Sváb hagyományokat is ápolnak a Munkácsyban


2018-04-19 21:11:26  | cikk: Babos Petra  | 


Sváb hagyományokat is ápolnak a Munkácsyban főképe
A Munkácsy Mihály Német Nemzetiségi és Nyelvoktató Általános Iskola évek óta nagy hangsúlyt fektet a német nyelv, s azon belül a sváb hagyományok, népszokások megismertetésére. Teszik ezt azért, mert az intézményben már közel húsz éve folyik a magas színvonalú nemzetiségi német nyelv oktatása.
Az iskola a tanév során több alkalommal szervez projektheteket, melyek keretein belül a diákok egy-egy témával foglalkoznak. Az idei tanév utolsó témája a nemzetiség volt, amelyet idén április 16. és 23. között rendeztek meg.
Szücs Judit, az idegennyelvi-munkaközösség vezetője elmondta, az idén is hasonló programokkal készültek, mint az előző években.
- A projekt neve ebben az évben is, a „Zweiglein”, azaz Ágacska volt. Minden évben van egy meghívott vendégünk, aki tud svábul is. Idén Holczinger Szandra volt a vendégünk, aki fiatal kora ellenére nagyon jó beszéli a nyelvet. Szandra az idén Koch Valéria-díjat vehetett át, azért a munkájáért, amit a német nemzetiség hagyomány ápolása terén végez. Sokat mesélt a diákoknak, amit érdeklődve hallgattak. Ő a nagymamájától tanulta meg a svábot, aki mindig így beszélt vele. A hét során jártunk Bakonyszücsön is, ahol ellátogattunk a temetőbe, a tájházba és a katolikus templomba is, ahol egy olyan keresztet őriznek, amit 1732-ben hoztak be a svábok. A programok között szerepel a kékfestés, idén is több mint száz kendőt mintáztunk meg - mondta a szervező, aki hozzátette, már nyolcadik éve szervezték meg a projekthetet.
Az egyik legfontosabb állomása a rendezvénynek csütörtök délután volt, amikor öt helyszínen különböző érdekes foglalkozások vártak a gyerekekre.
Az egyik teremben német játékokkal ismerkedhettek a tanulók, míg egy másikban szívecskés díszt készíthettek. Kipróbálhatták a sváb táncot, és természetesen a sváb ételeket is megkóstolhatták, mint például a túrós süteményt. Természetesen sváb népviseletbe is beöltözhettek. A program különlegessége a sváb konyha volt, ahol vajat köpülhettek a diákok, ez rendkívül tetszett nekik, hiszen friss vajas kenyeret is ehettek - mondta Szücs Judit.
A projekthét hétfőn kiállítással zárul, melyen a diákok bemutatják, mi mindent készítettek és tudtak meg a magyarországi németség történetéről és szokásairól az egy hét során.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!