Európai uniós fejlesztések nyílt napja a Várkertfürdőben


2018-03-16 21:58:01  | cikk: HuHa  | 


Európai uniós fejlesztések nyílt napja a Várkertfürdőben főképe
Több tíz ezer uniós fejlesztés zajlott hazánkban az elmúlt 14 évben, ezek megismertetésére indult hét évvel ezelőtt az a programsorozat, mely az egyes beruházások helyszínén mutatja be az ország uniós projektek keretében megvalósult fejlesztéseit. A tematikusan felépített rendezvénysorozat középpontjában idén az egészségturizmus és a gyógyfürdők állnak, így márciusban minden uniós fejlesztési régióban szervez egy-egy nyílt napot a Miniszterelnökség. A Közép-dunántúli régióban a Várkertfürdő volt a házigazdája a rendezvénynek, a vendégeket egész napos szórakoztató programok, játékok várták ma, a sajtó tájékoztatására pedig előadásokon összegezték a megvalósult és megvalósulás előtt álló beruházásokat.
Dr. Kovács Zoltán a Széchenyi 2020 pályázatairól beszélt

A Várkertfürdő gyógyászati központjában tartott sajtótájékoztatón dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség államtitkára, megyei fejlesztési biztos a Veszprém megyei fejlesztésekről elmondta, ebben az uniós költségvetési ciklusban a hét operatív program keretében 2230 pályázat érkezett be, ezek támogatási kérelme meghaladta a 440 milliárd forintot. A benyújtott fejlesztési tervek közel fele pozitív elbírálást nyert, a megítélt támogatás meghaladja a 236 milliárd forintot, mindez megfelel a megyei átlagnak. 972 projekt már szerződéssel rendelkezik, és eddig már 142 milliárd forint támogatási összeget ki is fizettek a kedvezményezetteknek. A támogatott projektek kedvezményezettjei között államháztartáson belüli és kívüli nonprofit szervezetek, mikro- és kisvállalkozások, önkormányzatok és egyéb vállalkozások egyaránt szerepelnek, támogatási megoszlás szerint pedig szintén nagyon széles a paletta, vállalkozásfejlesztésre, foglalkoztatásfejlesztésre, felnőttképzésre, kutatás-fejlesztésre, energiahatékonysági beruházásokra, oktatás-nevelésre, közigazgatás fejlesztésre, egészségügyi, turisztikai, környezetvédelmi, közlekedésfejlesztési és településfejlesztési beruházások megvalósítására is pályáztak a kedvezményezettek. A nyertes pályázatok terület szerinti megoszlása jól tükrözi a járások nagyságát is, a támogatott projektek közül 311 a veszprémi járásban valósul meg, a pápai járásban pedig 123. Ezzel a pápai járás a megye második helyén áll az uniós fejlesztések mennyiségét tekintve ebben az uniós ciklusban. A politikus kiemelte, a Magyarországra érkező uniós források 60 százaléka a kis- és középvállalkozások fejlesztésére fordítható, jelentős az agráriumot és a környezetvédelmet érintő támogatás is.
-A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében 1192 pályázatot nyújtottak be, ebből 538 nyert támogatást, a települések felzárkóztatását, fejlődését szolgáló Terület- és Településfejlesztési Operatív Programban (TOP) pedig szintén nagyon jelentős a pályázatok és a nyertes projektek száma: 502 pályázatból 245 kapott zöld utat a megvalósításra - ismertette az adatokat dr. Kovács Zoltán.
A Várkertfürdő környezetében 4 milliárd forint értékű fejlesztés várható a következő években

Áldozó Tamás polgármester a város által elnyert pályázatok közül azokat emelte ki, melyek a Várkertfürdő közvetlen közelében valósulnak meg. Mint mondta, ebben a megközelítésben nem az egyes projektek tematikája szerinti csoportosítást kell vizsgálni, hanem a különböző projektekből kiemeli azokat az elemeket, amelyek a fürdő körül valósulnak meg.
-Vannak olyan projektek, melyek részben a Várkertfürdő környezetében valósulnak meg és olyanok is melyek teljes egészében. A Zöld város két győztes pályázata és a barnamezős beruházás teljes egészében a fürdő környezetében valósul meg, a közlekedésfejlesztési pályázatokból pedig egyes elemek érintik a fürdő környezetét. Ilyen például a Várkert úti körforgalom, a Vajda lakótelepi kerékpárút és a Téglagyári úti kerékpárút - magyarázta. Áldozó Tamás arról is szólt, a fürdő körüli fejlesztések vonatkozásában vannak együttműködő partnerek is, ilyen a magyar állam a honvédelmi sportközpont fejlesztéssel, de ilyen a Bakonyerdő Zrt. is, mely a Külső-Várkert elöregedett fenyvesének területét rehabilitálja.
-Ha ezeket a beruházásokat nézzük, akkor jelenleg azt mondhatjuk, hogy legalább 4 milliárd forint elköltése vár ránk a városnak ezen a részén a következő években - hangsúlyozta, megemlítve azt is, hogy a Vasas pálya városi tulajdonba vétele 460 millió forintos projekt volt, a Várkert út felújítása pedig meghaladta a 70 millió forintot.
A városvezető kiemelte, ezek a fejlesztések nem kapcsolódnak direkt a fürdő szolgáltatásaihoz, hiszen ezeknek a projekteknek a keretében megépülő létesítmények, ugyan a szabadidő eltöltését és az egészség megőrzését szolgálják, mégis a Várkertfürdő kerítésén kívül esnek. Az összefüggés mégis egyértelmű.
-Ezek a beruházások és a Várkertfürdő, illetve annak tervezett fejlesztései erősítik egymást, hiszen olyan övezet jön létre a városban, ahol nagyon sokféle mozgásformára, szórakozásra, az egészségmegőrzés sok módjára lesz lehetőség. Ha ezt komplexen nézzük, és arra gondolunk, hogy ez a pápaiak számára szabadon rendelkezésre áll, de a szabadságukat itt töltő vendégek részére is, akkor mégiscsak összetartozónak érzem ezeket.
Nagy Zsolt vezérigazgató a 2011-es eu-s fejlesztést idézte fel

