Megtörtént a munkaterület átadás a kastélykerítés felújításához


2018-01-29 17:49:31  | cikk: HuHa  | 


Megtörtént a munkaterület átadás a kastélykerítés felújításához főképe
Ma délelőtt a megrendelő, tervező, műszaki ellenőr és érintett közmű és egyéb szolgáltatók képviselőjének jelenlétében vette át a munkaterületet a kivitelező az Esterházy-kastély kerítésének felújítására. A beruházást az a Miniszterelnökségtől kapott támogatás teszi lehetővé, mely 165 millió forintot biztosított az egykori kapuk és kastélykerítés rekonstrukciójára, restaurálására. A munkálatokat két részre bontották, a kerítés felújításának és újjáépítésének kivitelezése kezdődhet meg a munkaterület-átadással.

Mint megtudtuk, a munkaterület-átadáson a tervek pontosítása, a kivitelezés ütemezésének egyeztetése és a munkavégzéshez szükséges feltételek meglétének ellenőrzése zajlott, a tervező és a kivitelező a még nyitott kérdéseket tisztázta, majd a helyszínen is megtekintették a beruházás területét. Molnár István városfejlesztési osztályvezetőtől megtudtuk, az építkezéshez a feltételek adottak, arról pedig, hogy a kivitelezés a legkisebb mértékben zavarja a kastély működését, az építő cég a kastély üzemeltetőjével egyeztet.
A kivitelezés részleteit egyeztették

-A tervek szerint az idén már látható jelei lesznek az építkezésnek, a rekonstruálandó kerítésszakasz alapjának elkészítését mindenképpen szeretné elvégezni a kivitelező. A kerítés rekonstrukciójának és restaurálásának befejezése 2019 januárjában várható, tekintettel a munka bonyolultságára és a speciális anyagok használatára - közölte Molnár István.

A kerítést a kastély déli oldalán - a Fő tér felőli szakaszon - rekonstruálják 143 méter hosszan, itt semmi látható jele nincs az egykori építménynek. A nyugati oldalon 190 méter hosszúságban restaurálják a kerítést, a munka ezen a szakaszon a meglévő építmény megkutatását, felújítását és megerősítését jelenti.
Az újjáépülő kerítésszakasz pontosan úgy fog kinézni, ahogy az a korabeli képeslapokon, fotókon látható, ehhez speciális építőanyagokat, például egyedileg gyártatott téglaburkolót kell készíttetni, ami színben, méretben, formában is megegyezik az egykori burkolóval. Ennek a legyártatása is a projekt része, így nem véletlen, hogy hosszú időt vesz igénybe a kivitelezés.

Képek:

nincsenek képek

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!