Kiadvány-bemutató a Pápai Népfőiskoláról


2018-03-20 18:24:53  | cikk: Babos Petra  | 


Kiadvány-bemutató a Pápai Népfőiskoláról főképe
A Pápai Művelődéstörténeti Társaság hosszú ideje dolgozik azon, hogy a város helyi értékeit, hagyományait, művészeti és kulturális értékeit megőrizze, megörökítse. Ez a munka a Pápai Kaszinó formáját öltötte magára. Időközben a népfőiskolát 2018 előtt pápai járási népfőiskolának nevezték. A pápai járási népfőiskolán a népfőiskolai szellemre, szemléletre, értékrendre, gondolkodásra hangoló-hangolódott emberek, Pápa város és a járás tevékeny része dolgozik együtt. Munkájuk folyamatos, a kaszinók hetente ismétlődnek, ez az a része a munkájuknak, ami egész évben egyre sokasodva és újabb és újabb kisebb egységekre osztódva végeznek. A pápai járási népfőiskola célját a 2017-es évben a partnerségek kialakításában jelölte meg, a szakmai területeken és földrajzilag egyaránt, ezt látták fontosnak a népfőiskola hosszú távú működése, fenntarthatósága megalapozásához. A népfőiskolának a helye a Pedagógus Művelődési Ház lesz, mely útját a város múltjából, intézményeiből, szervezeteiből átvehető hagyományok, tapasztalatok, módszerek átvételével és azok újjáteremtésével tervezi, alakítja és járja be.
Mátyus Alíz író elmondta, a népfőiskolai szemlélet specialitása abban áll, hogy az értékeket nem csak megmutatja, kiállítja, nem csak ünnepli, hanem fel is használja azt. A népfőiskolai gondolkodás nem más, mint folytonos tervezés, meglátott, észrevett mozzanatokra való reakcióként elképzelések végiggondolása, és lehetőségek teremetése, hogy aki tervez, elképzeléseit meg is valósíthassa.
Áldozó Tamás polgármester gratulált a kezdeményezéshez, ami egy nagy kísérlet arra, hogy újragondoljuk önmagukat és nemcsak a kistérségben, hanem a Kárpát-medence minden olyan régiójában kitekintést adjunk, ahol magyarul beszélnek, gondolkodnak és a magyar kultúra értékei fellehetőek.
-Őszintén várom, hogy ez a kezdeményezés kiteljesedjen. Amikor Mátyus Alíz megkeresett a koncepcióval, elkezdtünk gondolkozni, hogy hogyan tudjuk ezt megvalósítani. Mi azt mondtuk, megpróbáljuk a legjobb megoldást megkeresni. Úgy gondoltuk, a város egyik legértékesebb épülete, a Pedagógus Művelődési Ház lenne a legalkalmasabb helyszín. A hely, mely otthona lesz, és amely kötelezi - nevét és küldetését is meghatározza - mondta a polgármester, majd boldog születésnapot kívánt Mátyus Alíznak, a Szélesvíz című folyóirat szerkesztőjének, s további jó egészséget, kitartó munkát kívánt, és átadta a Pro Publico-díjat a sokéves aktív tevékenysége elismeréseként. A polgármester büszke a Szélesvízre, ami világos koncepció alapján működik. A Szélesvíz kifejezi azt a hozzáadott értéket, amit Mátyus Alíz jelentett ebben a kulturális közéletben az elmúlt években. Végül sok erőt és kitartást kívánt a népfőiskola megvalósításához.


Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!