„Mikor megemlékezel rólam, mindig arccal szemközt fogok veled állani” - Megkezdődött a Jókai-emlékév


2018-03-01 21:13:24  | cikk: HuHa  | 


„Mikor megemlékezel rólam, mindig arccal szemközt fogok veled állani” - Megkezdődött a Jókai-emlékév főképe
A Jókai Mór Városi Könyvtárban tartotta az önkormányzat a Jókai-emlékév hivatalos nyitórendezvényét ma délután. Az ünnepi eseményre az emlékévet szervező intézmények, szervezetek képviselői, tagjai és számos érdeklődő gyűlt össze, hogy az éves programsorozat kezdetén emlékezzen az egykori pápai diákra, városunk díszpolgárára, a nagy magyar mesemondóra.
A nyitórendezvényre megtelt érdeklődőkkel és emlékezőkkel a könyvtár előadóterme

A megjelenteket Vargáné Takács Mónika könyvtáros köszöntötte Hamvas Béla Jókairól szóló idézetével, majd felelevenítette, Pápa Város Önkormányzata a 2018-as esztendőt Jókai-emlékévvé nyilvánította, emlékezve arra, hogy 125 évvel ezelőtt alakult meg a Jókai Kör és 125 évvel ezelőtt választották Jókai Mórt Pápa díszpolgárává. A könyvtár munkatársa megemlítette, a Jókai kultusz ápolásában a városnak kötelezettségei vannak, s ennek örömmel tesz eleget az önkormányzat és a Jókaihoz kötődő intézmények, szervezetek mindegyike.

A Jókai-emlékékév egyszerre szólhat a nagyvilágnak és nekünk - fogalmazott  polgármester

A nyitórendezvényen Áldozó Tamás mondott ünnepi beszédet, melyben emlékeztetett, 2014-ben, Pápa város első írásos említésének 800. évfordulója alkalmából határozott először a város emlékév meghirdetéséről, melyhez számos rendezvényt, eseményt kapcsolt, aztán 2015-ben Eszterházy Ferenc emlékének szentelték az esztendőt, 2017-ben pedig a reformáció 500. évfordulója adta az emlékév apropóját.
-Fontosak ezek az emlékévek, hiszen lehetőséget teremtenek arra, hogy a városban működő közösségek és intézmények közös munkával, közös elkötelezettséggel emlékezzenek meg az évfordulókról - hangsúlyozta a polgármester, hozzátéve, a tavalyi reformáció 500 emlékév felhívta a figyelmet arra, hogy egy város nem az azonos irányítószámhoz rendelt lakcímek sokasága, hanem a város spirituális közösség is.
-Ahogy a protestánsok tavaly ebből a rendezvénysorozatból erősödtek, megmutatták magukat és megmutatták gyarapodásukat, az példaértékű volt és azt jelezte, ez a közösség képes saját erejéből erősödni, újrateremteni önmagát és többé válni, mint ami az emlékév kezdetén volt - mondta a városvezető. Áldozó Tamás arról is szólt, a 2018-as emlékévről szóló döntést megelőzte egy konzultáció azokkal a szervezetekkel, akik ennek az emlékévnek a megszervezésében részt vesznek és a javaslat egyhangú lelkesedésre és támogatásra talált.
-Köszönöm ezeknek a szervezeteknek, intézményeknek a támogató együttműködését, köszönöm, hogy már a nyitórendezvényen az egész évre szóló programot meg tudjuk mutatni.
Hangsúlyozta, Pápa városának sok mindenből származik az identitása, ennek egyik eleme a reformkorban keresendő, a reformkori Pápának a gazdagságában keresendő és azoknak az embereknek a sokaságában, akik a reformkorban ide jártak Pápára, itt tanultak, tanítottak, dolgoztak, ezt a várost erősítették. Közülük az egyik legnevesebb Jókai Mór.
-A Jókai-emlékév egyszerre szólhat kifelé a nagyvilágnak, és szólhat magunknak is. Alkalmat ad arra, hogy keressük tovább az identitásunkat, és szól a nagyvilágnak, hiszen emlékeztetnünk kell mindazokat, akik a magyar nyelvhez, a magyar kultúrához kötődnek, hogy nekünk ott fontos szerepünk volt, mi fontos dolgokat adtunk hozzá ehhez a kultúrához. Például Jókai Mór íróvá válásának egyik eleme is Pápáról datálódik.
A könyvtár szépen berendezett tárlókban helyezte el a régi Jókai köteteket

