Tojások a könyvárban


2018-03-21 21:21:46  | cikk: Babos Petra  | 


Tojások a könyvárban főképe
Bakó Ildikó tojásfestő népi iparművész, a Magyar Kultúra Lovagja karcolt és írott hímes tojásaiból nyílott kiállítás a Jókai Mór Városi Könyvtár olvasótermében.
Az alkotó rendíthetetlen elhivatottsággal, magas színvonalú és megkérdőjelezhetetlen technikai tudással, igényességgel rendelkező népi iparművész, a Magyar Kultúra Lovagja, aki eddigi munkáival, elsősorban és döntően festett, karcolt, írott tojásaival, míves csuhémunkáival, valamint néptánc oktatói, népdalkör és dalárda vezetői tevékenységével, őszinte elismerést, tiszteletet érdemel. Takácsiban a kulturális élet szervezésének egyik oszlopa, áldozatos munkása, hűséges szolgálója, aki hivatásának tekinti a hagyományos népi művelődés megőrzését, művelését, továbbadását. 1989-től vezet rendszeresen kézműves foglalkozásokat, amelyeken a tojáshímzés mellett csuhéval, nemezzel, gyöngyfűzéssel, szalma és papírmunkával, gyapjúszövéssel, textil, valamint papír batikolással, fazekassággal, bőrözéssel, festéssel, rajzolással egyaránt foglalkozik és adja át tudását tanítványainak - mutatta be Bakó Ildikót, S. dr. Lackovits Emőke néprajzkutató, főmuzeológus, nyugalmazott múzeumi főtanácsos.
Bakó Ildikó Takácsiban él és alkot. A tojásfestéssel, illetve a festett tojással apró gyermekként találkozott először. Ebben az időben még ő is egyszínű tojásokat festett a húsvéti locsolóknak. Ezen a vidéken ugyanis a levélrátétes tojást kivéve, nem volt nagy hagyománya a díszített tojásoknak. Egy alkalommal újságban megjelent cikk nyomán figyelt fel a karcolt tojásokra, amit azután megpróbált elkészíteni, ezzel ajándékozva meg a néptáncos locsolókat. Negyvenöt esztendő munkája van alkotásai, hagyományőrző szolgálata mögött, amely idő alatt kutatta/kutatja, gyűjtötte/gyűjti a Dunántúl hagyományos, tojást díszítő népművészeti motívumait, amelyeknek segítségével, alkalmazásával készíti az egyedi karcolt és írott tojásokat, a feltárásban, a mintakincs összegyűjtésében teljességre törekedve, ismereteit, tudását megosztva a kisebb-nagyobb közösségekkel, nagyszámú kiállításaival is terjesztve, továbbadva ezt a páratlanul gazdag díszítőkincset.
-Igyekszem feldolgozni és bemutatni a magyar tojáskarcolási minták gazdag világát, az ősi elemeket hordozó díszítményeket. De a hagyományos motívumvilágon alapulnak a saját elképzelésem szerint kialakított minták is. A természetes anyagokkal történő tojásfestés tradícióit kutatva egyre több növényt sikerült kikísérleteznem a tojások festéséhez.

Mostani tárlaton a karcolt tojásokból láthatók az 1991-ben először zsűrizettek.
Két nagy csoportot alkotnak a karcolt mintakincsűek: az életfa-keresztfa és a nemzeti jelképek témájúakat. Így láthatók egyházi jelképeket, városcímereket hordozók, az eget, a földet, virágokat, madarakat megjelenítők, amelyeket bodzabogyóval festett, továbbá hagymával festett pávás, tulipános, szíves, rozettás, reneszánsz és különböző virágokkal ékesítetteket.
A kiállítás megnyitón az Aranypáva-díjas takácsi Kenderszer Népdalkör és a szenior Vadvirág Néptánccsoport működött közre.
A tárlat április 3-ig látogatható a könyvtárban.

Képek:


Címkék: kiállítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!