Rendőri pályára invitálták a fiatalokat


2018-01-31 21:15:17  | cikk: HuHa  | 


Rendőri pályára invitálták a fiatalokat főképe
A Pápai Rendőrkapitányság minden év januárjában megszólítja az érettségi előtt álló diákokat, hogy figyelmükbe ajánlja a rendőri hivatást és továbbtanulási szándékukat a rendészeti képzés felé irányítsa. Ma délelőtt is ilyen programra várták a fiatalokat, a rendezvényen ötvennél is többen hallgatták meg az előadásokat.
-Célunk, hogy a középiskolások és a már érettségivel rendelkezők számára kedvet csináljunk a rendőri pálya iránt, azoknak pedig, akik már konkrét szándékkal érkeznek, bemutassuk a képzési lehetőségeket - mondta el Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes.
Császárné Elek Veronika címzetes rendőr alezredes

A diákok tájékoztatást kaptak arról a három képzési formáról, melyek a rendőri hivatáshoz vezetnek, így a rendészeti szakgimnáziumokról, melyből négy van az országban és melyek közül a körmendit választják leginkább a pápai és Pápa környéki fiatalok. Aki többet érez magában és már most tiszti feladatok ellátására készül, számukra a Nemzeti Közszolgálati Egyetem kínál továbbtanulási lehetőséget érettségi után.
-Ez az egyetlen felsőoktatási intézmény ma Magyarországon, amely rendészeti képzést nyújt több szakon. Aki pedig kicsit könnyebb formáját választja a rendőrré válásnak, az a hat hónapos őr-járőrtárs OKJ-s képzésre jelentkezhet, ahol a határvadászokat képezik, akik a sikeres vizsga után a Készenléti Rendőrség hivatásos állományába kerülnek - magyarázta a kiemelt megelőzési főelőadó.
Az előadásból kiderült az is, hogy milyen előnyöket biztosít a rendőri hivatás, és arról is szó esett, hogy milyen követelményeknek kell megfelelniük a rendőri pályára készülőknek. Ezek között a fizikai adottságok, az erőnlét, a pszichológiai megfelelés mellett a makulátlan életvitelre is felhívták a diákok figyelmét.
Lehetőségek és elvárások - erről is szó volt a tájékoztatón

A tájékoztatót követően egy személyes életutat ismerhettek meg a tanulók, dr. Varga Balázs rendőr alezredes mesélt eddigi rendőri pályafutásáról. Mint mondta, már óvodásként rendőr akart lenni, ezt az elhatározását tanulmányai során végig megtartotta, a rendőri pályát járőrként kezdte több mint 20 évvel ezelőtt és sok további képzés sikeres elvégzése után alosztályvezetőként, osztályvezetőként dolgozhatott az elmúlt években. Jelenleg a közlekedésrendészeti osztály vezetőjeként szolgál és ő a kapitányságvezető helyettes. Hangsúlyozta, mindig az volt a célja, hogy képezze magát, erre a rendőrség lehetőséget biztosított és ennek eredménye sikeres előmenetele.
Dr. Varga Balázs alezredes már óvodásként is a rendőri pályára készült

A toborzó nyílt napon a rendőrök által használt eszközöket, fegyvereket is bemutatták, a diákok megtudhatták, hogy miben különbözik egy rendőrautó a többitől és látogatást tettek az előállító helyiségben.

A rendezvényen részt vett Dudás Tamara Gitta, a Refi diákja is, aki azt tervezi, hogy érettségi után rendészeti képzésen folytatja tanulmányait. A diáklány a körmendi szakgimnáziumot nézte ki magának, de később az egyetem elvégzését is tervezi. Úgy fogalmazott, érdeklődéssel figyeli az utcán a járőröket, tetszik neki, hogy emberekkel foglalkoznak és a pályaválasztási év elején határozta el, hogy e hivatás felé veszi az irányt. A rendezvényen jelentkezési egységcsomagot is kért, hogy a február közepi határidőig benyújthassa jelentkezését.
A csapatszolgálati eszközöket is bemutatták

Császárné Elek Veronika kiemelte, a Pápai Rendőrkapitányság a rendőri pályát választó fiataloknak nemcsak a jelentkezési dokumentumok kitöltésében segít, de tanulmányaik során is segíti őket. A kapitányságon ma is dolgoznak olyan rendőrök, akik éppen az ilyen pályaválasztási nap után jelentkeztek valamelyik rendészeti képzésre és aztán itt találták meg munkahelyüket. Hozzátette, a rendőri pályát nem csak az ilyen nyílt napokon népszerűsítik, hanem azt iskolákba is ellátogatnak és ott is tájékoztatják a végzősöket, érdeklődőket a rendőri hivatásról és a rendőrré válás lehetőségeiről.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!