Baloldali pártok megemlékezése


2018-03-15 15:40:25  | cikk: pi-pa  | 


Baloldali pártok megemlékezése főképe
Szerdán délután az Esterházy-kastély előtt álló Petőfi-szobornál tartottak közös megemlékezést a baloldali összefogás pártjainak helyi szervezetei az 1848-as forradalom és szabadságharc 170. évfordulója alkalmából.
A rendezvényen Grőber Attila, az MSZP helyi elnöke mondott ünnepi beszédet, emlékeztetve arra, 1848 tavaszán Európán végigsöpört a forradalom hulláma. A Népek tavasza váratlan és hirtelen volt, de tán éppen ezért töltött el felszabadító érzéssel sokakat. A félelem helyébe a bátorság, az elzárkózás helyébe a nyíltság, a szótlanság helyébe a vélemények kicserélése, a disputa lépett. Sokan érezhették, hogy valami új születik, de vagy nem tudták, vagy még nem merték kimondani. Grőber Attila úgy fogalmazott, azokban a napokban pékekből, céhes legényekből, iskolai tanítókból, tudorokból, az alattvalókból, a szolgákból, az alárendeltekből egy pillanat alatt polgárok lettek. És a szabad polgárok között nem csak a szabadság teremtett köteléket, hanem az addig ismeretlen egyenrangúság, a jogi egyenlőség is. A kiváltságosok közössége helyett létrejött a nemzet közössége. A nemzet volt az új erő, az új hit, az új kovász, ami összetartotta 1848-at. S ami a legfontosabb, a nemzetnek volt egy nagy, őszinte és közös szándéka: „Legyen béke, szabadság és egyetértés!” Ezt a szándékot, ezt az óhajt fejezi ki 1848 szimbóluma, a kokárda is, melyben erőt kifejező piros, a tisztaságot jelképező fehér és a remény zöld színe kapaszkodik egymásba - mondta a szónok.

A rendezvényen Grőber Attila, az MSZP helyi elnöke mondott beszédet

Grőber Attila elmondta, akkoriban olyan kormány alakult, amely tudta, nem megosztani kell a nemzetet, hanem egyesíteni, amely a szabadságjogokkal nem leszűkítette, hanem kinyitotta a lehetőségeket, és Európában egyedülállóan sok embernek biztosítottak választójogot.
Az MSZP helyi elnöke hangsúlyozta, a szabadság felszabadító eszméjét azóta több alkalommal is átélte a nemzet: 1956-ban és 1989-ben is. Akkor is hitték, öntudatos polgárok közösségéből szabad, független Magyarországot építhetnek, de mindannyiszor csalatkozni kellett. 1849-ben és 1956-ban fegyverrel vették el a nép önrendelkezési jogát. Grőber Attila a következőket mondta: „Ahogy korábban a fegyverekkel, úgy 2011-ben a törvénykezéssel vették el a jövőnket. (...) Mert a Nemzeti Együttműködés Rendszerének hazudott NER valójában egy jól szervezett kisebbség hatalomátvétele volt a többségi társadalom felett.” Mint mondta, ma egy jól felépített forgatókönyv szerint akarták és akarják elvenni azokat az eszméket és érzéseket, melyek 1848 márciusától valamennyiünk szívében ott vannak. Tekintélyelvű, autokrata államot építenek. Új országot teremtenek, melyben az, aki nem úgy gondolkodik, mint ők, az nem létezik, azon keresztülnéznek, azt semmibe veszik - fogalmazott az MSZP helyi elnöke, majd hangsúlyozta, Magyarország fordulóponthoz érkezett. Április 8-án a történelem egy új korszaka kezdődik. Vagy visszatérünk a demokratikus államok közösségéhez, vagy egy autokratikus, monolit hatalomgyakorlás kezdődik.
A rendezvény végén a baloldali pártok képviselői koszorút helyeztek el Petőfi Sándor szobránál.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!