A legnagyobb adófizetőket köszöntötték


2018-02-03 13:25:59  | cikk: HuHa  | 


A legnagyobb adófizetőket köszöntötték főképe
Évtizedes hagyomány a városban, hogy az önkormányzat év elején találkozóra invitálja és köszönti a legnagyobb adófizetőket, foglalkoztatókat őket, hogy köszönetet mondjon munkájukért és befizetett adóikért, melyekkel hozzájárulnak a település fejlődéséhez. A vállalkozók év eleji fogadását tegnap tartották a Városháza üléstermében, ahol Áldozó Tamás polgármester és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő, a Miniszterelnökség államtitkára üdvözölte a gazdasági társaságok képviselőit.
A város minden évben köszönetet mond a vállalkozásoknak munkájukért, befizetett adóikért

Áldozó Tamás érdeklődésünkre elmondta, ez a nap szimbolikus és reprezentatív, de ha csak ez az egy alkalom lenne a találkozásra, akkor csak udvariaskodásnak számítana. Pápán jóval tartalmasabb az együttműködés, hiszen a Gazdasági Vezetők Fóruma évente több tanácskozásra ad lehetőséget, ahol a városvezetés a helyi gazdaságban érzékelhető folyamatokról kap képet és tájékoztatja a vállalkozásokat a folyamatban lévő városi ügyekről és a jövőbeni elképzelésekről.
A polgármester köszöntőjében elmondta, az önkormányzatnak csupán néhány objektív adata van a helyi gazdaság változásainak követésére, ezek azonban nagyon beszédesek. Ilyen a munkaerő-piaci folyamatokat leíró adatsor, mely szerint a rendszerváltás óta múlt évben voltak a legjobbak a foglalkoztatási adatok. A legfrissebb számok szerint a munkanélküliek aránya 1,78 százalék, ez azt jelenti, hogy 378 álláskeresőt tartottak nyilván a múlt év végén.
A polgármester a helyi gazdaság önkormányzat által ismert adatairól is szólt

-Azt is látjuk, hogy a helyi gazdaság képes volt növelni adóbefizetéseit, a tavalyelőttihez képest jóval több terméket és szolgáltatást értékesítettek. Sokat mond az az adat, mely összehasonlítja az állami támogatások mértékét a befolyt iparűzési adóval. Néhány évvel ezelőtt az állami támogatások lényegesen meghaladták az adóbevétel összegét, még úgy is, ha nem számoljuk bele az akkor még városi fenntartásban működő intézményeket: a kórházat, iskolákat. Ma az iparűzési adóbevételek elérik az állami támogatások mértékét, vagyis a helyi gazdaság annyival járul hozzá a város működtetéséhez, fejlődéséhez, mint amennyi a közvetlen költségvetési kapcsolatainkból származik. Ez tiszteletreméltó teljesítmény! - mondta el Áldozó Tamás.
Számszerűsítve ez azt jelenti, hogy 2017-ben 1 milliárd 480 millió forintot fizetett be a helyi gazdaság iparűzési adóként, ha ehhez hozzátesszük a gépjárműadót és a telekadót - aminek nagy részét szintén a gazdasági társaságok fizették be - akkor 2,2 milliárdos adóbevételről beszélhetünk. Ehhez képest az állami támogatás 1,4-1,5 milliárd forintot tett ki. A városvezető hozzátette, ismert, hogy az átlagjövedelmek is növekedtek az elmúlt évben.
-A jövőt illetően azzal számolunk, hogy tovább erősödnek a vállalkozások, a 2018-as költségvetés tervezetében is növekvő adóbevételekkel számolunk, és azt is reméljük, hogy a háztartások jövedelme is nőni fog.
Az önkormányzatnak kevés közvetlen eszköze van arra, hogy a helyi gazdaság fejlődését segítse. A pályázati forrásoknak köszönhetően az infrastruktúra fejlesztésben tud előrehaladni a város, és bizonyos szolgáltatásokat - például a tömegközlekedést - az gazdasági társaságok igényeihez igazítanak, a jövőben pedig arról terveznek dönteni, hogy a bölcsődei kapacitásokat növeljék-e az ipari park környezetében - tudtuk meg a városvezetőtől.
Dr. Kovács Zoltán a kormány gazdaságélénkítő törekvéseiről is beszélt

A vállalkozók év eleji fogadásán dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő a magyar gazdaság fejlődésének országos viszonylatairól szólt. Mint mondta, Magyarország nemcsak leküzdötte a gazdasági válságot, de stabil növekedést ért el. Az országgyűlési választások ellenére sem szalad el a költségvetési gyeplő, a reálgazdasági folyamatok jó alapot nyújtanak ahhoz, hogy a hiány 2018-ban 2,4 százalék alatt maradjon és az államadósság tovább csökkenjen - fogalmazta meg. Kiemelte, a kormány intézkedései is a pozitív gazdasági kilátásokat az támogatják, ezek között megemlítette a CSOK-ot, a kedvezményes lakásáfát, a növekvő reálbéreket, az uniós források hatékony felhasználását és az adócsökkentő intézkedéseket.
-Az otthonteremtési program 2015-ös bevezetése óta, több mint 63 ezer CSOK igénylést fogadtak be 177 milliárd forint értékben. Az új lakások építésére vonatkozó ÁFA csökkentés is segíti az otthonteremtést, az építőipar teljesítménye tovább nőtt és ez várhatóan folytatódik. A kormány 20 milliárd forintos fejlesztési programot indít az ágazatban, melyre januártól pályázhatnak a magyar építőipar kis- és középvállalkozásai. A képviselő hozzátette, a CSOK igénylésének módját egyszerűbbé tették, ezzel is segítve az otthonhoz jutást.
Pleschinger Gyula a hazai gazdaság előtt álló kihívásokat ismertette

