Emlékező belvárosi séta a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon


2018-01-28 23:10:15  | cikk: Babos Petra  | 


Emlékező belvárosi séta a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon  főképe
A Nemzetközi Holokauszt Emléknap alkalmából, az auschwitz-birkenaui haláltábor felszabadításának 73. évfordulóján szervezett megemlékezést Pápa Város Önkormányzata. A tavalyi évhez hasonlóan idén is emlékező sétára hívták az érdeklődőket, ezúttal a belvárosban, a régi gettó területén jártak a megemlékezők. A séta az Esterházy-kastélytól indult, majd a Fő téren át a Kossuth utca, a Rákóczi utcán át az Eötvös utcába, majd a Zsinagógához vezetett.
Áldozó Tamás polgármester ennek kapcsán elmondta, a 2011-es évtől kezdve a zsinagógában tisztelgett az egykori izraelita közösség előtt Pápa Város Önkormányzata a Nemzetközi Holokauszt Emléknapon. Hat alkalommal a zsinagóga területén tartották a megemlékezést, s tavaly szerveztek először emléksétát.
Az emlékező túrán sokan vettek részt

-A séta egészen más, mint az épületben történő megemlékezés. A séta kiváló alkalmat ad, hogy azokat a helyeket, emblematikus épületeket felkeressük, ahol a helyi zsidó élet fontos eseményei történtek, és ahol a neves zsidó családok éltek akkor. Az emlékező séta a belvárosban zajlott, hiszen ez volt a leginkább zsidók lakta része a városnak - mondta a polgármester, aki hozzátette, a séta jó alkalom arra is, hogy megismerjük, azt a környezetet ahol a hétköznapjainkat töltjük, s felismerjük és azonosítani tudjuk a zsidó történelem hétköznapjait, hiszen az része a város történetének is.
Az emlékező sétát ezúttal is Simon Zsolt vezette.
Simon Zsolt, a séta vezetője

A zsidók a 17. századtól kezdve telepedtek meg Pápán. Első imaházuk egy 1714-es adat szerint a belső várban, a mai Esterházy-kastély környékén állt. A séta ezért is az Esterházy-kastélytól indult, mivel itt meg lehetett tekinteni Esterházy Ferenc védlevelének másolatát, hiszen az izraelita hitközség tulajdonképpen csak 1748-ban alakult meg Esterházy Ferenc gróf védlevele alapján, aki az akkor még csak néhány tucatnyi itt élő zsidó család mellé továbbiak letelepedését engedélyezte. Így a 19. századra a Dunántúl egyik legvirágzóbb zsidó közössége alakult ki Pápán. A séta során a résztvevők a Fő téren megismerkedtek az 1915-ben épült Koréin-házzal. A kastélytól a Kossuth utca irányába sétáltak, ahol megtekintették a tornyos Klaus-házat, ott volt a város egyik legnagyobb divatáruháza. Mellette az régi Esti Kornél Kávéházat tekintették meg, ami csemegeként működött. A Kossuth utca elején volt az 1842-ben alapított Kohn Miksa-féle fűszerkereskedés, és az 1848-tól létező, 1909-től Krausz és Koréin nevet viselő kétszintes divatáru áruház. A Rákóczi utca és a Kossuth utca sarkán épült fel Nobel Ármin nyomdája, vele szemben Kohn/Kende Ignác péksége. Mellette volt a Dringler kocsma, amit a helyiek csak Kossuth sörözőként ismertek.
Az emlékséta keretében a résztvevők megtekintették az iskolát, illetve a rituális fürdőhelyet, ami a zsinagóga szomszédságában található.
A népes csoport mécseseket gyújtott a zsinagóga előtt, majd Áldozó Tamás köszönetét fejezte ki mindenkinek, aki részt vett az emléksétán.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!