Évfordulós rejtvényfüzet


2018-01-31 23:23:17  | cikk: ha  | 


Évfordulós rejtvényfüzet főképe
Rejtvényfüzetet jelentetett meg az "Elsősorban pápai" - Városbarát Egylet és a Jókai Mór Városi Könyvtár. A kiadványt az 1848/49-es polgári forradalom és szabadságharc 170., Petőfi Sándor születésének 195., Jókai Mór pápai díszpolgárrá választásának 125. évfordulója emléke előtt tisztelegve állították össze. Kerecsényi Zoltán egyleti ügyvivő és Váminé Molnár Emma könyvtáros közösen tartottak sajtótájékoztatót, melyen ismerették a rejtvényfüzetet.

A sajtótájékoztatón bemutatták az a tizenöt oldalas rejtvényfüzetet, melynek feladatsoraival főleg 1848 vezető márciusi ifjaira, Petőfire és Jókaira, azok pápai kötődéseire fókuszálnak. Kerecsényi Zoltán hangsúlyozta, hogy Petőfi Sándor Pápán vette fel a Petőfi nevet, itt "született", innen indult el költőként, itt ismerkedett meg, kötött barátságot Jókai Mórral, erre pedig büszkén kell tekintenie minden pápainak. Ezért a kis rejtvényfüzet feladatai kapcsolódnak hozzájuk, de természetesen a két egykori jeles pápai ifjún kívül helyi és környékbeli '48-as vonatkozású feladatokkal is lehet találkozni a kis kiadványban, főként olyanokkal, amelyek szóba kerültek a tavalyi Kossuth-Emlékprojekt során, illetve az év legelején ismertetett '48-as "emlékpontokat" érintik.


Váminé Molnár Emma könyvtáros elmondta, hogy szívesen segítik szakirodalommal és akár helytörténeti sétákkal is azokat, akik szeretnének alaposabban elmélyedni a témában. A kitöltött rejtvényfüzet megoldásait 2018. március 5-ig várják a könyvtárba, személyesen vagy elektronikus úton is eljuttatható a kész anyag. A rejtvényfüzet a könyvtárban átvehető, de szabadon letölthető és kinyomtatható a könyvtár honlapján megtalálható linkről is. A kitöltésnél korosztályi megkötés nincs, hisz a rejtvényfüzet igazi szellemi kaland a helytörténet iránt érdeklődőknek - életkortól függetlenül.

A 170 éves évforduló tiszteletére a Városbarát Egylet és a könyvtár felolvasást is szervez. 2018. március 13-án 170 percen át hangzanak majd el '48-as vonatkozású irodalmi szövegek, versek. A felolvasásra vállalkozók március 10-ig jelentkezhetnek a könyvtárban. A mű kiválasztásában is szívesen segítenek a könyvtárosok. A cél az, hogy minél többen ott legyenek a felolvasó délutánon és minél több szép szöveggel emlékezzenek a forradalomra és a szabadságharcra.

A rejtvényfüzet letölthető ITT!

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!