Kisebb költségvetésből gazdálkodhatnak


2010-05-11 18:13:19  | cikk: mo  | fotó: mo  | 


Kisebb költségvetésből gazdálkodhatnak főképe
Megtartotta éves közgyűlését a Vakok és Gyengénlátók Országos Szövetségének (MVGYOSZ) Pápai Kistérségi Csoportja ma délután. Az alkalmon dr. Szőke László, az MVGYOSZ elnöke számolt be az elmúlt év eseményeiről, majd Radics Ildikó körzeti csoportvezető tájékoztatott a helyi szervezet munkájáról.
Szőke László elmondta, a 2009-es év sok nehézséget hozott a szövetség számára. A kormány a fogyatékos érdekvédelmi szervezetek tekintetében egy minden eddiginél drasztikusabb megszorítást tartalmazó költségvetést terjesztett a Parlament elé.  Az MVGYOSZ 2010. évi állami támogatása az előirányzat szerint mindössze 50 millió forint lett volna, ez a tavalyi 207 milliós összeghez képest mintegy 75 százalékos csökkenést jelent. Szőke László kiemelte, a megfelelő fórumokon sikerült fellépniük a döntés ellen, így összesen az idei évi előirányzat 182 millió forint. Ez visszalépés a tavalyi finanszírozáshoz képest, de előrelépés a kormány által "megajánlott" 50 millióhoz képest - tette hozzá. Ezzel együtt azonban azt is jelenti, hogy bizonyos szolgáltatásokat korlátozni vagy szüneteltetni kell annak érdekében, hogy az alapvető szolgáltatások működőképesek maradjanak. A kiadások csökkentése végett úgy döntöttek, idén szüneteltetik a hangstúdió működését, és valószínűleg kevesebb vakvezető kutyát fognak képezni ebben az évben. De remélik, hogy a segédeszköz-ellátás, a speciális tankönyvkészítés terén nem kell korlátozásokat bevezetni. Kistérségi szinten kénytelenek voltak megvonni a körzeti csoportvezetők tiszteletdíját.
Szőke László kihangsúlyozta, az akadálymentesítés terén létrejött egy munkacsoport, melynek feladata, hogy egységes szabványokat dolgozzon ki az intézmények fizikai és infokommunikációs akadálymentesítésével kapcsolatosan. Az elnök kiemelte a foglakoztatás kérdését. Örvendetes, hogy Pápa – minden nehézség ellenére – megőrizte rehabilitációs foglalkoztatóját, hiszen a látássérültek számára a munka nemcsak jövedelemszerzési lehetőség, hanem módja a társadalmi integrációnak is. Az esélyegyenlőség kapcsán Szőke László hozzátette, minden fórumon hangsúlyozzák a másság elfogadásának jelentőségét. Ezt szolgálta az ún. Tolerancia nap és az Esélyegyenlőségi nap is, melyet Veszprém megyében szerveztek meg.
A pápai csoport munkájáról Radics Ildikó adott tájékoztatást. Elmondta, a rendszeres összejövetelek mellett a klub részt vett a tavalyi Játékfesztivál Fogadd el, Fogadj el! elnevezésű programjában, interaktív foglalkozást tartott a Miénk a Ház keretében és bemutatkozott az idei Civil Majálison is. Radics Ildikó úgy fogalmazott, ebben az évben kicsit kevesebb eséllyel indultak a pályázatok terén. Tagjaik pályáztak üdülési csekkre, és részt vettek a Máltai Támogató Szolgálat izzócsere programjában. Ezen kívül pályáztak háztartási kisgépcserére is, azonban ezt a projektet a felelős minisztérium felfüggesztette. Többen sikeresen pályáztak a megyei szövetség által kiírt segédeszköz-projektre, amelynek keretében 50 százalékos támogatásban részesült a pályázó. A látássérültek klubja tervezi, hogy a következő évadban a Vakrepülés elnevezésű színjátszó csoport produkcióját Pápára hozza, melynek jelentősége abban áll, hogy a darab teljes sötétségben játszódik, így a színészek hangokkal, illatokkal és érzésekkel próbálnak hatni a nézőre.
A közgyűlésen adták át a „Veszprém Megyei Látássérültekért” emlékplakettet, amelyet a Vakok és Gyengénlátók Veszprém Megyei Egyesülete 4 éve ítél oda olyan személyeknek, akik kiemelkedő munkájukkal segítették a látássérültek mindennapjait. Szőke László idén dr. Áldozó Tamást tüntette ki e plakettel.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!