Sváb örökségünk és A svábok az új házban - Könyvbemutató


2018-03-27 19:21:40  | cikk: Babos Petra  | 


Sváb örökségünk és A svábok az új házban - Könyvbemutató főképe
Sváb örökségünk és A svábok az új házban című könyveket mutatták be a nagyérdeműnek a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermében. Lóczy István, az Imedias kiadó vezetője beszélt a könyvekről, amelyek a svábok életével foglalkoznak.
A köteteket magyarországi német szerzők írták. Ella Tribebnigg: Sváb örökségünk a vidéki németségről szóló beszámoló. A Magyarországon született, 1903-tól Bécsben élő írónő ifjúsága legszebb éveit a család Tolna megyei birtokán töltötte, ahol életre szóló élményeket szerzett a német lakók világáról, gondolkodásáról. Az 1916-ban megjelent könyv az első világháború közvetlenül megelőző időszakában, illetve annak kitörésekor játszódik, amely időszak komoly erkölcsi próbatételekkel jár a szereplők számára. Az egyre erősebb kihívásokkal szemben a szerző állásfoglalása szerint csak az örökséghez, a hagyományokhoz való visszatérés adhat elég erőt, a ragaszkodás a családhoz, a szülőföldhöz és a közösséghez, vagyis a németséghez, az anyanyelvhez.
A másik könyv, Hans Faul: A svábok az új házban címet viseli. Ez a kötet a 18. századi német bevándorlásról, és az új haza iránti ragaszkodás, hazaszeretet kialakulásáról szól. A Buda környékére érkezett telepesek sorsán keresztül kapunk képet a Magyarországra történő betelepedés folyamatáról: milyen okok, nehézségek, problémák miatt keltek útra az emberek.
Lóczy István kiemelte, a köteteket mindenkinek ajánlja, aki érdeklődik a sváb hagyományok, szokások iránt.
-A kötetekben benne vannak azok a hagyományok, amelyek a történelmi krónikákban nehezen lelhetőek fel. A történelmi regényekben a szerzők a történelem emberi oldalát ábrázolják, például azt, hogy mennyire volt nehéz búcsút venni a hazától. Az emberi vonatkozások igen tanulságosok a mai napig is - emelte ki, majd hozzáfűzte, eddig 8 könyv jelent meg e témában.

Képek:


Címkék: könyvbemutató
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!