Festőnövendékből költő - Nagy Lászlóra emlékeztek


2018-02-02 23:20:18  | cikk: ha  | 


Festőnövendékből költő - Nagy Lászlóra emlékeztek főképe

A januári tisztújító közgyűlés utáni első összejövetelén Nagy Lászlóra emlékezett a Jókai Kör. A műsort az új elnök, Stankovics Marianna szerkesztette. A rendezvényen közreműködtek dallal és verssel a Tarczy Lajos Általános Iskola, a Petőfi Sándor Gimnázium és a Pápai SZC Jókai Mór Közgazdasági Szakgimnáziumának tanulói. Felkészítő tanáriak Somogyi Katalin, Stankovics Marianna, Kaprinayné Megyeri Zsuzsanna és Nagyné Mayer Ágota voltak. Az irodalmi délután hallgatósága megismerkedhetett a költő életútjával, pápai kötődésével és verseivel.

Nagy László Pápán járt polgári iskolába 1938-41 között, az első két évfolyamot magánúton, egy év alatt járta ki. Itt indította el a tehetséges fiút a festő-képzőművész pályán A. Tóth Sándor. 1941-1945 között a református kollégium kereskedelmi középiskolájában folytatta tanulmányait. Ennek jogutódja a Közgáz, ezért adott otthont az irodalmi rendezvénynek az iskola, mondta Stankovics Marianna.

A Jókai Kör új elnöke, Stankovics Marianna szerkesztette a műsort

Nagy László 1946-ban az Iparművészeti Főiskolán grafikus szakon kezdte meg tanulmányait. 1947-ben átjelentkezett a Képzőművészeti Főiskolára, rajz szakra. Ekkor kezdtek megjelenni első versei: előbb egy diákújságban, majd 1947 decemberében a Valóságban. 1948 nyarán eldöntötte, hogy mégis inkább költő lesz, s ősszel a Pázmány Péter Tudományegyetem bölcsészkarára iratkozott be. - Nagy László lírája a népköltészeti ihletésű dalformától az érdesebb szabadversig, a késő modern törekvésektől az avantgárdig, a szerelmi himnusztól a bölcseletig ível. Az 1950-es években Juhász Ferenccel együtt költői forradalmat hajtottak végre. Mitologikus, szimbolikus verseket írtak, s ez volt a magyar költészet vezető iránya a ?80-as évekig - mondta a Jókai Kör vezetője, aki magyartanárként rendkívüli tájékozottsággal foglalta össze a legfontosabb tudnivalókat a költő életművéről.

Az irodalmi délután résztvevői egy videóbejátszást is megtekintettek, melyben Nagy László és felsége, Szécsi Margit vallott az irodalomhoz fűződő viszonyukról.

Képek:


Címkék: Jókai Kör
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!