Nyárádszeredai Esszencia


2018-02-13 22:03:28  | cikk: ha  | 


Nyárádszeredai Esszencia főképe

A gazdag néptáncos hagyományokkal büszkélkedő Nyárádszeredán működő Bekecs Néptáncegyüttes 1997 óta működik, igaz, időközben ennek a működésnek változtak a feltételei. 2017 óta hivatásos csoportként dolgoznak, ez szakmai rangot jelent, de megnövekedett terheket, feladatot is. Évente legalább két új előadást kell színre vinniük és sokat tájolnak. Járják Erdélyt, de mindig nagy örömmel látogatnak az anyaországba, mondta Benő Barna, az együttes vezetője. Pápán visszatérő vendégek ők, ezúttal a JMSZK gyermekbérletében lépnek fel, valamint a Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskola meghívására elhozták Esszencia című előadásukat is.

Lélekből táncolt, szép műsort láthatott a közönség

- A műsor Erdély néhány komoly tánchagyománnyal rendelkező településének, nagy táncos egyéniségének táncából építkezik, szem előtt tartva a paraszti kultúra táncainak természetességét, természetét. Az előadásban a megjelenő táncok, a hallható zenék kiválasztása során nagy hangsúlyt kaptak a ritkán látható, hallható tánctípusok, dallamok, megoldások. Az ezekből készült összeállítások kiemelt feladata a magyar táncok egyöntetűségének, valamint egyéni ízeinek megjelenítése, a műsor célja - a nézők szórakoztatása mellett - tiszteletadás a nagy elődök, a népművészet kiemelkedő falusi alkotói előtt - hangzott el a bemutató előtt. Az Esszencia című műsorban több erdélyi tájegység táncait láthatta a közönség, így a Küküllők vidékéről, a Székely Mezőségről, a Mezőségről, Kalotaszegről származó táncokat is bemutatott az együttes.

14 táncosa van az együttesnek

Müller Anita, a Tánc-Lánc Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója elmondta, hogy kiemelt fontosságot tulajdonítanak annak, hogy növendékeiknek megmutassák a határon túli táncokat is, hisz így a diákok tiszta forrásból ismerhetik meg azokat az elemeket, lépésket, amiket korábban csak videófelvételeken láthattak. Egy-egy ilyen előadás mindig komoly motivációt jelent a további igényes munkához a fiataloknak és a táncpedagógusoknak is, tette hozzá Müller Anita.

Képek:


Címkék: néptánc
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!