Kormányzati támogatás a nemzetiségi önkormányzatoknak


2018-02-02 00:10:54  | cikk: pt  | fotó: pt  | 


Kormányzati támogatás a nemzetiségi önkormányzatoknak főképe
Összesen több mint tízmillió forint támogatást nyertek el 16 település német és cigány nemzetiségi önkormányzatai a pápai választókerületben - jelentette be dr. Kovács Zoltán országgyűlési képviselő.

A pápai városházán tartott sajtótájékoztatón dr. Kovács Zoltán emlékeztetett, a 72 évvel ezelőtt megkezdett kitelepítések során közel 200 ezer német ajkú honfitársunknak kellett elhagynia Magyarországot. A politikai okokból eredő elűzetések 1946-ban kezdődtek, majd egészen 1948 végéig tartottak. Az itt maradt svábok és leszármazottaik az azóta eltelt évtizedek alatt elkötelezetten őrizték a tradícióikat, és a gyökereiket ma sem felejtik. Ezt a hagyományőrző tevékenységet a magyar állam is támogatja - hangsúlyozta az országgyűlési képviselő. Mint mondta, a nemzetiségi önkormányzatok a működési és a feladatalapú támogatásokon túl pályázati források, valamint egyedi kérelmek formájában ugyancsak igénybe vehetik a kormányzat segítségét. Az idei évre összesen több mint tízmillió forint támogatást nyertek el 16 település német és cigány nemzetiségi önkormányzatai a pápai választókerületben. Dr. Kovács Zoltán megjegyezte, Pápa környékén a német nemzetiséghez jelentős hagyományok kötődnek, amiket továbbra is ápolni kell, és ebben a munkában értékes feladatokat végeznek az egyes nemzetiségi önkormányzatok.

Pillerné Fódi Ilona, a Pápai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kifejtette, szervezetük három pályázatot nyújtott be, mégpedig a nemzetiségi napjuk és az elűzetés évfordulójára tervezett programjaik megszervezésére, a német szépkiejtési versenyük lebonyolítására, valamint a téli egyházi ünnepkörbe illő rendezvényeik megtartására. Utóbbihoz kapcsolódóan többek között egy nagyszabású Márton-napi eseményt is szeretnének megszervezni. Nagy örömükre mindhárom pályázat pozitív elbírálást kapott, aminek nyomán összesen hatszázezer forint támogatáshoz jutottak.
Ábrahám Tiborné, a Gannai Német Nemzetiségi Önkormányzat elnöke kiemelte, minden évben több programot rendeznek, és ők is három pályázatot nyújtottak be. Ezek a nemzetiségi nap, egy német tábor és egy zarándoklat megszervezésére irányulnak, minderre összesen nyolcszázezer forintot nyertek el. Természetesen Gannán idén sem marad el a kitelepítésekről való megemlékezés, amire ezúttal is várnak majd Németországból hazatérő vendégeket.
Babits Emil, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának tagja elmondta, az általa vezetett Nagyteveli Német Nemzetiségi Önkormányzat pályázati úton háromszázezer forintot kapott az augusztusi Német Nemzetiségi Fesztivál és Találkozó programjainak megszervezésére. Hozzátette, 2014-ben hárommilliárd forintnyi pénzeszköz állt az országos német önkormányzat rendelkezésére, és ez az összeg a kormánynak köszönhetően az elmúlt négy esztendőben megháromszorozódott, több mint 10 milliárd forintra nőtt.

Képek:


Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!