A Várkertfürdő uniós projektjeiről Nagy Zsolt vezérigazgató beszélt a sajtótájékoztatón. A 2011-es 1 milliárd forintot meghaladó fejlesztés részleteit ismertetve emlékeztetett, több mint 400 millió forint uniós forráshoz jutott ekkor a létesítmény, a fejlesztés célja a strand kapacitásainak, szolgáltatási körének bővítése és a gyógyászati szolgáltatások jelentős fejlesztése volt.
-Ekkor épült meg a strandon az Adrenalin csúszdatorony három óriáscsúszdával, ekkor készült el a 200 négyzetméteres Nagytappancs medence a gyermekek számára és ekkor bővült a strand az 1000 négyzetméteres nagy sportmedencével, melyhez a vízi sportpályák és az ugrótorony is tartozik.
A vezérigazgató kiemelte, a fejlesztés másik része az új gyógyászati központ létrehozását tette lehetővé. Az 1500 négyzetméteres új épületben, ötszörösére nőtt gyógyászat kapacitása és modern körülmények állnak a gyógyítás rendelkezésére, melyhez a pápai gyógyvíz jótékony hatását is felhasználja a létesítmény.
Nagy Zsolt a jelenlegi uniós projektről is szólt, a Várkertfürdő ezekben a hónapokban egy gyakornok-foglalkoztatási projektet valósít meg.
A fejlesztési helyszíneket is bejárták a sajtótájékoztató keretében

A tájékoztatókat követően az előadók és a sajtó munkatársai megtekintették a vendégek számára szervezett programokat. A termálfürdő területén kialakított játékhelyszíneken kicsiket és nagyokat egyaránt vártak a szervezők: vízi játékok, táblajátékok, bababirodalom nyújtott szórakozást a családoknak. Az óriás játékparkban logikai, ügyességi, stratégiai játékok ismertették meg az Európai Unió történetét az érdeklődőkkel, és kitelepült a Europe Direkt Tájékoztató központ is. A legnépszerűbb programok egyike az időutazás volt, ennek állomásain egyes korok fürdőkultúráját idézték meg a szervezők.
Juszuf mindenkit játékra invitált

-Szálem alejkum! - köszönt a vendégekre egy nagy turbános pasa az élménymedence mellett és kedves, törökös akcentussal máris játékra invitálta a kíváncsi gyermekeket és felnőtteket az időutazás játék egyik helyszínén. Juszuf mosolyogva mesélte, nagyon régi, klasszikus török játékot hozott: a teknőből ki kell fogni a halacskákat, melyeken egy-egy szám van, ahhoz pedig egy tréfás, beugratós kérdés tartozik. Ha a játékos tudja a választ, megkapja a pontgyűjtő füzetébe a pontot.

Sümegi Gábor feleségével és két fiával Szegedről érkezett a Várkertfürdőbe, a hosszú hétvégét töltik a környéken és kihasználták a lehetőséget, hogy megismerkedjenek a pápai létesítménnyel. Az édesapa úgy fogalmazott, nagyon tetszik az egész családnak a fürdő, a programok pedig ötletesek szórakoztatóak. Végigjárták az időutazás helyszíneit: kipróbálták az ókori stratégiai játékot, dobáltak asztalitenisz labdát a retro helyszínen, megforgatták a szerencsekereket mai korunk állomásán, ahol egy hawaii inges, virágfüzéres játékmester tette próbára tudásukat, a török basánál pedig a halacskás feladattal voltak elfoglalva. Megnézték az Európai Unió történetét bemutató játékokat, kirakóztak az óriás kockákkal és greenbox fotót is készítettek magukról mókás álarcokban.
-Remekül szórakozunk, nagyon jól érezzük magunkat - mesélték.
Mókás álarcokban fényképezkedtek a vendégek a Várkertfürdőben

A szórakoztató, játékos ismeretterjesztő rendezvény sokakat megszólított, a fürdőzés, kikapcsolódás mellett a vendégek többsége szívesen vett részt a különleges programon, melyről természetesen a nyereményjáték sem hiányzott.

Képek:


Címkék: Várkertfürdő
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!