Fókuszban a közösségépítés a szakmai konferencián


2018-02-14 22:15:47  | cikk: Babos Petra  | 


Fókuszban a közösségépítés a szakmai konferencián főképe
Tizenegyedik alkalommal rendezett szakmai konferenciát a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete. Szerda délelőtt a Huszár Közösségi Házban tartott, Miénk a ház elnevezésű program központi témája a közösségépítés, közösségfejlesztés, közösségi vállalkozás „Egységben az erő” címmel volt.
A város nevében Unger Tamás alpolgármester köszöntötte a megjelenteket

A rendezvényen megjelenteket Unger Tamás alpolgármester köszöntötte. Mint mondta, az önkéntes szféra a városban meglehetősen komolyan képviselteti magát, amely köszönhető az egyesületnek. A bejegyzett egyesületként és klubként működő szervezetek száma több mint hatvan a városban. Ezek elsősorban intézményi háttérrel, a JMSZK segítségével tevékenykednek. Az, hogy ezek működnek, a jeleik egyre markánsabban tapasztalhatóak, hiszen olyan feladatot tudnak felvállalni, amelyre egy önkormányzati intézmény nem lenne ilyen formában képes. Ezek speciális igényeket elégítenek ki, olyan kis közösségek, akik ebben a tevékenységükben találják meg a szabadidejük kitöltésére, hivatásuk megtalálására az egyik legfontosabb fórumot. Ezzel olyan mértékkel és értékekkel járulnak hozzá a város működéshez, amelyért mindannyian köszönettel tartozunk.
-A mai nap jó példa arra, hogy a civil szféra az elmúlt évek során is professzionális területté vált. Erre kiváló alkalom ez szakmai nap, ahol neves előadók, az ország különböző részeiről osztják meg tapasztalataikat a témában. A Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete évente több programot is szervez, ahol a tagok, egyesületek, klubok be tudnak mutatkozni- emelte ki az alpolgármester, majd jó és hasznos tanácskozást kívánt a résztvevőknek.
Orbán Zsuzsanna, a Civilszerviz Közösségfejlesztők Közhasznú Egyesülete vezetőségi tagja elmondta, a program célja, hogy a városban és a környéken működő civil szervezetek munkáját, tevékenységét megismertessék. Minden évben más-más a téma, főként olyan témakörök, amelyek különösen foglalkoztatják a civil szervezeteket. Volt már az önkéntesség, az iskolai közösségi szolgálat és a nemzetközi önkéntesség a középpontban, de a generációk találkozása is állt már a szakmai nap fókuszában. Idén a közösségépítést, közösségfejlesztést, közösségi vállalkozást vették górcső alá, hiszen tapasztalatiak szerint egyre nagyobb jövője van a civil szférában a vállalkozási tevékenységeknek.
-Az ország számos részéről érkeztek vendégelőadók, akik tapasztalataikat osztották meg a hallgatósággal. Szerettük volna bemutatni a helyi civil szervezeteknek, hogy az egész országban van lehetőség a közösségi vállalkozásra. A szakmai konferencia segítséget nyújt a szervezeteknek, egyesületeknek, reméljük, tudtunk segíteni ezzel mindenkinek - tudtuk meg a vezetőségi tagtól.
A délelőtt során Monostori Éva, az Élettér Egyesület elnöke, Koszecz Sándor, az Életfa Kulturális Alapítvány képviselője, Vágvölgyi Gusztáv Pabló, az Inspiráció Egyesület képviselője tartott előadást, majd a jó gyakorlatokról beszélt Peták Mór Mátyás, a Retextil Alapítványtól és Csatlós Regina, a Mindenegyüttmegy Egyesülettől.
A rendezvényt kiállítás is színeseítette

A hagyományokhoz hűen a konferenciához a pápai és környékbeli civil szervezetek tevékenységét bemutató kiállítás is kapcsolódik, mely február közepéig látható a Huszár Közösségi Ház emeleti előadótermében.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!