A foglalkoztatási paktum aktualitásait ismertették


2018-04-04 22:03:24  | cikk: HuHa  | 


A foglalkoztatási paktum aktualitásait ismertették főképe
Második alkalommal hívta össze az önkormányzat a város azon foglalkoztatóit, melyek csatlakoztak a paktum projekthez. A múlt héten tartott rendezvényen a Városháza üléstermében Unger Tamás alpolgármester köszöntötte a megjelent munkáltatókat. Beszédében emlékeztetett, az első fórumon, novemberben 24 együttműködő - az önkormányzat és konzorciumi partnerei mellett gazdasági társaságok, civil szervezetek - írta alá a megállapodást a Foglalkoztatási együttműködések a pápai járásban című TOP-os projektben való közreműködésről.
Unger Tamás alpolgármester köszöntötte a fórum résztvevőit

-Pápa város Önkormányzata konzorciumban a Veszprém Megyei kormányhivatallal és a Nemzetközi Tehetséggondozó Alapítvánnyal 900 millió forint támogatásban részesült. A 2017. május és 2020. július között megvalósuló projekt eredményeként létrejön a járási foglalkoztatási paktum, a megyei kormányhivatal munkaügyi politikájával összhangban álló részletes foglalkoztatási stratégia, akcióterv és az ennek megvalósulását támogató munkaterv és projekttervek. A projekt keretében összesen 583 főt terveznek bevonni a munkaerő-piaci tevékenységekbe. 263 fő részesült bér és bérköltség támogatásban, 247 fő képzésben, az egyéb munkaerő-piaci szolgáltatásokban pedig több, mint 200 fő részvétele tervezett.
Az alpolgármester hozzátette, nem lesz könnyű teljesíteni az indikátorokat, vagyis, hogy megfelelő számú álláskeresőt tudjanak bevonni a projektbe, hiszen a 2015-ös pályázati kiírásra a 2013-2014-es adatok alapján pályázott a város. Akkor még egészen mások voltak a foglalkoztatottsági mutatók, jelenleg pedig Pápán 2 százalék a regisztrált álláskeresők aránya.
-Az elmúlt hónapokban a foglalkoztatási paktum irányító csoportja rendszeresen egyeztett, megvitatta és megoldást keresett a felmerülő problémákra. Ilyen problémaként merült fel, hogy a kereslet és a kínálat nem találkozik egymással - ez az előkészítés során készített munkáltatói interjúkból is visszaköszön. Ez azt jelenti, hogy a munkáltatói igények nem találkoznak azokkal a lehetőségekkel, amiket a leendő munkavállalók tudnak nyújtani. Ezt a problémát át- és továbbképzésekkel, kompetencia fejlesztő képzésekkel lehet kezelni, ezek egy része már a foglalkoztatási főosztály kínálatában szerepel, de új programok kidolgozása is szükséges.
Unger Tamás elmondta, a projekt megvalósítása során elsődleges célcsoport az álláskeresők köre, de számolhatnak a közfoglalkoztatásban lévők egy részével és a végzős középiskolás fiatalokkal is.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő az országos és a pápai foglalkoztatási helyzetről és a gazdaság fejlődéséről szólt

Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő tájékoztatójában felidézte, 2010-ben a kormány 1 millió új munkahely létrehozását tervezte a foglalkoztatási helyzet javítására. Ma 160 ezer körüli azoknak a száma, akik a közfoglalkoztatási rendszerben dolgoznak, a cél az, hogy akik képesek az elsődleges munkaerő-piacon helytállni, azok ott kapjanak munkát. Szólt a jelenlegi európai uniós ciklusban megvalósuló fejlesztési lehetőségekről, melyek közül is kiemelkedik a gazdaságfejlesztési célterület. Pápa városára vonatkozóan megemlítette a TOP-os projektek jelentőségét, szólt arról, hogy a Pápai Hús megmentése miként hat a város és a térség gazdasági helyzetére és beszélt a Pápa Bázisreptér fejlesztésében rejlő lehetőségekről is.

A rendezvényen a Veszprém Megyei Kormányhivatal Pápai Járási Hivatala Foglalkoztatási Osztályának munkatársa, Palágyi Mónika aktív eszköz ügyintéző a jelenleg rendelkezésre álló munkáltatói és munkavállalói támogatási lehetőségeket ismertette. Szólt a célcsoportokról, a különböző támogatási formákról, azok igénybevételének feltételeiről és a támogatások mértékéről is.
Az elérhető támogatásokról tartott előadást a foglalkoztatási osztály munkatársa

Varga-Kovács Beatrix, a Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. pályázatokért felelős koordinátora a paktum projektben eddig elvégzett feladatokat összegezte. Mint mondta, a projektfejlesztési időszak múlt év novemberében lezárult, elkészült a helyzetfeltárás és elemzés, a megvalósíthatósági tanulmány, a foglalkoztatási stratégia és a munkaterv. Az együttműködési megállapodást még novemberben 24 tag írta alá, de azóta már bővült az együttműködők köre. Létrejött az irányító csoport, a megyei kormányhivatal elindította a támogatott képzéseket, és megkezdődött a támogatott foglalkoztatás is. A koordinátor beszámolt arról is, hogy a paktum iroda nyitva tartása folyamatos, az irányítócsoport vezetője, Unger Tamás egyeztetéseket folytat a középiskolák vezetőivel a végzősök munkaerő-piaci lehetőségeiről és a paktum nyújtotta szolgáltatásokról, a Nemzetközi Tehetséggondozó Alapítvány pedig elkészítette a szolgáltatásokhoz kapcsolódó teljes dokumentációt és biztosítja a tanácsadások személyi és tárgyi feltételeit.
A foglalkoztatási kihívásokról a város legnagyobb munkáltatója beszélt

A fórum végén a Yanfeng Kft. munkaerő-piaci kihívásairól és az arra adott válaszokról kaptak képet a jelenlévők. Chovan Brigitta HR vezető a cég tevékenységét ismertette, majd a dolgozók megtartására és az új munkatársak felvételére alkalmazott módszerekről, stratégiákról tájékoztatta a fórum résztvevőit.


Képek:


Címkék: TOP
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!