Mikor iskolaérett egy gyermek? - folytatódott a gyermekegészségügyi előadássorozat


2018-02-21 20:48:57  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Mikor iskolaérett egy gyermek? - folytatódott a gyermekegészségügyi előadássorozat főképe
Fontos, hogy a szülők felkészítsék nagycsoportos gyermekeiket arra, hogy az iskolakezdéssel valami új kezdődik az életükben, de az is lényeges, hogy a kicsik ezt ne fenyegetésként éljék meg, ugyanakkor az sem szerencsés, ha a szülő buktatók, kudarcok nélküli, csodálatos világként írja le az iskolát - hangzott el a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja Segítünk, hogy segíthess elnevezésű előadássorozatának ma délutáni alkalmán a Napsugár Bölcsődében. A mai előadás témájául szülői kérésre választotta az iskolaérettség kérdéskörét dr. Lőrincz Matild gyermekorvos, a sorozat állandó előadója.
Az érdeklődő szülők, nagyszülők, pedagógusok a rendezvényen megismerkedhettek az iskolaérettség legfontosabb feltételeivel, köztük a fizikai, szociális és pszichés követelményekkel. Mint elhangzott, az a kisgyermek, aki nincs 18 kilogramm, akinek artikulációs problémái vannak, akinek nem alakult ki a helyes ceruzafogása, vagy mozgásában bizonytalan, biztosan nem érett még az iskolakezdésre. Emellett vannak olyan egészségügyi problémák is, melyek miatt a szakemberek az óvoda folytatását javasolhatják.
A szülők meséléssel, zenés, mondókás, mozgásos játékokkal, vonalvezetéses feladatokkal segíthetik gyermekük fejlődését, ezek a tevékenységek mind-mind hozzájárulhatnak a sikeres iskolakezdéshez.

Dr. Lőrincz Matild ezúttal az iskolaérettségről tartott előadást

Az előadó felhívta a szülők figyelmét arra is, hogy az óvodapedagógusok figyelemmel kísérik a gyermekek fejlődését, ők meg tudják ítélni, hogy a nagycsoportosok számára szükséges-e még egy óvodában eltöltött év. Ha az ő véleményükkel a szülő nem ért egyet, kérheti a pedagógiai szakszolgálat segítségét, akik egy körültekintő vizsgálatot követően adják ki szakvéleményüket.
Ha megszületett a döntés, és már biztos, hogy szeptembertől iskolás lesz a gyermek, akkor ki kell használni a lehetőséget és el kell menni az iskolák nyílt napjaira, ovisuli foglalkozásaira. Így lehetőség nyílik arra, hogy megismerkedjenek a leendő elsős tanítókkal, az iskola nyújtotta lehetőségekkel, a körülményekkel.
Dr. Lőrincz Matild a rendezvény végén a szokásokhoz hűen a hallgatóság által feltett kérdésekre válaszolt. Az érdeklődők az iskolaérettséghez kapcsolódó témák mellett a gyermekek helyes alvási szokásainak kialakításáról és a testvérféltékenységről tettek fel kérdéseket.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!