170 perc felolvasás


2018-03-13 19:21:23  | cikk: Babos Petra  | 


170 perc felolvasás főképe
Az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet és a Jókai Mór Városi Könyvtár a 2018-as év elején közösen adta ki az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc kitörésének 170., Petőfi Sándor születésének 195., Jókai Mór Pápa város díszpolgárává választásának 125. évfordulójára hely- és honismereti vonatkozású rejtvényfüzetét. A közel ötven rejtvényfüzeti megfejtő közül öt szerencsés nyertest sorsoltak ki, akiket a „170 perces felolvasó délután a 170. évfordulóra” című program megnyitása keretében jutalmazott az egylet és a városi könyvtár.
Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő és Váminé Molnár Emma könyvtáros közös szerkesztésében megjelent, mintegy tizenöt oldalnyi terjedelmű rejtvényfüzet feladatsoraival főleg 1848 vezető márciusi ifjaira, Petőfire és Jókaira, azok pápai kötődéseire kívántak fókuszálni az összeállítók. Az városbarátok több mint két évvel ezelőtt felvállalta a lokális Petőfi-emlékek gondozását- fenntartását is, idén már az esztendő első napján főhajtást tartottak Petőfi Sándor születési évfordulója kapcsán, tavaly ősszel pedig a költő unokatestvérére, Orlaira irányították rá a figyelmet, akkor a várossal közösen egy emléktáblát is felavattak a Barát utcában. Az EpVE kiemelten fontosnak érezi hangsúlyozni, hogy Petőfi Sándor Pápán vette fel a Petőfi nevet, itt „született”, innen indult el igazán költőként, s itt ismerkedett meg, kötött barátságot Jókai Mórral, s mindketten 1848 forradalmának elindítói voltak, erre pedig büszkén kell tekintenie minden pápainak. Ezért a kis rejtvényfüzet feladatai nem véletlenül szóltak főleg kettejükről, így kapcsolódott az "Elsősorban pápai"-Városbarát Egylet a városi könyvtárral együttműködve az idei városi Jókai-emlékévhez is.
Az egylet ügyvivője végül köszönetet mondott a rejtvényfüzet kivitelezésében, valamint a nyertesek jutalmazása tekintetében segítőknek, támogatóknak, így a városi könyvtár igazgatójának, dr. Hermann Istvánnak, Pápa Város polgármesterének, dr. Áldozó Tamásnak, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményei levéltárvezetőjének, dr. Hudi Józsefnek.
A „170 pereces felolvasó délután a 170. évfordulóra” című közös, '48-as programra március 13-án minden érdeklődőt, de elsősorban fiatalokat vártak a szervezők, vagyis az „Elsősorban pápai”-Városbarát Egylet, valamint a pápai Jókai Mór Városi Könyvtár. A felolvasásra vállalkozók kedvenc, '48-as vonatkozású irodalmi mű-részleteiket, verseiket olvashatták fel, oszthatták meg 170 percen keresztül a városi könyvár falai közt, így tisztelegve a forradalmi kerek évforduló hőseinek emléke előtt.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!