Áldozó Tamás reményét fejezte ki, hogy a 21. század elején látszódó szakadékot, ami Jókai szövegei és a mai generációk között látszanak, át tudják hidalni, hogy a rendezvényekkel el tudják hitetni a fiatalokkal, hogy bár más Jókait olvasni, mint a ma népszerű regényeket, de a történetei, meséi és az üzenetei örök érvényűek.
A nyitrendezvényen mutatták be az emlékév logóját

Az ünnepi műsorban Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész, a Veszprémi Petőfi Színház igazgatója Jókai Mór Fenyvessy Ferenchez írt levelét adta elő, majd a megjelentek a Refi és a Közgáz diákjaitól hallhattak Jókaihoz kötődő irodalmi részleteket és felolvasták Jókai Mór 1893-as díszpolgári oklevelének szövegét is. Az irodalmi művek között fuvolaszó csendült fel szintén pápai diákok előadásában.
Jókai Fenyvessy Ferenchez írt levelét Oberfrank Pál Jászai Mari-díjas színművész olvasta fel

A nyitórendezvényen a könyvtár munkatársa az emlékév további programjait ismertette a jelenlévőkkel, Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója pedig kihirdette az emlékév szervezői által kezdeményezett irodalmi és képzőművészeti pályázatot. Az igazgató utalt arra, a pályázat minden elemében kötődik Jókaihoz, hiszen ahogy a rendezvényen elhangzott Jókai levélből is kiderült, ő is részt vett a pápai Képzőtársaság pályázatán és ő maga is kezdeményezett ilyet.
-Egy modernkori Képzőtársaság megalapítására hívunk mindenkit Jókai szellemében és Jókai örökségeként - hangsúlyozta Köntös László.
A pályázatot két korcsoportban hirdették meg: a 14-20 évesek indulnak egy korcsoportban, egy másikban pedig a 20 év felettiek. A pályázaton irodalmi és képzőművészeti alkotásokkal lehet részt venni. Az irodalmi kategóriában verssel, novellával, elbeszéléssel, esszével lehet indulni - ezeket papíron kell beadni -, a képzőművészeti kategóriában pedig grafikákat, festményeket, kisplasztikákat és szobrokat várnak, melyek kapcsolódnak Jókai valamelyik művéhez. A pályamunkák leadási határideje 2018. május 4., 12.00 óra, az alkotásokat a Pápai Református Gyűjteményekhez kell eljuttatni. A pályázat legeredményesebb munkáinak készítőit könyvutalvánnyal díjazzák. A pályázat eredményhirdetését Pápa Város Napján, június 16-án tartják, a képzőművészeti alkotásokból kiállítást is rendeznek erre az alkalomra. 
Köntös László, a Dunántúli Református Egyházkerület Tudományos Gyűjteményeinek igazgatója hirdette ki az irodalmi és képzőművészeti pályázat felhívását

A Jókai emlékév nyitórendezvénye az író egyik gondolatával zárult: Ami bennem lélek, veletek megy; ott fogok köztetek lenni mindig. Megtalálsz virágaid között, mikor elhervadnak; megtalálsz a falevélben, mikor lehull; meghallasz az esti harangszóban, mikor elenyészik; s mikor megemlékezel rólam, mindig arccal szemközt fogok veled állni.

(A Jókai emlékév programjait és a pályázati felhívást hamarosan hírportálunk főoldalán olvashatják.)

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!