A századforduló volt a témája a Bíró Károly járási rajzversenynek


2018-04-18 21:30:37  | cikk: Babos Petra  | 


A századforduló volt a témája a Bíró Károly járási rajzversenynek főképe
A Tarczy Lajos Általános Iskola már nyolcadik éve szervezi meg az iskola volt tanára, Bíró Károly tiszteletére a járási rajzversenyt. A megmérettetést idén a Jókai-emlékévhez kapcsolták, a versenynek a századforduló volt a témája.
Bíró Károly festőművész ősi díszfestő-iparos családból származott. Festői pályáját országos rajzpályázatokon kezdte. Máig ható népszerűségének oka tehetségében és akaraterejében gyökerezik. Eredményes festőpálya mellett elismert és szeretett pedagógus is volt. Tanári pályáját az alsóvárosi katolikus iskolában kezdte, aztán a Római Katolikus Elemiben, majd a Polgári Fiúiskolában tanított. 1944-től a Bencés Gimnáziumban, majd a Zimmermann Iskolában és végül a Zalka Máté Általános Iskolában oktatta a diákokat. A tanórákon kívül rajzszakkört vezetett. A természet festője volt, a fáké, a hegyeké, a völgyeké, az ezerszínű vizeké és emellett Pápa városáé. Az a festő volt, aki képein megőrizte a város hangulatát. A Dunántúl egyik leghíresebb akvarellistájának tartották.
A megmérettetésről Kouth Helén rajztanár, szervező elmondta, a versenyen idén 9 iskola 25 tanulója képviseltette magát a város és a környék általános iskoláiból. A gyerekeknek csendéletet, századfordulós képet kellett különféle technikákkal lerajzolniuk.
-Két korcsoportban hirdettük meg a versenyt, 5-6. és 7-8. osztályosoknak. Az ügyes kezű diákok körében a grafika és a festés volt a legnépszerűbb.
A legszebb rajzokat a kísérőtanárok értékelték, pontozva a technikát, a látásmódot és a térbeliséget is.
A legjobbak oklevélben és értékes rajzeszközökben részesültek.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!