Vágják a fákat és tervezik a telepítést Borsosgyőrön


2018-03-23 18:18:56  | cikk: HuHa  | 


Vágják a fákat és tervezik a telepítést Borsosgyőrön főképe
Szerda óta zajlik a fakivágás Borsosgyőrön. A Városgondnokság 40 túlnőtt, légvezetékeket veszélyeztető, balesetveszélyes fát távolít el a falu főutcájáról. Ma reggelig 10 fát vágtak ki, azokat, melyekhez nem szükséges áramszünetet biztosítani. A munkát a jövő héten folytatják, március 27-ére pedig az áramszolgáltató áramszünetet rendelt el, hogy azokat a fákat is le tudják gallyazni, melyek különösen veszélyeztetik a légkábeleket. Ilyenből legalább húsz van az utcában. Ekkor nagy erőkkel, a tűzoltók közreműködésével dolgoznak majd.
Unger Tamás, Bakó István és Máté István (balról jobba) a helyszínen

A mai helyszínbejáráson Unger Tamás alpolgármester megerősítette, a fák kivágása azért szükséges, mert a lombkorona útjában volt a vezetékeknek, a szolgáltató pedig olyan vágási tevékenységet végzett, mely sem esztétikai, sem szakmai szempontból nem volt megfelelő.

Bakó István, a Városgondnokság igazgatója, elmondta, előbb törzsig legágazzák a növényeket, aztán a törzset döntik ki, ezt követően kuglizzák és telephelyükön tárolják. Az ágakat szintén összegyűjtik, ezeket a megfelelő száradási idő után ledarálják. Az alpolgármester arról is tájékoztatott, hogy a kitermelt faanyagot a Családsegítő Szolgálat közreműködésével a rászoruló családok kapják meg.
A rászoruló családok kapják meg a kitermelt faanyagot, tűzifa lesz belőle

A kivágott fák helyére még tavasszal újakat telepítenek, Bakó Istvántól megtudtuk, jelenleg a tájépítő kertészmérnökkel egyeztetnek, az ő javaslatai alapján választják ki a csemeték faját, és azt is a mérnök határozza meg, hogy az úttesttől és a járdától milyen távolságra kerüljön az új fasor, illetve egymástól milyen messze ültessék őket.
-A tervek szerint legalább felkarvastagságú csemetéket telepítünk, nem pedig csenevész fácskákat, nem szeretnénk, ha csak tíz év múlva látszana a fasor. Ez viszont azt jelenti, hogy a telepítésnél nem kézi erővel dolgozunk, hiszen az ilyen csemetéket daruzással lehet beemelni a helyére.
A cél az, hogy - éppúgy, mint a város más területein -, méretében és formájában is környezetbe illő, egységes településképet adó, egyszerűbben kezelhető fákat ültessenek a most kivágottak helyett - hangsúlyozta Unger Tamás.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!