A szabadság és a haza a magyar léleknek maga az élet - ünnepi megemlékezés a forradalom 170. évfordulóján


2018-03-15 18:18:49  | cikk: HuHa  | fotó: Babos Petra  | 


A szabadság és a haza a magyar léleknek maga az élet - ünnepi megemlékezés a forradalom 170. évfordulóján főképe
Pápa Város Fúvószenekarának toborzózenéje várta a pápaiakat ma délelőtt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc 170. évfordulója tiszteletére rendezett városi megemlékezésen. A katonai díszalegység, a hagyományőrző lovas huszárok bevonulásával és a Himnusz eléneklésével kezdődött az ünnepség, majd Müller Zoltán, a Vadvirág néptáncegyüttes művészeti vezetője énekelt egy huszárnótát, előadását a dunaszerdahelyi Pántlika népzenekar kísérte.
Hagyományőrző huszárok az ünnepségen

Az ünnepség szónoka dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség államtitkára az emlékezés és tiszteletadás jelentőségéről szólt beszéde elején. Úgy fogalmazott, ezt az ünnepet minden magyar, a legkülönbözőbb gondolkodású emberek is magukénak vallják, hiszen leginkább tükrözi a magyarság összefogását és szabadságszeretetét.
-Azt a hitet erősíti bennünk, hogy mindig érdemes küzdenünk az igazunkért, a szabadságunkért, Magyarország felemelkedéséért - mondta és Kölcsey örök érvényű szavait idézte, melyet nem véletlenül választottak a 170. évforduló ünnepi jelszavának: a haza minden előtt!
A politikus felidézte a 48-as forradalom eseményeit, annak vívmányait, az április törvények elfogadását követő polgári átalakulást és azt, hogy a szabadságharc leverése sem állíthatta meg a társadalmi változásokat. Kitért a pápai eseményekre is Plosszer Ferenc káplán a pápai római katolikus plébánia évkönyvébe tett bejegyzéséből idézve.
-A szabadságot nem egy arctalan tömeg vívja ki. A nemzet szabadsága az egyes emberek szabadságára és teljesítményére épül. 1848-ban nem számított ki, honnan jött: diákok, parasztok, polgárok, nemesek együtt vállalták a harcot, holott tisztában voltak az erőkülönbségekkel.
Dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő: a szabadság fogalma nem avult el, azért ma is meg kell küzdeni

A nemzettudat a történelmi és kulturális örökségen alapszik - jelentette ki, hozzátéve, a nemzettudatot kötelességünk fenntartani és továbbadni, táplálni a következő generációkban.
-Ezért tanítjuk meg gyermekeinknek a magyar történelmet, a szabadságharcok céljait, hogy tiszteljék és emlékezzenek a nemzet fennmaradásáért és sorsának jobbításáért akár az életüket is feláldozni kész emberekre. Ezért helyénvaló, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc legfontosabb eseményeit már kisiskolásként megismerjük.

Dr. Kovács Zoltán hangsúlyozta, nemzeti szuverenitásunk és magyarságunk megőrzése ma is éppolyan fontos, mint a történelemben bármikor. A szabadság fogalma nem avult el, ezért ma is meg kell küzdeni. Figyelmeztetett, Európában nagy változások vannak, olyan dolgok történnek mostanság, amelyek pár éve elképzelhetetlenek voltak.
-Ki gondolta volna, hogy bevándorlók milliói érkeznek illegálisan Európába? Ki gondolta volna, hogy határainkat, egyben Európa határait katonáinknak és rendőreinknek kell őrizniük? Ki gondolta volna, hogy a gazdag kultúrájú nyugat-európai városokba betelepszik a félelem, az erőszak? Ki gondolta volna, hogy a keresztény kultúra és a szokásaink veszélybe kerülnek? Ki gondolta volna, hogy az unió vezetése mindezt tétlenül tűri, sőt a nemzetek lakossága ellenében támogatja is azt? - tette fel a kérdéseket, s válaszul rá kijelentette - mi azt szeretnénk, ha Európa megtartaná kultúráját, közösségeit, nemzeteit. Szeretnénk biztonságban élni és mi dönteni arról, hogy kikkel éljünk együtt, nem hagyhatjuk, hogy mások döntsenek helyettünk.
Kossuth Lajost idézve úgy fogalmazott, a visegrádi szövetség és egyre több európai állam kormánya határozottan kiáll a nemzeti érdekek megvédése mellett, csakúgy, mint elődeink 1848-ban. Azt kérte, nemzeti ünnepünkön idézzük fel a nagy elődök példáját, hogy erőt merítsünk a mindennapi küzdelmeinkhez, hiszen a rendkívüli helyzet, rendkívüli feladatok vállalására teszi alkalmassá az embert.
-Az összetartó és összetartozó népet nem lehet legyőzni. A szabadság és a haza a magyar léleknek maga az élet. 1848 márciusában is bebizonyosodott, hogy nemzet csak egy van. Ez ma sincs másként.
Fiatalok és idősek együtt emlékeztek 1848 hőseire, eseményeire

