Kásler Miklós professzor tartott előadást Pápán


2018-03-11 01:23:57  | cikk: HuHa  | 


Kásler Miklós professzor tartott előadást Pápán főképe
Az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa, tanszékvezető egyetemi tanár, prof. dr. Kásler Miklós érkezett pénteken városunkba, hogy a gróf Esterházy Kórház és a Bakonyerdő Zrt. meghívásának eleget téve előadást tartson a rákbetegségek megelőzéséről, szűréséről és a hazai komplex terápiáról. A nemzetközi szinten is komoly elismerést magáénak tudó sebész, szájsebész, plasztikai és rekonstrukciós szakorvos, klinikai onkológus, az orvostudomány kandidátusa, egyetemi tanár 1974-ben szerzett diplomát, 1992-től az Országos Onkológiai Intézet főigazgató főorvosa. A Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Magyar Rákellenes Liga szakmai elnöke. Nevéhez 14 szakkönyv, több tucat könyvrészlet, több száz hazai és külföldi közlemény és kongresszusi előadás fűződik. Munkásságában kiemelt szerepet kap a magyar onkológiai ellátás szerkezetének korszerű átalakítása a daganatszűréstől a komplex onkodiagnosztikán és onkoterápián keresztül az egyetemi oktatásig. Számos szakmai és közéleti elismerés birtokosa, aki tudományos, tanszékvezetői és igazgatói feladatai mellett ma is nap, mint nap a beteggyógyításban is részt vesz.
A világhírű szaktekintély a gróf Esterházy Kórház és a Bakonyerdő Zrt. meghívására érkezett városunkba

A Hotel Villa Classicában tartott rendezvényen dr. Vörös Ibolya, a kórház főigazgatója köszöntötte a vendéget és az érdeklődőket. A professzor előadásában kitért a rákkutatás és gyógyítás fejlődésére, a szakmai protokoll kialakulására, a rákbetegségek megelőzésének lehetőségeire, a szűrővizsgálatok jelentőségére, a pontos diagnosztika módszereire, a kezelések megkezdéséhez szükséges adatokra és a gyógyítás során alkalmazott terápiák jellemzőire. Beszélt a magyarországi onkológiai ellátórendszer felépítéséről és a további fejlesztések szükségességéről is. A szakmai és civil érdeklődők számára is számos fontos információt tartalmazó tájékoztatója végén a jelenlévők tehették fel kérdéseiket a professzornak.
A rákbetegségek 30 százaléka megelőzhető

A neves szaktekintély érdeklődésünkre elmesélte, sebészként kezdte orvosi pályáját és úgy érezte a rákbetegségek gyógyítása felel meg leginkább mentalitásának, gondolkodásának. A szegedi Sebészeti Klinikán dolgozott, amikor kapott egy felkérést Budapestről, egy teljesen új területet kínáltak fel számára, ő pedig nem tudott ellenállni a kihívásnak. Így vált idővel az Országos Onkológiai Intézet főigazgatójává, de ma is részt vesz a gyógyító munkában.
-Ma is nagyon sok beteg keres meg, nemcsak az általam operált régi betegek, hanem mások által hozzám küldött páciensek is, akik véleményért vagy a kezelések további irányításáért fordulnak hozzám. Majdnem minden nap találkozom négy-hat beteggel. Ehhez persze nagyon jól kell kihasználni az időt, de a betegnek nem arra van szüksége, hogy órákon át lelki életet éljenek vele, az a fontos, hogy érezze, az orvos ismeri, tudja a saját szakmáját és ezt a tudást az ő érdekében használja.
Prof. dr. Kásler Miklós úgy fogalmazott, bár az elmúlt években nagyon sokat javult a helyzet, a rákbetegségek terén ma is vannak tragikus esetek, de ő emberként, orvosként mindig azokra gondol, akiknek nem volt esélyük, akik előrehaladott állapotban voltak, agresszív tumoruk volt és mégis még mindig élnek.
-Az onkológia utóbbi 10-15 éves fejlődése rendkívül szép reményekre jogosít, mert nagyon sok lokalizációban a gyógyítási eredmények 40-50 százalékról most már 80-95 százalékra emelkedtek. Ilyen a hererák, a limfómák, az emlőrák is. Ez utóbbinál a nagyon előrehaladott állapotban lévő betegeknek is több mint a 75 százaléka meggyógyul.
A betegség kezelését követő rehabilitációról is beszélt a professzor

