Megkezdődött a harmadik TOP projekt kivitelezése - megújul a véradó épülete


2018-02-01 22:57:18  | cikk: HuHa  | 


Megkezdődött a harmadik TOP projekt kivitelezése - megújul a véradó épülete főképe
Mint arról korábban hírt adtunk, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program első körében nyújtott be pályázatot a város a véradó épületének felújítására, ahol szociális ellátásoknak kívánnak helyet biztosítani. Az 1969-ben épült, egykor a kórházhoz tartozó épületet az egészségügyi intézmény állami fenntartásba vételekor tartotta meg a város saját kezelésben, hogy annak új funkciót adva, ismét hasznosítsa. Erre ad lehetőséget a TOP pályázatán elnyert 150 millió forintos támogatás.
Megújul a nem túl tetszetős épület

A véradó épületének felújítása ma kezdődött meg, a kivitelező délelőtt vette át a munkaterületet és már meg is indult a bontás a belső terekben. Áldozó Tamás polgármester az épületbejáráson elmondta, a felújított épületben olyan szociális feladatok ellátására biztosítanak helyet, melyek eddig nem megfelelő helyen, kényszerkörülmények között működtek. Ilyen a Család és Gyermekjóléti Központ és a fogyatékkal Élők Nappali Intézménye.
-Büszkék vagyunk arra, hogy a TOP projektek végrehajtását úgy tudtuk elkezdeni, hogy egy egészségügyi és szociális létesítmény megújítását vettük előre - hangsúlyozta. Mint mondta, még a pályázat beadását megelőzően megkezdték az egyeztetést a Fogyatékosok Nappali Intézményében ellátottak hozzátartozóival, tájékoztatták őket, hol és hogyan tervezik megoldani a feladatot. Az együttműködést továbbra is fenn kívánja tartani a városvezetés, a hozzátartozókat szülői értekezleten tájékoztatják a beruházás előrehaladásáról, sőt azt is tervezik, hogy amikor már jól láthatóvá válnak az egyes terek, helyszínbejárást tartanak számukra.
Belső válaszfalakat bontanak el, új tereket alakítnak ki

Az épületfelújítás műszaki tartalmáról Rádi Róbert, a projekt koordinációját végző Pápai Városfejlesztő Társaság Kft. ügyvezetője adott tájékoztatást. Megtudtuk, a betonvázas technológiával, 30-as blokktéglából emelt épület energetikai szempontból korántsem felel meg a mai elvárásoknak, így a beruházás jelentős részét az energetikai felújítás teszi ki.
-A teljes körű szigeteléssel és a külső nyílászárók cseréjével a korábbinál 50 százalékkal javul az épület energetikai állapota. Ehhez természetesen új, korszerű fűtési rendszert is ki kell építeni kondenzációs kazánnal. A projekt keretében a teljes villamossági rendszert is felújítják, az új funkcióknak megfelelően alakítják át a belső tereket, részleges burkolatcsere történik és egy felvonót is építenek - sorolta a kivitelező feladatait. Az épület földszintjén alakítják ki a Fogyatékosok Nappali Intézményét foglalkoztató helyiségekkel, ebédlővel, konyhával és kiszolgáló terekkel, az első emeleten még lesz számukra néhány irodahelyiség, az épület többi részében pedig a Család és Gyermekjóléti Központ kap helyet. Számukra irodákat, 50 fős konferenciatermet, ügyfélfogadási helyet és a kiszolgáló helyiségeket alakítanak ki.
A mai munkaterület átadásával a munkát meg is kezdte a kivitelező, szerződése szerint november 25-éig kell befejezni az építkezést, a projektben meghatározott végső építési határidő pedig 2019. március 1.
A lépcső marad, de lesz lift is

A véradó felújítására a 150 milliós támogatás (mely a megpályázható legmagasabb összeg volt) nem lesz elegendő, a még szükséges 31 millió forint biztosítására az önkormányzat már korábban kötelezettséget vállalt saját forrásból - erről a polgármester tájékoztatta a sajtó munkatársait. Áldozó Tamás kiemelte, a TOP projekt csak az épület felújítására ad lehetőséget, az önkormányzat azonban komplex beavatkozást kíván végrehajtani, az épület környezetét is rendezni szeretné. Ez parkosítást és parkolók kialakítását jelenti az ingatlanon, amihez több mint 30 millió forintra lesz szükség. Ezt hitelből kívánja fedezni a város. A teljes beruházás így 220 millió forint körüli összeget tesz ki.
A megrendelő és kivitelező együtt járta be az épüetet

A véradó felújításának megkezdése azt jelenti, hogy a Huszár lakótelepi orvosi rendelő felújítását, valamint a foglalkoztatási paktum létrehozását célzó projektek után a harmadik TOP projekt fizikai megvalósítása is megkezdődött.

Képek:


Címkék: TOP
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!