A. Tóth Sándor nyomában


2018-01-23 22:33:34  | cikk: ha  | 


A. Tóth Sándor nyomában főképe

A. Tóth Sándor festőművész, bábművész 1932-ben tért haza Franciaországból és a Pápai Református Gimnázium művészettanára lett, ő alakíttatta ki két tanterem egybenyitásával a gimnázium tágas és világos rajztermét, mely ma az ő nevét viseli. A református gimnázium államosítása után, 1952-ben az utódintézményben, a Petőfi Sándor Gimnáziumban folytatta munkáját, itt dolgozott 1967-es nyugdíjba vonulásáig. Pedagógiai munkája és művészi tevékenysége máig ható, hisz példáján haladva a XXI. században is színvonalas képzőművészeti oktatás színtere az iskola.

S hogy a Pápai Református Kollégium Gimnáziuma és Művészeti Szakgimnáziuma valóban a művészetek otthona, bizonyítja az a tárlat, mely az ott tanító művésztanárok alkotásaiból állt össze. Kerpel Péter, a munkaközösség vezetője elmondta, hogy régi tervük volt ez a kiállítás, hogy megmutassák a kollégáknak, diákoknak és érdeklődőknek, hogy miként rajzolnak, festenek ők.

Katona György alkotásai

Kerpel Péter a csapat korelnöke refis tanárként, hisz az iskola újraindítása óta dolgozik itt. Számos egyéni és csoportos kiállításon megmutatkozott már, ezúttal új utakat kereső pasztell képeivel van jelen, melyek többek közt a közös tanári kirándulás alpesi tájait idézik fel. A festészet szakirányon Katona György festőművész segíti, vezetgeti a fiatalokat. Mint mondta, csak nyáron jut ideje alkotni, hisz tanév közben gondolatait és idejét is a diákok kötik le. Nem csak az jelent számára nagy örömet, ha egy tehetséges növendéket segít szárnyalni, de az is, ha egy nehezebben induló tanuló talál rá a saját útjára és készít egyre jobb képeket. Sajátos hangulatú, "katonagyuris" festményeiből válogatva plein air-munkáiból, portréiból helyezett ki néhányat.

Grafikák Nikolausz Krisztián tollából és számítógépéből

Nikolausz Krisztián a grafikusok tanára, ő a legújabb munkáit állította ki. Ezeket érdekes technikával, módszerrel készítette: rajzait digitalizálja, s a számítógépes technika segítségével úgynevezett dekollázsokat és kollázsokat készít, majd a digitális nyomatokba manuális technikákkal "nyúl bele". Érdekes, egyedi világ jelenik meg képein. Tanárként arra törekszik, hogy a növendékek számára örömet jelentsen az alkotás, legyen sikerélményük, és kinyíljon a szemük a világra, hisz az alkotó szemlélet segít látni és meglátni a lényegest és a szépet. Kisantal Tibor alkalmazott grafikát tanít a diákoknak, ő volt az, aki koordinálta, segítette a diákokat abban a nem kis munkában, hogy elkészítsék az iskola naptárát. A projektfeladat jól sikerült, a tanulók is hasznosnak találták. Kisantal Tibor néhány saját alkalmazott grafikai munkát, például hangoskönyv-borítókat helyezett ki a tárlaton.

Gránásiné Bácsi Tünde igazgató köszöntötte a megjelenteket

Boros Zita tanárnő a tárgyalkotásban irányítja a refiseket, ezzel a tantárggyal a festészet és a grafika szakirány növendékei is találkoznak. Boros Zita az utóbbi években készült alkotásaiból válogatott a kiállításra. Marosi Dia festőművész két éve tanít a református intézményben, de nagyon szereti ezt a közeget, mondta. Egyéni hangulatú, sajátos képi világú festményei első látásra beazonosíthatóak. A tárlatot azért is jó ötletnek tartotta, hisz így a diákok felismerhetik, hogy tanáraik nem csak beszélni tudnak róla, de valóban otthon vannak a festészetben, grafikában. Varga-Pesei Petra most épp kislányával van otthon, de ő sem maradt ki a sorból, régebbi, finom vonalú képeivel ad izelítőt művészi munkájából.

Megnyitó beszédet Tóth Gábor Sándor mondott

A kiállítást Tóth Gábor Sándor, A. Tóth Sándor fia nyitotta meg. Az A. Tóth Sándor Alapítvány elnökeként nagy örömmel látta, hogy édesapja nyomdokain haladva milyen messzire jutott az iskola. Természetesen a nagy előd alkotásai sem hiányozhatnak a tárlatról, két festmény, valamint néhány fotó és plakát emlékeztet a református kollégium egykori nagy formátumú pedagógusára, művészére.

Képek:


Címkék: kiállítás
Megjelenő valamennyi cikket, minden megjelent képet szerzői jog véd.
A cikkek és képek üzleti felhasználásuk kizárólag a kiadó előzetes engedélyével történhet! Engedély kérhető az engedely(kukac)papa-ma.hu címen.
Üzleti célból a cikket és képet átvevő (az engedély megadása után) kizárólag a saját weboldalán jelentetheti meg, azt saját közösségi oldalán megosztania szigorúan tilos!

Megértésüket köszönjük!