Közlekedési versenyek iskolásoknak


2018-04-11 23:11:07  | cikk: HuHa  | 


Közlekedési versenyek iskolásoknak  főképe
A hagyományoktól eltérően az idei évben együtt szervezte meg a felmenő rendszerű közlekedésbiztonsági versenyek városi fordulóját a Pápai Rendőrkapitányság. Tegnap délelőtt általános és középiskolások mérték össze tudásukat és ügyességüket a korosztályuknak megfelelő kategóriában, hogy aztán a legjobbak a megyei fordulóba jussanak.
Három korosztály három versenye zajlott a kapitányságon

Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes elmondta, az Iskolarendőr program keretében zajló versenyek közül a Ki a mester két keréken? elnevezésű a 10-12 éves korosztálynak szól, a felső tagozatosokat a Kerékpáros Ifjúsági Kupára várták, a középiskolások megmérettetése pedig a Kerékpáros Közlekedésbiztonsági Kupa. Valamennyi verseny elméleti és gyakorlati feladatokat tartalmazott, az előbbi egy KRESZ teszt volt, az utóbbi pedig egy ügyességi akadálypálya.
-Az általános iskolások kerékpáros közlekedési ismereteikről adnak számot, a középiskolások viszont segédmotoros és gépkocsivezetői kategóriában is indulhatnak. A tesztlapok kitöltése után egy ügyességi akadálypálya következik, itt kerékpáron és segédmotor-kerékpáron kell teljesíteni a feladatokat.
A versenyek célja, hogy felhívja a diákok figyelmét arra, aki a közúti közlekedésben részt vesz, annak a szabályokat is ismernie kell, hiszen nem csak az a fontos, hogy a kerékpárt a forgalomban irányítani tudják, a közlekedési szabályokat is tudniuk kell - magyarázta a kiemelt megelőzési főelőadó.
Az elméleti fordulóban KRESZ tesztet töltöttek ki a diákok 

Császár Tamás, a Munkácsy-iskola 6. osztályos tanulója nem először vett részt a versenyen. A kisfiú tavaly megnyerte a városi fordulót és továbbjutott a megyeire. Mint mondta, nagyon tetszett neki a megmérettetés, ezért jelentkezett az idén is. A KRESZ tesztről úgy fogalmazott, a legtöbb kérdésnél biztos volt a válaszban - így például tudta, hogy az elsőbbségadás kötelező táblánál mi a tennivaló és milyen irányban lehet haladni a kötelező haladási irányt jelző tábla esetében - és csak néhány feladatnál volt kissé bizonytalan. A ügyességi akadálypályán nagy rutinnal, magabiztosan hajtott végig, csupán néhány hibát ejtett.
Nem volt könnyű a kerékpáros ügyességi akadálypálya 

A városi forduló végén ezúttal is Császár Tamás örülhetett az első helyezésnek a Ki a mester két keréken? versenyen, a Kerékpáros Ifjúsági Kupa győztese pedig a nemesgörzsönyi Nagy Bianka lett. A középiskolások megmérettetésén kerékpáros kategóriában Sztupák László, segédmotor kategóriában Erdős Attila, gépkocsi kategóriában pedig Tóth Dávid lett az első. Az általános iskolások versenyeinek megyei fordulóját csütörtökön tartják, a legjobban szereplő középiskolások pedig jövő héten mutathatják meg tudásukat a megyei versenyen.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!