Ez most nem csak négy évre szóló döntés - beszélgetés Kövér László házelnökkel


2018-03-25 10:15:59  | cikk: HuHa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Ez most nem csak négy évre szóló döntés - beszélgetés Kövér László házelnökkel főképe
Dr. Kovács Zoltán meghívására érkezett tegnap haza, városunkba Kövér László, az Országgyűlés elnöke. A Tarczy Lajos Általános Iskolában tartott lakossági fórum előtt Magyarország helyzetéről, a választások tétjéről beszélgettünk a Házelnökkel.

-Elnök úr, ön a minap úgy fogalmazott, az április 8-ai választás nem az Eurovíziós dalfesztivál. Mi a tétje a mostani választásoknak?

-Életünk egyik legfontosabb napja, mert eldől az, ki kormányozza Magyarországot, de ez most nem csak egy négy évre szóló döntés, hanem ki tudja, milyen hosszú időre határozza meg a jövőnket. Arról kell döntenünk, hogy veszélyeztetni akarjuk-e azt a nagyon sok munkával előállított új Magyarországot, ami az elmúlt nyolc évben létrejött. Ha valaki elfelejtette volna 2002 sokkját: szintén egy jó állapotban lévő országot csavartak ki a kezünkből, és 2010-re az ország életének egyik legsúlyosabb és legösszetettebb válságába került. Egy ilyen fórum éppen arra való, hogy részben egymást emlékeztessük, részben pedig erőt gyűjtsünk, hogy mindenkit erre emlékeztessünk. Ma még ennél is súlyosabb a helyzet, nagyobb a tét, hiszen a migránsválság miatt a világ teljesen megfordult, átalakult és a tét az, hogy meg tudjuk-e védeni Magyarországot, meg tudjuk-e őrizni magyar országnak és ezzel hozzá tudunk-e járulni, hogy Európa is maradjon az európaiaké. Ha azokra bízzuk az országot, akik eddig minden ilyen döntést elleneztek és nemzetközi porondon is a kormány pozícióinak aláásására törtek nyolc éven keresztül, akkor arra a sorsra jutunk mi is, mint a Nyugat-európai országok. Elég, ha bekapcsoljuk a tévét és látjuk, mi zajlik Európa nagyvárosaiban. A kérdés, akarjuk-e ezt.
Dr. Kovács Zoltán meghívására tartott előadást a Házelnök

-Az elmúlt nyolc év Fidesz kormányzásából mit emelne ki?

-Mindenképpen a családosok támogatását helyezném az első helyre. Ha a migrációnál jártunk az előbb, akkor úgy kell fogalmaznom, az a botnak az egyik vége, a másik pedig a népesedési válság Európában, ami alól Magyarország sem kivétel. Nem születik elég gyermek, többen halnak meg minden évben, egy Pápa nagyságú város tűnik el a demográfiai térképünkről évről-évre. Mindent meg kell tennünk azért, hogy a fiatalokat családalapításra buzdítsuk. Pontosabban nem is kell őket buzdítani, mert amikor huszonévesen tervezik a jövőt két, három, négy gyermeket szeretnének, csak eddig az anyagi terhek megakadályozták őket abban, hogy ezen vágyaik szerint alapítsanak családot. Az elmúlt négy-nyolc év legnagyobb eredménye az, hogy ma már ezek az anyagi terhek jóval kisebbek. Magyarország költi az Európai Unióban jövedelemarányosan - a nemzeti össztermékhez képest - a legnagyobb összegeket a családok támogatására. Ez egy meglehetősen differenciált, jól kitalált, ötletes rendszer, ami a családi adókedvezménytől kezdve, a GYES, GYED kiterjesztésén át, az egyetemista kismamák segítésén keresztül a lakástámogatásig terjed. Ez az, amit a jövőben is a középpontba kell helyezni. Az ország gazdasági növekedése nem önmagáért való, hanem azért van, hogy az emberek jobban és könnyebben éljenek. Szerencsére sikerült megtartani a nyugdíjak vásárlóértékét, sőt növekedett is, jelentős béremeléseket hajtottunk végre szinte minden ágazatban és a családok a kedvezményezettjei leginkább ennek a politikának. Én erre büszke vagyok.

-Zajlik a kampány, egyre közeledünk a választások időpontjához. Ön régóta részt vesz ebben a politikai harcban, hogy látja, miben más a mostani kampány, mint az eddigiek?

