A Millenniumi Emlékparkban dolgozik a Városgondnokság


2018-02-01 21:43:16  | cikk: HuHa  | 


A Millenniumi Emlékparkban dolgozik a Városgondnokság főképe
A következő hetekben megújul a Felsővárosban a Szent István országát szimbolizáló Millenniumi Emlékpark. A parkot a 90-es évek végén alakíttatta ki az önkormányzat az egykori felsővárosi temető helyén egy területrehabilitációs program keretében, ám az azóta eltelt idő erősen meglátszott már a parkon.
-Egy temető akkor is felszentelt hely marad, ha már évtizedek óta használaton kívül van, így a rendezési terv készítésekor ügyeltünk arra, hogy méltó funkciót kapjon a terület - emlékezett vissza Áldozó Tamás polgármester az építkezés megtekintésekor. Felidézte, a Szent István szobrot a Milliennium évére készíttették és Kovásznától kapta a város a székely-kaput. Ezzel a parkkal ennek a városrésznek is lett egy olyan pontja, ahol lehet sétálni, ami alkalmas közösségi programokra.
-A Millenniumi Emlékpark helyet ad a Felsővárosi napnak, egy városi rendezvénynek és ez a kezdeményezés bebizonyította, hogy a terület alkalmas közösségi térnek. Bízom abban, hogy a felújítás után más közösségek is felfedezik a területben lévő lehetőségeket - fogalmazott a városvezető. Hozzátette, a parkban több közösség kopjafát állított, egyes történelmi események, hősök emlékére és reméli, hogy a tiszteletadás nem merült ki a kopjafaállításban és az évfordulókon lesz igény az eseményekről, hősökről való megemlékezésre.
Az egykori országhatárokat jelző utacskákat is újjáépítik

A park kialakításakor ültetett fák mostanra megnőttek, a jelentősebb városokat jelző fa táblákat megrongálták, több közülük a fák növekvő gyökérzete és az időjárás miatt sérült meg, az egykori országhatárokat, folyókat, tavakat jelző murvás utacskákat a gondozás ellenére is felverte a gaz. S mivel az enyhe tél lehetővé teszi a kültéri munkákat, a Városgondnokság megkezdte a park felújítását.
Bakó István igazgató elmondta, drónos felvétel készült a parkról, ezt a Nagymagyarországot ábrázoló térképpel összevetették, s ez alapján korrigálják a határokat szimbolizáló sétautakat. Ezeket az utakat kissé megszélesítik, így alkalmas lesz a sétára, nyomvonalukat 10 centiméter mélyen kiigazítják, szélüket szegéllyel biztosítják, a gazosodás elkerülésére pedig a két különböző szemcséjű murvaréteg alá geotextíiliát helyeznek. A határvonalakat mészkőzúzalékkal jelenítik meg, a vízfelületeket pedig bazaltzúzalék jelzi majd.
-A fákat úgy nyestük fel, hogy az alattuk futó utakon lehessen közlekedni, néhány növényt ki kellett vágni, de ezek helyett ültetünk csemetéket. Az elhasználódott, megrongált táblákat rozsdamentes anyagból készítjük el, tartóoszlopukat bebetonozzuk, a települések neveit tartalmazó táblákat pedig szegecseléssel rögzítjük - sorolta a feladatokat az igazgató, akitől azt is megtudtuk, a napokban megkezdett munkálatok 1 millió forintba kerülnek és az időjárástól függően 1-2 hónapon át
tartanak.
A települések nevét tartalmazó táblákat is újragyártják

Áldozó Tamás a felújítás kapcsán megjegyezte, a városnak ezt a részét nem csak ez a munka érinti, hiszen hamarosan a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében elnyert támogatásból újabb beruházásokat hajtanak itt végre.
-A TOP második körében iparterületek fejlesztése címszóval nyertünk el forrást a Szabó Dezső utca felújítására és az elkerülő útra való kivezetésére. Ez egészen más minőségű közlekedési kapcsolat kialakítását teszi lehetővé, mint a mostani - közölte, hozzátéve, egy másik pályázat is érintheti a városnak ezt a részét: a második körös közlekedésfejlesztési pályázat keretében a Szabó Dezső-Acsádi-Vak Bottyán-Táncsics utca kereszteződésében körforgalmat terveznek, ehhez pedig új nyomvonalat építenek a Vak Bottyán utcának. A projekt ezen kívül a Várkert úttól a Vajda lakótelepig futó kerékpárút létesítését és a meglévő kerékpárút felújítását is tartalmazza az Igal felé. A pályázatról a Veszprém Megyei Közgyűlés a napokban döntött, az erről szóló értesítés megérkezését követően hozható nyilvánosságra az eredmény - tudtuk meg a polgármestertől.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!