Jókai forradalom előtti napokban megfogalmazott gondolataira emlékeztetve arra buzdított, amikor feltűzzük a kokárdát, tegyük büszkeséggel magyarságunkra, hazaszeretetünkre és egykori hőseink emlékére.
-Higgyük el, hogy képesek vagyunk együtt megoldani az új kihívásokat, méltón 1848 örökségéhez, hiszen sokat veszíthetünk, mint ahogy a múlt példái mutatják. Ne hagyjuk, hogy tönkretegyék Magyarországot! A történelem kötelez, nemcsak az emlékezésre, hanem szabadságunk és függetlenségünk folyamatos megvédésére. Senki sem fog helyettünk ezért megküzdeni!
Az országgyűlési képviselő Széchenyi mondataival zárta beszédét: Egy hajszálon függ az egész,...egy elhibázott vonás és minden helyrehozhatatlanul el van veszítve.

Az ünnepi beszédet követően Nemzetiszín csillag címmel zenés-táncos irodalmi összeállítás állított emléket a forradalom és szabadságharc eseményeinek, pápai vonatkozásokat is bevonva. A műsorban a Jókai-emlékév kapcsán az író szellemiségét versekkel és a 12 ponttal - melyet ő öntött végleges formába - idézték meg, részlet hangzott el Gál József egykori pápai kollégista Ólmos botok című verséből, melyet Petőfi szavalt el Pápán és megemlékeztek a 200 évvel ezelőtt született Görgey Artúr tábornokról, a szabadságharc katonájáról is. A műsorban közreműködött Ács Tamás, a Soproni Petőfi Színház színművésze, Glassl Dominik, a Petőfi Sándor Gimnázium diákja, a Pápa Vadvirág Művészeti Egyesület, a Pántlika népzenekar, Pápa Város Fúvószenekara és a Pápai Huszáregyesület.
Az ünnepi műsor pápai vonatkozású elemeket is tartalmazott

A megemlékezésen adta át Áldozó Tamás polgármester a Pápa Város Önkormányzata által alapított kitüntetéseket. A képviselő-testület a beérkezett javaslatok alapján négy pápai polgárnak ítélte oda idén Pápa Város Díszoklevelét.
A városvezető adta át a rangos kitüntetéseket

Kiss László Zsigmond nyugalmazott középiskolai tanár, festőművész több évtizedes oktató-nevelő munkájáért, Pápa értékeit megörökítő képzőművészeti alkotásaiért és a város képzőművész közösségeiben vállalt aktív tevékenységéért vehette át a rangos kitüntetést. Murai Lajosné, a Második Esély Állatmentő csoport vezetője a gazdátlan és rossz körülmények között tartott állatok megmentéséért és a felelős állattartás népszerűsítése érdekében végzett önkéntes tevékenységéért kapta meg az elismerést. Dr. Spissich László matematikus-matematikatanárnak az élményszerű matematikaoktatás és a matematikai tehetséggondozás terén végzett kiemelkedő színvonalú munkája elismeréseként ítélte oda a testület a kitüntetést, Szíjártó László esperes plébános, a Veszprém Megyei Karitász igazgatója pedig a tókerti katolikus közösség megerősítésével, a rábízott egyházközségek fejlesztésével és kiemelkedő karitatív szervező tevékenységével vívta ki a pápaiak tiszteletét, szolgálatát az önkormányzat Pápa Város Díszoklevele kitüntetéssel ismerte el.
Kiss László Zsigmond, Murai Lajosné, dr. Spissich László és Szijártó László Pápa Város Díszoklevelét vehették át

A megemlékezés koszorúzással zárult, az önkormányzat, a politikai pártok, fegyveres testületek, intézmények és civil közösségek helyezték el a tisztelet és emlékezés virágait a Március 15. téri szobroknál.

Képek:


Címkék: ünnep
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!