Az iszlám szélsőséges irányzata jelent gondot


2018-04-24 19:04:30  | cikk: Babos Petra  | 


Az iszlám szélsőséges irányzata jelent gondot főképe
Dr. Fischl Vilmos, a Magyarországi Egyházak Ökumenikus Tanácsának főtitkára volt a Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör vendége. Az előadó elmondta, az iszlám és a kereszténypárbeszéd lehetőségei nem egyszerűek, azért mert az iszlám vallásban a szakrális és a szakurális teljesen összefonódik.
Dr. Fischl Vilmos lelkipásztor már egészen gyermekkorától kezdve állandó kapcsolatban volt az arab világgal, hiszen egészen 1984-ig gyermekkorát Líbiában töltötte, majd ösztöndíjasként arab történelmet tanult a kuvaiti egyetemen. Évekkel később a Corvinus Egyetemen tette le a diplomata vizsgát arab világ szakterületen.
-Az iszlám a teljes embert akarja a kultúrájával, vallásával együtt. Ők naponta ötször imádkoznak, a keresztény egyszer csak. Nem szabad tehát szégyellni, hogy keresztények vagyunk, vállalni kell ezt. Ha ezt tudjuk vállalni, akkor fel tudjuk venni azt a keresztény öntudatot, amellyel szemben tudunk olyan erőt képviselni, amivel meg tudjuk mutatni, hogy igenis jelen tudunk lenni az iszlám mellett. Magyarországon 25.000 muszlim él, két közösségben. Ezzel nincs gond, itt akkor van a gond, ha olyan emberekről beszélünk, akik illegálisan jönnek be az országba. Nem tudjuk, hogy ők mit szeretnének, hogy szeretnének itt élni. Ezért fontos észrevennünk, hogy az iszlám és a kereszténység között van párbeszédre lehetőség. Persze nem könnyű, mert mindkét vallásnak missziója van - mondta az előadó.
-Az én személyemben az iszlám és a keresztény civilizáció is megtestesül. Fontosnak tartom, hogy olyan módunk tudjunk őszintén beszélni, mind az iszlámról, mind pedig a kereszténységről, hogy értsük azt, hogy mik a gyökereink, hova tartozunk. Így kell értelmesen beszélni az iszlámról - mondta dr. Fischl Vilmos, majd hozzátette, természetesen léteznek kompromisszumok az etnikai kérdésekben és a szociális lehetőségekben. A legnagyobb probléma azonban a szélsőségekkel van, a fundamentalistákkal. A szélsőségekkel tehát mindig probléma van, akár a kereszténységgel, akár a muszlimmal. Meg kell találni a helyes utat, hogy hol a helyünk, hogyan tudunk együtt gondolkodni, élni. A határokat szigorúan őrizni kell, de akik itt élnek, azokkal együtt kell tudni élni. Ha komolyan vesszük, hogy mi keresztények vagyunk, akkor miért ne tudnánk a muszlimokkal élni. Ez nem lehetetlen, csak a közös nevezőt kell megtalálni. Probléma akkor van, amikor nem megfelelő, nem képzett vezető irányítja a muszlim közösséget.
A Gyurátz Ferenc Gondolkodó Kör májusban folyatódik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!