A megelőzés lehetőségeiről a professzor azt mondta, az ember saját magáért annyit tud tenni, hogy megpróbálja a dohányzást, alkoholfogyasztást és a kettőt együtt elkerülni. Táplálkozásában úgy választ, hogy a vörös húsokat, zsiradékokat háttérbe szorítja és minél több gyümölcsöt, zöldséget, fehér húst, halat fogyaszt. Fontos a sok mozgás is a túlsúly elkerülésére és igyekezni kell a környezetben lévő káros hatásokat, anyagokat elkerülni.
-A HPV (humán papillómavírus) szerepét nagyon fontosnak tartom megemlíteni, ugyanis ez a szokásainkkal van összefüggésben. Szexuális úton terjed, és ez okozza a szervezet legkülönbözőbb szerveinek rákos megbetegedését. Nagyon sok szerv esetében jelentős százalékban ez a felelős a betegségért. Ez pedig a személytől függ: gyakran váltogatja szexuális partnereit vagy vannak legalább minimális elvárásai partnereivel kapcsolatban, nem drogozik és megfelelő életvitelt él.
Az egészséges életmód mellett a szűrővizsgálatok jelentőségét is hangsúlyozta a professzor. Mint mondta, ő maga 25 éve népszerűsíti a rákszűrést, hiszen nyilvánvaló összefüggések állapíthatók meg.
-Amennyiben a részvételi arány eléri a 80-85 százalékot, az emlőrák halálozást 30 százalékkal lehet csökkenteni. Ez a mostani 70-75 százalék körüli gyógyulási arányt biztosan felemelné 80-90 százalék fölé. Méhnyakrák esetében nálunk a részvételi arány 20-25 százalék. Finnországban gyakorlatilag mindenki elmegy szűrésre - pedig ott sem kötelező -, ennek pedig az az eredménye, hogy szemben a magyarországi 340-410 közötti évi halálozással, Finnországban volt olyan év, amikor egyetlen asszony halt meg méhnyakrákban, de ő is külföldi volt.
-A betegség nem örökölhető, de a fogalmat szükséges tisztázni - magyarázta az előadó - az ember sejtjei örökítik át az információkat, melyek a sejteket állandó szaporodásra kényszerítik, a rosszindulatú daganat pedig így alakul ki. Bizonyos hajlam öröklődik ahhoz, hogy a rákos transzformáció elinduljon.
Egészségügyben dolgozók és civilek is eljöttek az előadásra

Kásler professzor kiemelte, az utóbbi néhány év fejlesztéseinek köszönhetően a magyar onkológiai ellátó rendszer Európában az egyik legkorszerűbb gép-műszerparkkal rendelkezik. Szaktudásból sincsen hiány, viszont specialistából kevesebb van a kelleténél. Meglátása szerint egyébként az onkológia területéről nem túl sok orvos ment ki külföldre, a gyógyításnak ez a területe vonzza az elkötelezett embereket, olyanokat, akik a kihívások elől nem menekülnek el.
-A sok daganatos beteg kezelése szerénnyé, csendessé, elgondolkodóvá tesz, talán ez is a magyarázata annak, hogy nem elmennek az onkológusok, sugárterapeuták, hanem nem jön elég fiatal erre a pályára.

Az előadó úgy összegezte, az összes rákos megbetegedés egyharmadát meg lehet előzni. A kialakult betegségek több mint 50 százaléka Magyarországon is egyszer s mindenkorra meggyógyul, a fennmaradó 40-45 százaléknyi beteg esetében pedig éveket vagy évtizedeket lehet biztosítani, szinte krónikus betegséggé lehet tenni a daganatot, ami szintén jelentős előrelépés.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!