Készül a Rozmaring utcai járda


2018-04-19 18:38:03  | cikk: HuHa  | 


Készül a Rozmaring utcai járda főképe
A Szent István úti rövid járdaszakasz után újabb járdafelújítási munkát kapott a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft.: a Rozmaring utca mindkét oldalán megújítják a gyalogosfelületet. Az utca járdájának állapota mindenképpen indokolta a munkát: rossz minőségű aszfalt és régi cementlapok fedték a gyalogosoknak kialakított közlekedési felületet.
Rossz minőségű volt a Rozmaring utcai járda mindkét oldalon

A munkaterületet már februárban átvette a cég és meg is kezdte a kivitelezést, ám a kései téli időjárás miatt négy héten át nem tudtak dolgozni, hiszen a Korona utcai kereszteződéshez képest nagy esésű az utca az Erkel felé, a sok csapadék pedig alkalmatlanná tette az alsó szakaszt a munkavégzésre. Ennek ellenére az építkezés jól halad, a páros oldalon a Korona utcai kereszteződéstől a Toldi utcáig már a burkolóköveket is lerakták, most a homokolást és a falszegélyeket készítik. A Toldi utcától lefelé tartó szakasz páratlan oldalán a régi burkolatot felszedték, az új járda alapját elkészítették és már a szegélyezésnél illetve a murvázásnál tartanak a kivitelezésben. Mindemellett az utca ezen részének a páratlan oldalán is megkezdték a munkát, ott a terület feltöltéséig jutottak, de ennek a szakasznak további száradásra van még szüksége, hogy folytathassák az építkezést. A Korona utca felőli páratlan oldalon több túlnőtt, beteg fát is ki kellett vágni, mert ezek egyrészt veszélyeztették a lakóépületeket, másrészt már megrongálták a járdafelületet - tudtuk meg Rádi Róberttől, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetőjétől.
A túlnőtt, veszélyes fákat a tűzoltók vágták ki

A járdafelújítás teljes hosszban az utca mindkét oldalát érinti, ez 825 méter hosszú új járdát jelent, melynek területe 990 négyzetméter. Az alkalmazott kőtípusok megegyeznek a más területeken használtakkal. Jelenleg 30 százalékos készültségi fokon áll a kivitelezés, több helyen, párhuzamosan zajlik a munkavégzés - tájékoztatott az ügyvezető, hozzátéve, a bruttó 25 millió forintos beruházás várhatóan néhány héten belül elkészül, de a munkálatok előrehaladását az időjárás továbbra is befolyásolhatja.
A Korona utcától induló első szakasz csaknem teljesen kész a páros oldalon

A költségek egy részét a Belügyminisztériumtól kapott támogatás finanszírozza - emlékeztetett Áldozó Tamás polgármester az építkezés helyszínén. A városvezető arról szólt, hogy az önkormányzat múlt évben nyújtott be erre a célra pályázatot hazai forrásra, és a maximálisan elnyerhető 15 millió forintot meg is kapta a munkára.
-Keressük a nagy gyalogosforgalmat bonyolító területeket, ahol, ha beállunk egy munkába, összefüggő nagy területen lehet folytatni. Ez is ilyen, a környező utcákban is lehet majd dolgozni a következő években - magyarázta. Mint mondta, nem egyedi eset, hogy belügyminisztériumi forrás segíti az ilyen munkát, az elmúlt években is több példa volt már erre és bízik abban, hogy a most felálló új kormány ennél is bővebb hazai forrásokat biztosít a jövőben az ilyen beruházásokhoz.
Rádi Róbert, Áldozó Tamás és Kincses László (balról jobbra)az építkezésen

A polgármester arról is szólt, a költségvetésben meghatározott járdafelújítási előirányzat konkrét terveket tartalmaz, így az idei évben a Tókertben a Hatodik és a Nyolcadik utca, a Gönczöl utca és a Teleki utca járdája újul meg a tervek szerint, ezekhez pedig várhatóan külső vállalkozásokat is be kell vonni. Mindezek mellett a Jókai utca rekonstrukció is tartalmaz járdaépítést és a Korvin utca felújításának is része a gyalogosfelület teljes megújítása. Hozzátette, a város az idei költségvetésében 1,1 milliárd forint hitel felvételéről döntött, ehhez a kormány jóváhagyása szükséges, ami várhatóan az új kormány felállását követően fog megszületni. Ennek a forrásnak egy része is hozzájárul az említett járdafelújításokhoz, és az év második felében az adóbevételek kedvező alakulása is lehetőséget teremthet további járdák megújítására.
A Toldi utcától az Erkel utca irányába is halad a munka

Áldozó Tamás azt is kifejtette, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megvalósuló fejlesztések többségének kivitelezése is megkezdődik az idén, ezek között pedig számos olyan van, ami a közlekedési infrastruktúra fejlesztését tartalmazza, így többek között járdák építését is. A polgármester egyébként arra számít, hogy a néhány évvel ezelőtt a kormány által elindított Modern Városok program folytatódik a Modern Városok 2. programmal, ami Pápa számára is újabb hazai forrásokat jelenthet többek között a közlekedési infrastruktúra fejlesztésére.

Képek:


Címkék: felújítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!