Kirándulás egy őrült világába Szabó Szilárddal


2018-03-13 22:32:13  | cikk: ha  | 


Kirándulás egy őrült világába Szabó Szilárddal főképe

Az persze kérdés, hogy ki az őrült és ki a normális, melyik világ a kevésbé háborodott, mindenesetre Propriscsin kishivatalnok azt mondogatja, hogy ő nemesi származású, megvan a véleménye a hajbókolókról és mindeközben reménytelenül szerelmes - majdnem, mint egy hétköznapinak, normálisnak vélt ember. Gogol pétervári elbeszéléseinek jól ismert darabja az Egy őrült naplója, mely Axentyij Ivanovics Popriscsin címzetes fogalmazó, a jellegzetes kishivatalnok tudathasadásos állapotának mesteri ábrázolása. Szabó Szilárd tavaly nyáron olvasta el a novellát, aztán nagyon hamar meg is tanulta a szöveget. Hónapokon át érlelgette, volt egy nyilvános főpróba tavaly októberben, aztán pedig a premier nemrégiben a Nyolcban, most pedig a Jókai Mór Városi Könyvtárban láthatta a közönség a darabot.

A könyvtár előadóterme színpaddá és nézőtérré alakult

Az egy őrült naplója egyszemélyes darab. Szabó Szilárd esetében pedig végképp, hisz ő a színész, a rendező, a dramaturg, a díszlettervező is. - Ebben a darabban az fogott meg, hogy olyan emberről szól, akivel sok olyan dolog megtörténik, ami tulajdonképp bármelyikünkkel megeshet. Számos olyan pontja van a darabnak, amely ott van a hétköznapokban: a reménytelen szerelem, a munkahelyi problémák, az érvényesülés, az elnyomás. A történet számomra nem egy őrültről szól, hanem inkább egy, az őrült világban helyét kereső emberről. Nem egy ágáló bolondot akartam ábrázolni, hanem egy olyan figurát, aki szerethető, sajnálható, persze annak tudatában, hogy másként is alakulhatott volna az élete, ha tesz érte - mondta Szabó Szilárd.

A több mint egy órás előadás komoly koncentrációt kíván a színésztől, hisz csak magára számíthat. Szabó Szilárd bravúrosan vezette végig a közönséget a történeten, úgy, hogy nem ült le a darab, érezhető volt a feszültség, a figyelem. - A vidám csapatmunkában az a jó, hogy közös, felszabadító élmény. A kamaradarabokban az intimitást szeretem, ebben a monodrámában pedig azt, hogy nagyon személyesnek érzem. Mivel azonban én elsősorban csapatjátékos vagyok, ez a Gogol-mű egy kirándulás volt, ami jó volt, de nem valószínű, hogy vállalkozom rá máskor is - mondta Szabó Szilárd.

Képek:


Címkék: színház | könyvtár
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!