Kezdődik a támfal felújítása


2018-04-04 11:51:08  | cikk: HuHa  | 


Kezdődik a támfal felújítása főképe
Múlt év elején omlott le a Várkertet határoló Szent István úti támfal 19 méteres szakasza. A sérülést a szokatlanul sok csapadék és hőmérsékletingadozás okozta, a leomlott támfaldarab mellett két oldalon a további falszakasz és a járda is megsérült, így összesen 30 méter hosszan szorul felújításra a terület.
A károk felmérése, a helyreállítás tervezése megtörtént, az önkormányzat vis major pályázatot nyújtott be, hogy a tervek szerint 20 millió forintot meghaladó költségű munkához állami támogatást szerezzen. A vis major pályázat sikeres volt, a tégla anyagú súlytámfal helyreállítására vonatkozó kiviteli tervek elkészültek, a kivitelezésre pedig ajánlattételi felhívást tett közzé az önkormányzat. A sikeres eljárás eredményeként a kivitelezővel a város megkötötte a szerződést, a munkavégzés azonban eddig az időjárás miatt nem kezdődhetett meg.
A munkaterület átadáson a megrendelő és a kivitelező egyeztette az építés részleteit 

A munkaterületet ma délelőtt vette át az építő és várhatóan holnap már meg is kezdi a támfal és a járdaszakasz újjáépítését, helyreállítását.
-A munkálatok a súlytámfal alapjának elkészítésével kezdődnek, a betonalapra kerül majd a vasbeton támfal. Ezt követően a leomlott 19 méteres szakasz melletti támfalszakaszokat vizsgálja át a kivitelező és mindkét irányban 5-6 méter hosszan újjáépíti, kijavítja a deformálódott falat. A sérült járdaszakaszt is felújítjuk, az érintett területen új szerkezetet és új aszfaltburkolatot készítünk a járda teljes szélességében - közölte Molnár István városfejlesztési osztályvezető.
A sérült járdát is felújítják az érintett szakaszon

A támfal szakértői felülvizsgálata nemcsak a leomlott szakaszra terjedt ki, hanem a támfal egészére, hiszen a Szent István út egy töltésre épült, melyet kétoldalról a támfalak erősítenek meg. A régi szerkezet másutt is károsodhatott a csapadék miatt, ezt vizsgálták a szakemberek, egyelőre azonban nincs nagy veszély a többi területen - tudtuk meg.
-A szakértői vizsgálatok azt állítják, egyelőre nem nagy a baj, a többi területen azonnali beavatkozásra nincs szükség, de meglátásom szerint a jövőben terveznünk kell a támfal megújítását teljes hosszában - jelentette ki Áldozó Tamás.
A városvezető hozzátette, a mostani helyreállítási munkálatok költségét 23 millió forintra tervezték, ehhez a város 16 millió forint vis major támogatást nyert el a kormánytól, tehát ezt az összeget nem a város költségvetéséből kell biztosítani a helyreállításhoz. A tervek szerint két hónap alatt készül el a munka, vagyis május végére állítják helyre a töltésre épült utat határoló támfal leomlott szakaszát.
A leomlott támfalszakasz helyett új alap és vasbeton szerkezetet készül

A polgármester arról is szólt, a Szent István út további feladatokat is ad majd a városnak, át kell gondolni, hogy a burkolatjavításon túl milyen munkákat lenne praktikus elvégezni, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a most megkezdődő támfal újjáépítés mellett a jövőben a Várkert egyre nagyobb része válik munkaterületté.

Képek:


Címkék: felújítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!