Hasznos előadás a gyermekek betegségeiről


2018-01-25 11:26:01  | cikk: pi-pa  | fotó: Pintér Ádám  | 


Hasznos előadás a gyermekek betegségeiről főképe
Mikor forduljunk orvoshoz a beteg gyermekkel és mit kell tudni az influenzáról? Ezekkel a témákkal foglalkozott dr. Lőrincz Matild gyermekorvos a Magyar Máltai Szeretetszolgálat Pápai Csoportja Segítünk, hogy segíthess! című előadássorozatának idei első előadásán tegnap este a Napsugár Bölcsődében.
A doktornő elmondta, a magyar nyelv nagyon szépen fogalmaz, amikor lázcsillapításról és nem láz megszűntetésről beszél. Hiszen a láz a szervezet természetes védekező reakciója. A gyermekek esetében a láz csillapítására kell törekedni annak érdekében, hogy a gyermek közérzete javuljon. Manapság már nem javasolják a fizikai lázcsillapító módszereket, így a hideg fürdőt és a hideg vízzel áztatott lepedő használatát, a homlok és csukló borogatása pedig biztosan nem csillapítja a lázat.
Lázas gyermekeknél figyelni kell a bőr elváltozásaira is. Ha apró, lilás pöttyök jelennek meg a gyermek bőrén, amelyek széthúzásra, vagy üvegpohár-próbára sem tűnnek el, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni!
Az előadáson elhangzott, a náthás gyermekek esetében nem érünk el javulást a sós víz párologtatásával. Az orrjáratokba először tengeri sós orrpermetet juttassunk, majd miután orrszívóval eltávolítottuk a váladékot, vagy a gyermek alaposan kifújta az orrát, az életkornak megfelelő, nyálkahártyát nyugtató, duzzanatot megszüntető orrpermet használata javasolt. A forró vizes gőzölés - amellett, hogy fennáll a forrázás veszélye - a kisgyermekek esetében nem ajánlott.
Dr. Lőrincz Matild az influenzával kapcsolatos tévhitekről is beszélt. Mint mondta, nem igaz, hogy az influenza elleni oltás veszélyes, és az sem, hogy ha valaki egy évben egyszer megbetegedett, nem lehet újra influenzás. A gyermekorvos hangsúlyozta, vírusfertőzések esetében nem használnak, sőt, inkább ártanak az antibiotikumok, és a járvány időszakában javasolt elkerülni azokat a rendezvényeket, ahol nagyobb tömeg gyűlik össze zárt térben.
Az előadás végén a doktornő a hallgatóság kérdéseire válaszolt. Így szóba kerültek többek közt fejfájással és a horkolással kapcsolatos kérdések is.
Az előadássorozat februárban az iskolaérettség témájával folytatódik.

Képek:

Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!