolgálat Pápán 20 éve, az országban 40 éve működik és egy nemzetközi szervezetnek a része. A vonal mindkét oldalán ülő személy teljesen névtelen marad mindvégig. Ez azért lényeges, mert idegennek vagy ismeretlennek az ember szívesebben mondja el a problémáit, másrészről pedig a hívást fogadót és kezdeményezőt nem éri baj a telefon miatt. A hívás teljesen ingyenes, ha fülkéből telefonál, a hívás végén visszaadja a pénzt a készülék-tudtuk meg Balázsné Márton Máriától, aki a Pax Anime Mentálhigiénés Egyesület munkatársa. A pedagógus személyes érintettségéből indította el városunkban a telefonos lelkisegély szolgálatot: volt egy tanítványa, aki ötödikes korában felakasztotta magát, szerencsére nem halt meg a gyerek, de nagyon nagy nyomot hagyott benne az esemény.
A Telefonos szolgálat idén negyedik alkalommal hirdet képzést önkéntes jelentkezőknek. Feltételek:23 éves életkor, érettségi, empátia, türelem, higgadtság. Jelentkezni lehet a szolgálat telefonszámán: 0680/810-600 és a 0630/3600-825 valamint a 0630/260-2278-as telefonszámon. A jelentkezőknek készíteni kell kézzel írt önéletrajzot és motivációs levelet, melyet a dr. Bővíz Gábor ideggyógyász, szakmai vezetővel történő személyes elbeszélgetés követ. Május 27-én délután 17 órakor, Győrben az Esélyek Házában tesztíráson vesznek részt a jelentkezők, és aki a szűrőkön megfelelt, részt vehet az ingyenes, 80 órás képzésen, mely 5 hét elméletből és két alkalmassági-gyakorlati részből áll. A sikeres vizsgákat követően, akikkel szerződést köt a szolgálat havonta két alkalommal, 18 órától 24 óráig fog szolgálatot teljesíteni. A legfontosabb dolog, hogy az egész anonim marad, tehát a szolgálatteljesítők titoktartási kötelezettséget vállalnak.

Városunkban a Telefonos Nap alkalmából pénteken 13 órakor a Kossuth utcán, az Áruház előtt rajzverseny kezdődik az alsó tagozatosok számára, iskolánként 10 fős csoportokat várnak. A Gróf Eszterházy Kórház régi SZTK épületében 14 óra 30 perckor nyílik meg a rajzpályázat kiállítása.
 - A rajzpályázatot azért tartjuk fontosnak, mert az iskolák és a gyerekek felé kell nyitni. A gyerekeken keresztül lehet eljutni a szülőkhöz. Érdemes elgondolkodni a gyermekek rajzain- mondta Balázsné Márton Mária.
A pápai telefonos szolgálat a Telefonos Napon ünnepli megalakulásának 20. évfordulóját,  a rendezvényeken részt vesz a LESZ Országos Szövetségének a vezetősége, Szalainé dr. Károly Klára elnök, dr. Petrik Mihály alelnök, Németh Ildikó régióvezető is.  Ma délután 17 óráig lehet leadni a Tourinformi irodában a témával kapcsolatos rövid tesztet, a kiállításmegnyitón a helyes válaszadók közül hármat kisorsolnak.


Képek:

nincsenek képek

A pápai SOS Telefonos Lelki Segélyszolgálat önzetlen munkatársai 1990 óta végzik kiemelt jelentőségű tevékenységüket városunkban, melynek a Gróf Eszterházy Kórház ad otthont, alapvetően lelki egészségvédő feladatokat látnak el, átvállalva sokszor az egészségügyi ellátás betegségmegelőző szerepét is. Arra törekednek, hogy a krízisben lévő, problémákkal küszködő emberek azonnal elérhessék segítőiket. A szolgálatok hívása a hívó számára többnyire ingyenes, s a hívó anonim maradhat. Névtelen, de nem személytelen segítségükkel évente országosan több tízezer hívó él, a legkülönbözőbb életnehézségek szorításában. Szervezeteiket maguk tartják fenn, a krízisintervenciós munkára képzett önkéntesek stábokban dolgoznak, s a szolgálatok sok helyen bázisai más mentálhygiénés, prevenciós kezdeményezéseknek is.
1950-ben Chad Varah anglikán lelkész Londonban az öngyilkosság megelőzése céljából elindította az első lelki elsősegély telefonszolgálatot, s ebből nőtt ki a Szamaritánus (The Samaritans) mozgalom, olyan segítségnyújtás a remény-vesztetteknek, amely önkéntes laikus munkatársak tevékenységén alapul. Az öngyilkosság a legmarkánsabb, drámai figyelmeztetés az életfeltételek, emberi kapcsolatok, együttélési kultúra fogyatékosságaira: a tűrőképesség, az egészséges személyiség-struktúra sorvadására, a pozitív célképzetek devalválódására.

Forrás: www.sos505.hu

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!