Biztonságosan internetezni


2018-02-07 22:05:35  | cikk: HuHa  | 


Biztonságosan internetezni főképe
A világháló használatának veszélyeire, a biztonságos internetezés szabályaira hívja fel a figyelmet a biztonságos internet napja, melyet az év második hónapjában, a második hét második napján tartanak évek óta. A figyelemfelhívó kezdeményezéshez a Pápai Rendőrkapitányság is csatlakozik évről évre, az idén egész hétre szóló előadássorozatot szerveztek. A tájékoztatókkal elsősorban a diákok korosztályát és az időseket célozták meg, azzal a szándékkal, hogy minél kevesebben váljanak internetes bűncselekmény áldozatává vagy elkövetőjévé.
A felsőtagozatos diákonak már ismerniük kell az internetezés szabályait

Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredestől megtudtuk, több általános- és középiskolát keresnek fel a héten, és két nyugdíjas klubba is ellátogatnak a hasznos információkkal. Ő kedden, a biztonságos internet napján a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskolában tartott előadást a felső tagozatosoknak.
Császárné Elek Veronika címzetes alezredes tájékoztatta a diákokat

Az intézmény pozitívan fogadta a rendőrkapitányság megkeresését, Szücs Gábor igazgató szerint, az ilyen témákban a szakértők tudják a legpontosabb információkat adni. Mint mondta, a család és az iskola neveli a gyermekeket, megtanulják mi a jó és mi a rossz, de speciális témákban, mint az internetezés veszélyei, a legjobb, ha a hozzáértő szakemberektől kapnak tanácsokat a diákok. Ők is tapasztaltak már internetes bűncselekményt: egyik diákjuk jelentetett meg aggodalomra okot adó tartalmat a világhálón, ekkor rendkívüli szülői értekezleten adtak tájékoztatást a veszélyekről.
Császárné Elek Veronika előadásain elsőként a biztonságos jelszó használatáról beszélt, hangsúlyozta, a jelszó nem azért kell, mert az alkalmazás kéri, az a személyes szféránkat védi, ezért a jelszónak biztonságosnak, feltörhetetlennek és titkosnak kell lennie, a titok pedig azt jelenti, hogy senki nem ismerheti.
-A közösségi oldalak veszélyeire is felhívjuk a figyelmet, hiszen nagyon sok fiatal használja. Itt elsősorban a meggondolatlan fotófeltöltésekről, kommentekről, bejegyzésekről kell szót ejteni. Ezzel kapcsolatban az interneten való ismerkedés szabályaira is felhívjuk a figyelmet. Fontos szólni az interneten elkövetett becsületsértésről, rágalmazásról és az internetes csalásokról is, aminek nagyon sok változata van. Ezek közül a külföldi álláshirdetésekhez és a vásárlásokhoz kapcsolódók a leggyakoribbak - sorolta az előadás témáit a kapitányság kiemelt megelőzési főelőadója.
A világháló sok mindenre jó, de sok veszélye is van

Juhász Mátyás, a Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola hatodik osztályos diákja érdeklődéssel figyelte az előadást. Mint mesélte, ő csak játszik az interneten és kétnaponta használja a világhálót. Számára a legfontosabb tudnivaló a biztonságos jelszó volt és sokat tanult vásárlásokkal kapcsolatos veszélyekről és azok megelőzéséről is.

Az alezredes kérdésünkre elmondta, az internetes bűncselekmények többsége látenciában marad, a sértettek nem jelentkeznek a rendőrségen. Leggyakrabban az internetes vásárlásokhoz kapcsolódó bűncselekményeket jelentik feléjük és a biztonságos jelszó használatának elmulasztása miatt történő visszaélésekkel fordulnak a rendőrséghez.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!