-28 éve vagyok ebben a világban, minden eddigi kampányban részt vettem, hol jelöltként itt Pápán is, hol pedig az egyéni képviselőjelölt támogatójaként. A mostani kampány mindenképpen más, soha nem volt ekkora a tét, mint most. Egyébként mindig is nagyobb tétje volt Magyarországon a választásnak, mint egy szerencsésebb sorsú Nyugat-európai országban, de olyan tét, mint ami most forog kockán, hogy történelmi léptékben tudjuk elrontani saját jövőnket, ilyen kockázata még nem volt a választásnak. Sajnos ezzel összekötődik az, hogy ilyen színvonaltalan, szellemi és erkölcsi értelemben nívótlan ellenzéke még soha nem volt Magyarországnak, bárki is volt kormányon. Mindig inkább a programokról szólt a vita, mindig arról szólt, hogy mit lehetett volna jobban csinálni. Miután az elmúlt nyolc évben kiderült, hogy az ellenzéknek egyáltalán nincs mondanivalója Magyarország fontos kérdéseiről, ezért nem maradt más, mint a gyalázkodás, rágalmazás. És miután a virtuális világ, a facebook és hasonló huncutságok egyre szélesebb körben nyernek teret, egyre szélesebb azoknak a lehetősége, akik ebből próbálnak politikai tőkét kovácsolni. Én bízom abban, hogy a magyar emberek, legalább is a többség mégis csak józanul, az indulatait korlátozva higgadtan dönt a saját maga sorsáról, mert azért senki ne felejtse el, hogy ez a választás nem Kovács Zoltán mandátumáról szól és nem Kövér Lászlóról vagy a Fidesz kormányon maradásáról szól, ez a választás az ő személyes sorsáról szól, a családja sorsáról, gyermekei és unokái jövőjéről. Persze ez úgy kapcsolódik hozzánk, hogy megítélésem szerint, hozzánk képest nincs alternatíva, nincs, aki nagyobb biztonságot tudna nyújtani ma a magyar családoknak, mint mi.
Több száz érdeklődő töltötte meg a Tarczy-iskola auláját a tegnapi fórumon

-Ha április 8-án a Fidesz győz, hogyan folytatódik a világ?

-Először is talán kicsit megnyugszik mindenki, elmúlik a kampány, annak minden sérelme, gyalázatos momentuma elkezd halványulni és visszazökkenünk a normális kerékvágásba, az ország építésébe, hiszen nyolc éve ebben vagyunk. Az első négy év arról szólt, hogyan tudjuk elhárítani a katasztrófát, a csődöt, hogyan tudjuk rendbe tenni a gazdaságot, a pénzügyeinket, s már annak a ciklusnak a végén lehetett látni, hogy a következő négy év a rendszerváltozás óta eltelt időszak legjobb négy esztendeje lesz. Ez ma már szerintem igazolható, így lett. Ha a következő négy évben nem zavar meg bennünket semmi, akkor ugyanazt tudjuk mondani, mint négy évvel ezelőtt: mindenki léphet egy újabb lépést előre. Ha ez a négy év is ilyen lesz, akkor nyolc-kilenc év lesz már, amikor az emberek életkörülményei fokról fokra javulnak, csökken a különbség köztünk és az Európai Unió átlaga között. Abban bízom, hogy a következő négy évben mindenki azt fogja érezni, hogy nagyon messze jutott felfelé a 2010-es helyzetéhez, amikor azon kellett aggódni, hogy nem jutunk-e Görögország sorsára.

-Miről fog szólni a pápai hallgatóságnak?

-Nagyon fontos két hét áll előttünk, ma este abban próbáljuk megerősíteni egymást, hogy a hátralévő két hétben minél több olyan személyes beszélgetést folytassunk le családunk, barátaink, rokonaink, munkatársaink, szomszédaink körében, amelyik a közéletről szól, a választás tétjéről. Obama szerint az emberek nem hisznek a politikusoknak, de hisznek a szomszédnak. Tehát, ha úgy érzik, higgadtan mérlegelve, hogy az ő személyes életükben az elmúlt négy esztendő hozott némi javulást, emelkedést, és úgy érzik, hogy csak a Fideszre és a KDNP-re lehet rábízni az országot biztonsággal, akkor minél több, hozzájuk hasonló helyzetben lévő embert győzzenek meg, és annál biztosabban fogjuk közösen meghozni a jó döntést április 8-án.

Képek:

nincsenek képek


Címkék: valasztas2018
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!