Elkészültek a MIG 21 emlékmű tervei


2018-04-19 19:39:33  | cikk: HuHa  | 


Elkészültek a MIG 21 emlékmű tervei főképe
Pápa Város Önkormányzata és az MH Pápa Bázisreptér közös projektjeként várhatóan augusztusra készül el a 83-as számú főút és a Celli út csomópontjában a MIG 21-es emlékmű. A tervek elkészültek, az 1971-es gyártású, egykor Pápán szolgáló repülőgép felújítása befejeződött, az engedélyeztetési eljárás folyamatban van, hamarosan kezdődhet a kivitelező kiválasztása - derült ki azon a mai megbeszélésen, melyen Áldozó Tamás polgármester és Gangler László, a MH Pápa Bázisreptér parancsnoka egyeztetett a következő feladatokról és bemutatta az emlékmű terveit.
Az emlékmű kialakításához szükséges további feladatokat egyeztették

A parancsnok érdeklődésünkre elmondta, a repülőgép festése elkészült, ismét olyan szép, mint újkorában, jelenleg Kecskeméten várja, hogy a törzskeret megerősítő berendezéseket beszereljék, aztán pedig Pápára szállítsák.
-A közös terv megvalósítása ott kezdődött, hogy a miniszter úr engedélyezte a gép felhasználását erre a célra, és a különböző katonai szervezeteknek feladatot szabott. Így a Hadtörténeti Intézetnek és Múzeumnak, a Magyar Honvédség Légijármű Javító Üzemének és a Pápa Bázisreptérnek is - idézte fel az elmúlt időszak eseményeit a parancsnok.
Az emlékművé váló MIG 21-es 1971-ben készült, új gépként került a 47. Pápa Harcászati Repülőezredhez, majd hat év szolgálat után Kecskeméten és Taszáron repült, nyugdíjas éveit pedig ismét itt, Pápán tölti. A gép több mint ezer órát repült - tudtuk meg Gangler Lászlótól.
A parancsnok arról is tájékoztatott a gépet a Katonai Közlekedési Központ fogja Pápára szállítani, a repülő teherautóval, tréleren érkezik haza, egy speciális Kakadu nevű szállítóeszköz segítségével. A szállításhoz egyébként a szárnyakat leszerelik és majd itt a Bázisreptér szakemberei szerelik vissza.
Pápán kezdte és itt tölti majd nyugdíjas éveit az 1971-es gyártású repülőgép

A város által vállalt feladatokról Áldozó Tamás polgármester tájékoztatta a sajtó képviselőit.
-A mi dolgunk a terület biztosítása, a kijelölt közlekedési csomópont állami és nem önkormányzati terület, így ennek használata is igényelt már eljárást. Feladatunk továbbá a tervek elkészítése, ezzel is megvagyunk, az engedélyezés folyamatban van és közben a kiviteli tervek elkészültek. Ez azt jelenti, hogy a közbeszerzési eljárás következhet a kivitelező kiválasztására. Mindehhez pedig forrást kellett biztosítania a városnak, amit az idei évi költségvetésben 20 millió forint elkülönítésével megtett - sorolta.
Gangler László reptérparancsnok és Áldozó Tamás polgármester az emlékműavató időpontjáról is beszélt

Az emlékmű kialakításához vasbeton tartószerkezetet kell készíteni, ki kell építeni az objektum megvilágítását, kertészeti munkákat is kell végezni és természetesen a repülőgépet is a helyére kell emelni, rögzíteni - tudtuk meg a kivitelezés feladatait. Mindezekkel a munkákkal a nyár közepére kell elkészülni, hiszen a MIG 21-es emlékművet a Magyar Légierő évfordulójához kapcsolódva tervezik felavatni: a jubileum augusztus 15-én van.

A polgármester a mai tanácskozáson kiemelte, Pápán körülbelül 700 éve mindig voltak katonák, méghozzá mindig az aktuális magyar katonák elitalakulataiból állomásozott itt egy-egy egység: igaz ez a várvédőkre, a huszárokra, az ejtőernyősökre és a repülő katonákra is.
-Igaz ez most is, hiszen a légierőnek adunk otthont, és ezzel az emlékművel ezt a hosszú kapcsolatot akarjuk kifejezni. Továbbá jelezni szeretnénk azoknak, akik ebbe a városba idegenként belépnek, hogy itt katonai hagyományok vannak és azokból is a legnemesebbek közé tartozók - fogalmazta meg Áldozó Tamás.

Képek:


Címkék: mig21
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!