Magosz: Jó úton jár a magyar agrárium


2018-03-11 23:30:53  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Magosz: Jó úton jár a magyar agrárium főképe
Éves közgyűlést tartott a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Országos Szövetségének (Magosz) Veszprém megyei szervezete a pápai mezőgazdasági szakközépiskola aulájában. Az esemény előtti sajtótájékoztatón Győrffy Balázs, a Magosz Veszprém megyei szervezetének elnöke eseményekben gazdagnak és sikeresnek nevezte a 2017-es évet. Külön kiemelte, hogy a kamarai választásokon magas volt a részvételi arány, ami elmondása szerint annak is köszönhető, hogy stabil gazdaköri mozgalom működik a megyében.

Kovács Zoltán területi közigazgatásért felelős államtitkár kifejtette, a Fidesz szövetségi politikát folytat, a szövetségesek között pedig nagyon fontos szereplő a Magosz, amely a gazdatársadalom érdekképviseletét látja el. Hozzáfűzte, az együttműködés egyik fontos eleme volt, hogy a Magosz és a NAK kérésére a földárveréseken keresztül megváltozott a magyar birtokszerkezet a kis- és középbirtokok javára. Emellett átalakították, úgymond közelebb vitték az emberekhez a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal (MVH) szervezetrendszerét, mely korábban nem volt kellően felvértezve a nagy pályázati dömpingre.
Komoly stratégiai döntés volt az is, hogy az MVH helyett a Magyar Államkincstár lett a kifizetőügynökség, ide került például a nyugdíjfolyósító, az egészségpénztár, így egy helyre koncentrálódik az egész állami kifizetési rendszer. Átalakultak a megyei MVH-szervezetek, amik a kormányhivatalok részeivé váltak. A változtatásokkal gyorsabbá, hatékonyabbá váltak az ügymenetek, illetve a rendszer maga. Kovács Zoltán rámutatott, az egyik legfőbb cél az volt, hogy az ágazatban minél kevesebb elutasító döntés szülessen a kérelmeket illetően. Tavaly a beérkezett kérelmek 72 százaléka pozitív támogatói döntést kapott, ez pedig közel 169 ezer támogatott beadványt jelentett.

Jakab István, a Magosz országos elnöke aláhúzta, az agrárgazdasági kamarai választások nyomán az elkövetkező öt évben egy stabil, felkészült és tettre kész kamara folytatja a munkát. Hozzátette, a közelgő parlamenti választások kapcsán számos felelőtlen ígéretet lehet hallani az ellenzéktől, azonban a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magosz az ígérgetés helyett dolgozik, aminek eredményeképpen erősödő pályán van az agrárium, tanácsadó-hálózat segíti a gazdákat, 650 falugazdász tevékenykedik az országban. Jakab István hangsúlyozta, a nyolc évvel ezelőtti adatokhoz viszonyítva tavaly a magyar agrár- és élelmiszergazdaságban 5,8 milliárd euróról 9 milliárdra nőtt az export, miközben 72 ezer munkavállalóval lett több az ágazatban.

Képek:


Címkék: agrárium | Magosz
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!