Molinó avatás a Jókai-emlékévben a Közgázban


2018-04-12 15:11:47  | cikk: Babos Petra  | 


Molinó avatás a Jókai-emlékévben a Közgázban főképe
Húsz méteres molinót avattak ma fel a Pápai Szakképzési Centrum Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma kerítésén a Jókai-emlékév kapcsán.
A molinó avatón Unger Tamás alpolgármester, a Jókai Emlékbiztosság tagja mondott köszöntőt. Mint mondta, emlékéveket több évre visszamenőleg meghatároz a város. Ünnepelték már a város alapításának 800 éves évfordulóját, de volt már Esterházy Ferenc és Reformáció emlékév is. Ebben az esztendőben Jókai-emlékévet tartunk, hiszen 125 évvel ezelőtt választották Jókai Mórt Pápa város díszpolgárává.
-Az emlékévekkel szeretnénk megidézni azokat az elődeinket, akik segítettek abban, hogy ezt a várost felépítsük, s azzá váljon, ahogy ezt mi most ismerjük. A helyi identitás és a város marketing része is az emlékév - mondta Unger Tamás, majd hozzáfűzte, a Közgáz tökéletesen kapcsolódott a Jókai-emlékévhez, hiszen a molinó kiváló marketing eszköz. A Közgázban a marketing az alaptudományok közé tartozik, így tehát az iskola igazi közgázos módon emlékezik meg névadójáról a Jókai-emlékévben. Jókai a nagy mesemondó, a magyar nyelv kiváló művelője, így kötelességünk megidézni, megemlékezni a magyar nyelv szépségeiről. Végül gratulált a molinóhoz, örült a jó ötletnek.
Az ünnepségen Unger Tamás mondott köszöntőt

- „A múltat az emlékezet köti össze a jelennel. A jövő szempontjából meghatározó jelentőségű, hogy a felnövekvő nemzedék számára mi, felnőttek, mit tartunk fontosnak továbbadni. Ha nem ismerjük gyökereinket, nincsenek meghatározó emlékeink a felnőtt életbe vezető útról, akkor életünk nehéz pillanataiban sem találunk kapaszkodókat. A szülők, pedagógusok felelőssége éppen ezért óriási. Az iskolának a nevelésben betöltött szerepe pedig napról napra, érezhetően nő - kezdte emlékbeszédjét Berta Ildikó Katalin, a PSZC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziuma és Kollégiuma igazgatója.
-Az egyik legfontosabb célunk a múlt tisztelete, melynek alappillére az iskola történetének, krónikájának ismerete, szellemiségének megőrzése, átörökítése. Az iskola neve védjegy, a név pedig kötelez. Intézményünk névadójának, Jókai Mórnak a neve arra kötelez bennünket, közgázos tanárokat, hogy azokat az értékeket, melyek az ő életművében hosszú évtizedeken át méltó módon egy nemzet számára mutattak utat és világítottak rá a legfontosabb emberi, erkölcsi értékekre, a XXI. századi elvárásokhoz igazítva vigyük tovább. Védjegyünket, Jókai Mór nevét - melyhez a volt és jelenlegi diákjainkat, valamint minket, tanárokat is erős érzelmi szálak kötnek -, 1958-tól viseljük annak bizonyítékául, hogy jogelődünk, a nagy író egykori iskolája, a Pápai Reformárus Kollégium volt. 18 éven át a Kollégium új szárnya adott helyet intézményünknek. Csupán két emberöltővel ezelőtt, 1957-ben költöztünk ebbe a gyönyörű, patinás épületbe, amely egykor az Állami Tanítóképző székhelye volt, és amely immár 61 éve a „jókaisok”, „a pápai közgázosok” második otthona - mondta az igazgató, majd hozzátette, mivel a jövő a fiataloké, egy iskola életének főszereplői pedig a diákok, így hát a tervezésnél azt az alapelvet tartottuk szem előtt, hogy lendületes, fiatalos programokat állítsunk össze. Figyelembe kellett vennünk azt is, hogy a könyvolvasás intim varázsát felváltotta a világháló, az internet, a reklámfelületek, a média impulzív világa, amivel bizony igen nehéz felvenni a versenyt. Mindezeket figyelembe véve született meg a molinó ötlete, mivel ez egy fiatalos, lendületes, kreatív, figyelemfelhívó műfaj. Jókait életműve tette halhatatlanná. Legszebb regényeiből olyan filmadaptációk készültek, melyek több generáció számára nyújtottak felejthetetlen élményt. Éppen ezért, szerettünk volna ezekből a filmekből kiragadott részleteket is szerepeltetni a molinón. Ezen elképzelésünk kivitelezése a szerzői jogok miatt eleinte reménytelennek bizonyult. Egészen addig a pillanatig, amíg volt tanítványunk, Fülöp Krisztina a segítségünkre nem sietett. Krisztina élete - az érettségi és az ötödév után - ugyan nagy kanyart írt le, hiszen a művészetek, a képzőművészet felé terelődött, de szíve mindmáig közgázosként dobban. Első alkotásaiból korábban már kiállítást is szerveztünk iskolánkban. Krisztina most is nagy lelkesedéssel, szeretettel készítette el az általunk kiválasztott jelenetekből, az akril technikával készült, gyönyörű illusztrációit. A molinón így elevenedhetett meg a Kőszívű ember fiai, a Szegény gazdagok és az Aranyember című regények filmadaptációinak egy-egy pillanata - derült ki a megnyitón.
Húsz méteres molinó díszíti a Közgáz kerítését

Az ünnepélyen Karakas Kevin, 10.A osztályos diák tolmácsolásában Arany János levelét hallhatták a megjelentek, melyet Jókai Mórhoz írt.
A molinó év végéig lesz látható az iskola kerítésén.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!