Ülésezett a képviselő-testület


2018-03-29 23:13:21  | cikk: HuHa  | 


Ülésezett a képviselő-testület főképe
Két rendes napirendet és két sürgősségi indítványt tárgyalt mai ülésén Pápa Város Képviselő-testülete. Döntöttek a szociális ellátásokról szóló rendelet módosításáról, támogatásukat adták egy emlékmű felállításához, egyetértettek egy új OKJ-s képzés indításával és módosították a víziközmű vagyonkezelési szerződést.
Négy ügyet tárgyalt a testület

A városban biztosítható személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló rendelet módosításának határideje minden évben április elseje, a módosítások, díjváltozások május elsejétől lépnek életbe. A rendeletmódosítás néhány fizetendő térítési díj változását rögzítette, figyelembe véve az önköltségi ár és a központi költségvetési támogatás összegének változását. A különböző szociális ellátások finanszírozása az ellátott által fizetendő térítési díjból, a központi költségvetés által nyújtott támogatásból és az önkormányzat kiegészítő támogatásából áll össze. A jogszabályok pontosan meghatározzák, miként és milyen korlátokkal lehet meghatározni az ellátott által fizetendő díjat, a központi költségvetésből átadott források mértékéről pedig szintén különböző szabályok rendelkeznek. A személyi térítési díj és a központi támogatás néhány esetben biztosítja az ellátás finanszírozását, sok esetben azonban szükséges az önkormányzati forrás is. Ez utóbbi összege a tavalyi évben 177 millió forint volt.
Áldozó Tamás polgármester az ülés után tartott sajtótájékoztatóján kiemelte, az önkormányzat kiterjedt szociális ellátó rendszert működtet, melynek vannak kötelező és önként vállalt elemei. Prioritást élvez például a bölcsődei ellátás, melynek a finanszírozása az idei év elejétől jelentősen megváltozott. Tavaly az önkormányzat körülbelül 80 millió forinttal egészítette ki az állami normatívát, ennek ellenére megmaradt az a gyakorlat, hogy a bölcsődei ellátásért nem kell térítési díjat fizetni (több városban, így például Ózdon, fizetnek a szülők a bölcsődei elhelyezésért.) Az idei évben a központi feladatellátási finanszírozás miatt kevesebbe kerül majd a városnak a bölcsődék működtetése.
-2017-ben az önkormányzat 177 millió forinttal járult hozzá a szociális ellátások költségéhez. Ez az összeg nagyságrendileg megegyezik azzal az összeggel, melyet az önkormányzat kommunális adó és telekadó formájában beszed a pápai ingatlanok után - hangsúlyozta.
A rendelet módosítását egyhangú igen szavazással fogadták el a városatyák.
A felmerült kérdésekre az ESZI igazgatója és gazdasgi vezetője válaszolt

A második napirendi pontban a Tapolcafői Kertbarát Kör Közhasznú Egyesület kezdeményezéséről döntött a testület. Az egyesület emlékművet kíván felállítani a tapolcafői tanösvény pihenőjében, emlékéül annak, hogy 1849 júniusában Kmety György honvédtábornok e forrásvidéken pihent meg csapataival. A kertbarátok vállalják az emlékmű állításának költségét, a terület rendbetételét és az emlékmű későbbi karbantartását, ápolását is. A képviselők egyhangú igennel támogatták a kezdeményezést. A tervek szerint 2018. június 28-án (történelmi dokumentumok igazolják, hogy 1849-ben e napon járt itt Kmety katonáival) avatják fel a beton alaptestre helyezett faragott bazaltkövet, melyen márványtábla emlékeztet az eseményre.
Sürgősségi előterjesztésként tárgyalták a Pápai Szakképzési Centrum megkeresését, melyben Sági István főigazgató arról tájékoztatta az önkormányzatot, hogy a Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnázium és Kollégiumban új OKJ szerinti szakképesítést adó képzést - üzleti szolgáltatási munkatárs képzést - kíván bevezetni. Mivel ez intézményátszervezésnek minősül, ki kell kérnie az ingatlantulajdonos önkormányzat véleményét. A testület határozatában tudomásul vette az új képzési forma bevezetését.

Ugyancsak sürgősségi előterjesztésként került a képviselők asztalára az önkormányzat és a Pápai Vízmű Zrt. által megkötött víziközművekhez kapcsolódó vagyonkezelési szerződés kiegészítése, melyet a gördülő fejlesztési tervben szereplő rekonstrukciós, felújítási munkálatok elvégzése tett szükségessé. A szerződés módosítását a képviselők egyhangúan elfogadták.

Képek:


Címkék: testületi
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!