A magyar gazdaság kilátásairól, kihívásairól, lehetőségeiről tartott tájékoztatót a rendezvény előadója, Pleschinger Gyula, a Magyar Közgazdasági Társaság elnöke, a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja. Előadásában a gazdaság számos területére vonatkozóan közölt összehasonlító adatokat Európa és a V4-ek vonatkozásában. Mint mondta, ha a magyar gazdaság jó válaszokat ad a kihívásokra, új irányokat szab a felzárkóztatásnak, akkor 10-15 éven belül elérhető az ausztriai gazdasági színvonal.
-Ausztria az európai monetáris unió átlagát képviseli, és ahhoz, hogy Magyarország valamikor az euro zónához csatlakozhasson, ezt a fejlettségi szintet el kell érni: hogy hozzáadott érték legyünk a monetáris unióhoz és ne kockázati tényező.

Kiemelte, egy korszak lezárult, a 2010 után megkezdődött folyamatok arra jók voltak, hogy az akkori nagyon nehéz gazdasági körülményekből kilábaljon az ország, de most egy új szakasznak kell kezdődnie, új irányra, új strukturális reformcsomagra van szükség a hatékonyság és versenyképesség növelésére.
-A versenyképesség technológiával növelhető, az új ipari forradalom vívmányait alkalmazni kell, minél több, gyorsan fejlődő vállalkozásnak kell lehetőséget adni és az internetet, az infrastruktúrát kell fejleszteni - emelte ki.
A V4 országokkal való összehasonlítás kapcsán hangsúlyozta, bár sok területen Magyarország elmarad a többi állam teljesítményétől, azt kell vizsgálni, hogy hazánk honnan indult. Eszerint pedig Magyarország 2010-ben háromszor-négyszer annyira el volt adósodva, mint a többi ország a V4-ekben. A devizahiteles probléma azt eredményezte, hogy a lakosság nagy része úszott a devizahitelekben és küszködött a törlesztéssel, az állam is el volt adósodva, a vállalati szektor nem különben.
-Borzasztó mélyről indultunk, ehhez képest a mai helyzet - annak ellenére, hogy a visegrádi országokhoz képest nem túl fényes - a saját magunk 2010-es helyzetével összehasonlítva nagyon jó - összegezte.
10-15 éven belül el lehet érni Ausztria fejlettségi szintjét

A felzárkóztatáshoz és versenyképesség növeléséhez a bankszektor nagyon jól alkalmazkodott - véli a szakember. Segíti a gazdaságot, hogy a bankszektor elkezdett finanszírozni, a hitelnövekedés impozáns, a tőkeellátottság megfelelő, pénzügyi stabilitási kockázat nem látható.
-A politikának azt kell látnia, hogy egy szakasz lezárult, az eddigi eszközök hatékonyságukat veszítették és az új kihívásoknak kell megfelelni.
Pleschinger Gyula szerint Magyarország szellemi tőkében jól áll, jók a földrajzi adottságok és a természeti erőforrások, történelmünk, kultúránk, az egész atmoszféra kedvező a fejlődéshez, így jó esélyekkel indulhat az ország a fejlődés irányába. Arra is figyelmeztetett, a társadalom elöregedése nagy kockázatot jelent, de erre jó választ adott a kormány, veszélyt jelent, ha az ország lemarad a megújuló energiaforrások használatában, ha alacsony hozzáadott értékű befektetéseket vonz az országba.
-Igyekezni kell, hogy a saját lábunkon álljunk meg és magasabb hozzáadott értéket produkáljunk - hangsúlyozta az előadó, aki arról is szólt, hogy a2 éves előrevetítés 4 százalék körüli növekedést prognosztizál, a beruházások és a fogyasztás tekintetében.

A rendezvény hagyományos részeként az önkormányzat ezúttal is elismerte a város legnagyobb adófizetőit, melyeknek oklevelet és emlékérmet adott át Áldozó Tamás polgármester és dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő. Az adófizetési rangsor élén 2017-es teljesítménye alapján - éppúgy mint az előző években - a Yanfeng Kft. áll, a város második legnagyobb adófizetője a Hirtenberger Bt. volt, a harmadik helyre - a tavalyi hatodikról - pedig a Pápai Hús Kft. került. Kovács László, a Pápai Hús ügyvezető igazgatója kérdésünkre elmondta, büszkék arra, hogy az elmúlt évben 14 milliárd forintos árbevételt realizáltak, a cég újra életre kelt, dolgozik, és megalapozta azokat a lehetőségeket, amire a következő években építeni lehet.
Kovács László, a Pápai Hús Kft. ügyvezető igazgatója (középen)  

-Stabilizáltuk a cég műszaki, technológiai állapotát, újraépítettük a vevői és szállítói bizalmat, folyamatosan fejlődik az exportpiacunk, melyek közül az ázsiai, egyesült államokbeli és a környező országok piacait kell kiemelni - sorolta Kovács László. Hozzátette, a Pápai Hús Kft-nél is érzékelhető a munkaerő hiánya, humánerőforrás tekintetében nagyon sokat kell tenniük, aminek érdekében felvették a kapcsolatot az iskolákkal, pályakezdőkkel tárgyalnak, egyetemekkel építenek ki együttműködést. 2018-ra a cég 25 százalékos árbevétel növekedést és 4 ezer tonnával több termék előállítását tervezi - tudtuk meg az igazgatótól.

A vállalkozások év eleji fogadása végén kötetlen szakmai beszélgetésre, ismerkedésre, tapasztalatcserére invitálta a városvezetés a gazdasági társaságok képviselőit.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!