Táncjáték a gyermekszínházi bérletben


2018-02-17 12:42:36  | cikk: Babos Petra  | 


Táncjáték a gyermekszínházi bérletben főképe
A székelyföldi Bekecs Néptáncegyüttes Legendák kertjében című táncjátékát láthatta a gyermek közönség az bérletsorozat soron következő előadásában a JMSZK színháztermében.
A rendkívül gazdag néptánc hagyományú Nyárádszereda együttese helyieket és környékbeli fiatalokat egyesít. 1997 óta viseli ezt a nevet, 2007-től újra szerveződött, irányítója, táncoktatója, koreográfusa Benő Barna Zsolt. A Bekecs Néptáncegyüttes nagy hangsúlyt fektet a helyi táncok és népszokások bemutatására, ugyanakkor más tájegységek táncait és szokásait is előszeretettel viszi színpadra. 2007 óta az együttesnek 4 saját nagyműsora született, emellett a tánckar bedolgozott színházi társulatok előadásaiba, ahol a hagyományos néptánc és a modern vagy kortárs táncstílusok is jelen voltak. A Bekecs Néptáncegyüttes felnőtt csoportja Erdélyből az egyetlen csapat, aki továbbjutott a 2014-es Fölszállott a Páva tehetségkutató verseny élő adásába, sőt döntősként átvehette „A legjobb határon túli előadó” különdíjat.
A társulat évente több mint 60 előadást tart Erdélyben és Magyarországon, az olyan magyar lakta városokban és falvakon is, ahova más kulturális intézmények nem vállalnak tájolást.
Benő Barna elmondta, úgy gondolják, egy olyan együttesnek, mint ők, kötelességük, hogy a közönséget kiszolgálják, így vannak felnőtteknek és gyerekeknek szóló előadásaik.
-A népművészetre való nevelést már gyermekkorban el kell kezdeni, ezért vittünk színre gyermekeknek szóló darabot. Már jártunk Pápán gyermekszínházi előadással, a Hamupipőkét hoztuk el - mondta a koreográfus.
A Legendák kertje a környékbeli mesékről, legendákról szól.
-Olyan népi mesékről, mondákról, legendákról van szó, amelyek konzerválódtak az évszázadok folyamán, és világirodalmi művekben sem fordulnak elő. Eljött az ideje, hogy bemutassuk mindenkinek ezeket a legendákat, mondákat, és ezeken keresztül szülőföldünket. Előadásunkban a következő legendákat és mondákat dolgozzuk fel: Tündérek gyülekezőhelye - Maka várának legendája, Makfalva, Maros megye. Paladomb tündérei - a Nyárádszentimre határában lévő domb, Maros megye. Istenszéke - a Kelemen havasok délnyugati részén található hegy, Maros megye. Az Ördög-tó mondája - a Libán-tető közelében található tó, Hargita megye. A Gyilkos-tó mondája - a Békási-szoros gyöngyszeme, Hargita megye.
Bende Szende két éve tagja az együttesnek. Korábban a Napsugár Néptáncegyüttesben táncolt tíz évet. Mint mondta, egyáltalán nem bánta meg, hogy ebbe a csoportba lépett.
-A mese a tánc nyelvén beszélt. Manapság a táncszínház elterjedt, ezzel a gyerekek jobban megértik a történteket. A darabot tánccal és szöveggel egyaránt kifejezzük. Tapasztalataink szerint a gyerekek nagyon élvezik, értik is a történetet. A táncjáték a szerelemről és a barátságról szól, arról, hogy a jó elnyeri a boldogságot - mondta a darab egyik szereplője.
Az előadás elsősorban a tündéri és az ördögi világról szól, kiemelten arról, hogy a két világ harcában a székelyek vannak középen, ők az elszenvedők. A darab a székely csavaratos észjárásról, az alapvető igazságokról szól.
Az előadás 2017.májusában készült el, a pápai volt körülbelül a hatvanadik bemutató.
A gyermekszínház bérlet márciusban folytatódik mesemusicallal.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!