A teljesítőképesség határait feszegetik


2018-04-19 12:53:32  | cikk: Haraszti Gábor  | 


A teljesítőképesség határait feszegetik főképe
A Hungarian Military Survival Run Magyarország legkeményebb, teljes egészében katonai objektumban, fegyveres erők tagjai számára megrendezett nemzetközi túlélőfutó versenye, amire idén második alkalommal korlátozott számban civil sportolók is nevezhetnek.
Tavaly dr. Simicskó István és dr. Benkő Tibor vezérezredes fővédnöksége mellett bonyolították le sikeresen a rendezvényt a Magyar Honvédség Pápa Bázisrepülőtér területén, aminek katonai és civil futamain 500 versenyző vett részt. A sportesemény nemzetközi és hazai visszhangja kiváló volt, több értékelés az ország legjobb akadályfutó versenyei között tartja számon. A siker kapcsán természetesen nem maradhatott el a folytatás, május 16-án a katonák és a rendvédelmi állományba tartozók, míg május 26-án a civilek tehetik próbára magukat - hangzott el az esemény hivatalos sajtótájékoztatóján.
- A Swietelsky Military Survival Run eltér a többi akadályfutó versenytől. Tíz hektáron, 12 kilométeres távon 33, többnyire komplex akadályt kell teljesíteni, melyek nem a hétvégi harcosoknak készültek, teljesítésük legalább 3-4 percet is igénybe vehet. Az igazán felkészült versenyzőknek a próbatételek leküzdéséhez szükségük van erőre, állóképességre és szellemi teljesítőképességre a rajttól egészen a célig - mondta el Bíró András őrnagy, kiképzési főnök. - A verseny katonai jellegéből adódóan az akadályokra hagyományos körülmények között nem lehet teljesen felkészülni, ezért az akadályfutás rutinos, civil versenyzőknek is igazi kihívást jelent. Idén is várjuk civil résztvevők jelentkezését, a tavalyi tapasztalatok alapján elmondhatom, hogy a civilek szerették a pályát, s bár „kínok” között, de mosolyogva teljesítették a távot, a célba érkezés után pedig az első kérdésük az volt, hogy mikor lesz a következő rendezvény.
A pályabejáráson elhangzott, az akadályok megépítésénél a szervezők kihasználták a bázis adottságait. Van vizes, meredek emelkedőkkel tarkított, bunkerben végrehajtandó, valamint kötelekből épített feladat is. - A pálya teljesítéséhez a versenyzőknek szüksége van kivételesen magas szintű állóképességre, erőre és a fizikai terhelés mellett folyamatos szellemi problémamegoldó képességre. Az értékelésnél az elsődleges szempont a hibapontok száma, a második az idő. Aki nem teljesít egy akadályt, hibapontot kap, így hiába fut jó időt, nem kerülhet a legjobbak közé. Az időfaktorral azonban így is számolni kell, a teljes táv és az összes akadály leküzdésére 210 perc áll rendelkezésre - tájékoztatott a szervező.

További információ a www.survivalrun.hu és az esemény hivatalos facebook oldalán érhető el.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!